2019-10-22 09:07

MIRACOL pentru sănătate. De ce trebuie sa mâncăm NUCI în fiecare zi

 |  16:31
MIRACOL pentru sănătate. De ce trebuie sa mâncăm NUCI în fiecare zi

Miezul de nucă este un aliment optim şi complex totodată, care contine o uzină de substanţe benefice: apă (3-5%), grăsimi (52,0-77,5%), substanţe proteice (12-25%) din grupa globulinelor (de natura celor din lapte şi ouă), săruri minerale (nuca este fructul cel mai bogat în cupru şi zinc), provitamina A, vitamine din complexul B (B1, B2, biotina, colina), vitaminele C, E, F, P. Consumul de nuci previne îngroşarea arterelor, bolile de inimă şi producerea unui atac vascular cerebral, dar reduce şi bolile gingivale. Nucile sunt indicate persoanelor care suferă de anemie, astenie şi reumatism. Mai mult, datorită zincului, nucile sunt benefice pentru întârzierile de creştere, tulburări ale sitemului nervos, afecţiuni ale pielii şi impotenţă.

"Am deschis / o nucă italiană / am văzut că este inteligentă / cunoaşte întreg copacul" spune Tadeusz Sliwiak într-o poezie clasică poloneză. Într-adevăr, într-un miez atât de mic ca cel al nucii e un potenţial inimaginabil uneori, inclusiv esența unei viitoare vieţi viguroase şi fructuoase.

Dacă nu e bine să tăi nucul, atunci sădeşte unul!

Nucul este o plantă cu o simbolistică bogată. Deşi consacrată zeității morții în cultura preelenă, nuca este simbolul abundenţei, al fertilităţii şi al bogăţiei ascunse. În timpul vârstei aurului, când oamenii se hrăneau încă cu fructe, zeii trăiau numai cu nuci: de aici numele de Juglans sau ghinda tinereţii (Jovis glans). Se spune că nu este bine să curmi viaţa acestui nuc, însă cu siguranță este bine să plantezi unul. Unul dintre soiurile de nuci altoiti care se va potrivi oricărei grădini cu pomi fructiferi care se respectă, este nucul Franquette, un pom de talie mijlocie obținut prin altoire, foarte bun roditor încă din anul 3-4 de vegetație, sustin specialistii Jardina.eu. Nucul Franquette produce nuci de talie medie, deschise la culoare şi cu gust foarte plăcut.

Nuca, alimentul care nu trebuie să lipsească din provizii

Miezul de nucă este un aliment optim şi complex totodată. Interiorul din coaja lemnoasă este o uzină de substanţe benefice: apă (3-5%), grăsimi (52,0-77,5%), substanţe proteice (12-25%) din grupa globulinelor (de natura celor din lapte şi ouă), săruri minerale (nuca este fructul cel mai bogat în cupru şi zinc), provitamina A, vitamine din complexul B (B1, B2, biotina, colina), vitaminele C, E, F, P. Valoarea energetică a miezului de nucă este, în medie, de 600-700 kcal la 100 g. Această sămânţă a dovedit, în timp, că posedă o multitudine de efecte terapeutice care conving încă o dată asupra faptului că nuca nu ar trebui să lipsească proviziilor din cămară. Astfel, consumul de nuci ajută la îmbunătăţirea sănătăţii prin proprietăţile sale digestive, depurative, tonice şi stimulatoare, dar şi prin cele hipoglicemiante, anti-inflamatorii, antiseptice, vermifuge, anti-sudorifere, cicatrizante şi anti-hemoragice.

 

Efecte terapeutice ale nucilor, descoperite în timp

În trecut, medicii arabi utilizau în scop terapeutic fructul verde necopt şi frunzele. Şcoala analogică a lui Porta a studiat acestă sămânță şi a concluzionat o asemănare uluitoare a formei nucii cu creierul omenesc, prescriind-o pentru afecţiuni ale encefalului. Între timp, s-a descoperit faptul că aceste semințe conţin acizii Omega-3 care ajută la protejarea memoriei. Frunzele şi fructul verde al nucului au fost cercetate mai apoi şi folosite pe cale internă şi externă. Medicii francezi au confirmat virtuţile nucilor în tratamentul oricărei forme precoce şi difuze de tuberculoză miliară. În timp, nuca şi-a dovedit toate calitățile vindecătoare ca astringent local, în tratamentul degerăturilor, al ulcerelor scrofuloase, al eczemelor şi hiperhidrozei. Formele de administrare folosite în tot aceste timp şi dovedite ca fiind potrivite acestor afecțiuni sunt gargarismele, injecţiile, compresele şi spălaturile. Efectul terapeutic al nucilor se manifestă şi în privința plăgilor atone, ragadelor anale şi ale sânului, dermatozelor, alopeciei şi în tuberculoza pulmonară.

Nuci, pentru oameni mai fericiți şi mai mulțumiți

Datorită senzaţiei de saţietate pe care o conferă consumul de nuci, dar şi complexului de substanțe din componență, acestea sunt indicate, cu măsură, în curele de slăbire. Se pare că o mână de nuci consumate zilnic schimbă starea de spirit, energizează şi diminuează senzaţia de oboseală. Aşa că nucile sunt mai mult decât un aliment pentru trup, sunt sâmburii unei stări bune a spiritului. Deoarece aceste fructe oleaginoase conţin puţine glucide, pot fi consumate şi de persoanele cu diabet. Totuşi, numărul mare de calorii, limitează consumul de nuci la cel mult 100 g pe zi.

Tocoferolul (vitamina E) din nuci contribuie la scăderea colesterolului din sânge. Acest aliment întrece carnea ca valoare calorică, dar toxicitatea acesteia este de câteva ori mai mică.

Păstrare şi depozitare

Nucile se păstreaza într-o încăpere aerisită, la întuneric, în strat de 15-20 cm, vânturându-se zilnic în primele două săptămâni după recoltare. Se mai pot păstra în saci de pânză, dar nu mai mult de 1-1,5 ani, pentru că miezul începe să râncezească. Cel mai bine este ca miezul de nucă să fie pus la înmuiat 5-6 ore în lapte cald sau în apă rece, înainte de a fi consumat. Bucătăria englezească recomandă nucile murate, dar în calitate de condiment la masă. Pentru murare, se aleg nucile cărora nu li s-a întărit coaja, de pe la sfârşitul lunii iunie. Acestea se înţeapă de câteva ori, apoi se scufundă în saramură pentru 2-3 săptămâni. După ce se ţin la uscat câteva zile, nucile sunt păstrate în borcane care se închid ermetic, scufundate în soluţia de murare pe bază de oţet, miere şi diverse condimente.

Într-adevăr, nucile cunosc copacul… ele adună toată seva vieţii şi o dau mai departe celor care le consumă. Astfel, nu ezitata în decizia de a planta un nuc în livada ta!


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2017-01-27



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE


STARBAG




Saray