2019-10-18 21:38

Deficiența de OXIGENARE a CREIERULUI: factori de RISC și metode de combatere

 |  00:16
Deficiența de OXIGENARE a CREIERULUI: factori de RISC și metode de combatere

Rolul creierului nostru este acela de a ține sub control toate acțiunile și funcțiile organismului, ceea înseamnă cantități mari de energie, care necesită oxigen. Când oxigenul lipsește, acesta este în pericol.

Oxigenul produce energie, iar energia susține viața. Fiecare celulă din corp necesită funcțiile sale metabolice și, în timp ce creierul nu este termogen, consumă o cantitate disproporționat de mare de oxigen (până la 25% din cantitatea totală care intră în corp). Drept urmare, chiar și în cazul unei respirații normale, creierul nostru poate să nu primească suficient oxigen.

În condiții normale, rata de respirație la o persoană sănătoasă este ușoară și cuprinde 12-20 respirații pe minut. În cazul în care aceeași persoană depune efort, cererea de oxigen crește și respirația ,,normală" devine insuficientă, iar creierul forțează să compenseze. Atunci când creierul nu poate compensa aceste modificări ale nivelului de oxigen, se află sub modul de protecție. Rezultatul este, de obicei, leșin.

Hipoxia poate produce daune ireversibile, până la deces. Acest lucru este valabil mai ales în cazul persoanelor care au suferit un accident vascular cerebral sau un atac de cord. Cunoașterea semnelor și acționarea rapidă este imperativă.

Plimbările în aer liber și jogging-ul ajută la stimularea fluxului de sânge în întregul corp, inclusiv în creier. De asemenea, sunt importante analizele regulate pentru a verifica dacă hemoglobina, feritina, B12 și hormonii tiroidieni sunt la nivelul lor normal. Hemoglobina este molecula care transportă oxigenul. Nivelurile inferioare ale feritinei și ale hemoglobinei conduc la anemie și, prin urmare, la hipoxie. În mod similar, nivelurile scăzute de B12 pot interfera cu producția de celule roșii din sânge.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-04-03Parerea ta...

ANONIM
05 Apr 2018

Articol interesant. Puneti accent si pe nutritie.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray