2020-08-08 04:08

Diagnosticat la timp, cancerul de piele poate fi tratat. Controlul aluniţelor face diferenţa între viaţă şi moarte

 |  19:35
Diagnosticat la timp, cancerul de piele poate fi tratat. Controlul aluniţelor face diferenţa între viaţă şi moarte

Gabriela Dumba

Din fericire, trăim în vremuri în care informaţiile nu sunt ţinute sub cheie, suntem asaltaţi din toate direcţiile şi prin toate mijloacele de comunicare de informaţii. Din nefericire, nu suntem atenti! Depinde de noi să le dăm atenţie celor cu adevărat importante, mai ales că unele dintre ele ne-ar putea salva viaţa. Cancerul de piele este unul dintre subiectele intens discutate în ultimii ani, având în vedere că sunt în continuă creştere la nivel mondial cazurile de melanom. Se bate monedă pe protecţia solară, este evidenţiat pericolul pe care îl reprezintă expunerea necontrolată la soare, sunt blamate radiaţiile care ne pot ucide. Cu toate acestea, încă adorăm să ne “carbonizăm” la soare, să alergăm după bronz şi să neglijăm verificarea periodică a aluniţelor. Explicaţia poate fi una singură: nu punem suficient preţ pe propria viaţă şi ne permitem aroganţa de a crede că nouă nu ni se poate întâmpla nimic rău. Altfel, am fi înţeles (până acum) ca o evaluare complet nedureroasă, la medicul dermatolog, a pielii şi, în special, a stării aluniţelor, poate face diferenţa între viaţă şi moarte. Da, este adevărat ce se spune: descoperit la timp, cancerul de piele, se tratează în proporţie de peste 90% dintre cazuri.

Iubim soarele, adorăm marea, plaja, vara. Totuşi, soarele este recunoscut pentru natura sa duală. Pe de o parte credem că ne oferă energie şi că bronzul ne face să arătăm sănătoşi, iar pe de altă parte există o recunoaştere larg răspândită a pericolelor şi riscurilor asociate expunerii. 88% dintre noi recunoaştem pericolele expunerii la soare fără protecţie. În timp ce există o corelaţie clară între recunoaşterea riscurilor şi practicile de prevenirea obiceiurile de protecţie solară sunt încă nesatisfăcătoare, după cum este dovedit de numărul de cazuri de melanom în creştere. În timp ce 8 din 10 persoane se protejează de soare, 4 din 10 persoane nu considera necesar să se protejeze în afară perioadei vacanţelor.

Mult mai îngrijorător este faptul că oamenii nu consultă un dermatolog pentru o depistare incipientă a cancerelor de piele, deseori vizibile cu ochiul liber. Doar 1 din 3 persoane în lume îşi verifică aluniţele cel puţin o dată pe an şi mai mult de jumătate din populaţie nu şi-au sfătuit niciodată persoanele dragi să meargă la un screening cutanat.

Trimite-i pe cei dragi la doctor!

Un studiu exclusiv derulat în 23 de ţări de pe toate continentele analizează comportamentul persoanelor la soare şi cunoştinţele generale privind riscurile asociate expunerii la soare, iar rezultatele îngrijorătoare ale chestionarului (88% din persoanele chestionate cunosc riscurile apariţiei cancerului de piele în momentul expunerii la soare, fără protecţie; doar 1 din 2 persoane chestionate a consultat vreodată un medic dermatolog pentru un screening cutanat (analiza vizuală a aluniţelor realizată de un dermatolog); 1 din 4 persoane nici măcar nu şi-a verificat vreodată propriile aluniţe), a determinat La Roche-Posay să lanseze campania virală, “Skinchecker”, care abordează subiectul cancerului de piele într-un mod nou şi diferit, încurajând fiecare individ să joace un rol activ în procesul de screening cutanat pentru depistarea melanomului, acordând o atenţie sporită aluniţelor lor şi ale celor dragi.

Campania are drept obiectiv crearea unui impetus social şi încurajarea propagării şi distribuirii unui mesaj simplu şi clar: fiecare dintre noi poate deveni un ambasador al acestei lupte. Pentru a atinge cât mai multe persoane la nivel mondial şi a educa, brandul furnizează informaţii concise şi uşor de memorat adaptate în funcţie de toate categoriile de public.

Prin promovarea unei simple metode memonice ABCDE, dezvoltate şi promovate la scară largă de către medicii dermatologi din întreaga lume, brandul de dermatocosmetice oferă Skinchecker-ilor o metodă în cinci puncte pentru a identifica rapid o potenţială problema şi pentru a-i încuraja să consulte un dermatolog cât mai curând posibil. Platforma include de asemenea o hartă de vizualizare a Skinchecker-ilor din întreaga lume. Această campanie a fost concepută pentru a face totul cât mai uşor cu putinţă: un singur click pentru a descărca metoda ABCDE, un click pentru a o trimite unui prieten sau a unei persoane dragi pentru a o încuraja să se alăture luptei şi să devină la rândul său un Skinchecker.

Germanii merg cel mai des la dermatolog

-  Germania, Austria şi Italia sunt ţări ale căror populaţii au declarat că îşi verifică aluniţele la medicul dermatolog, în proporţie de 24%, 23% respectiv 20% cel puţin o dată pe an.

-  Finlandei i se acordă ultimul loc cu aproape 1% din populaţie ce a declarat că merge la medicul dermatolog pentru a-şi verifica aluniţele cel puţin o dată pe an.

-  Grecia, Australia şi Austria au demonstrat că sunt profesioniste la autoexaminare din proprie iniţiativă, cu 52%, 48%, respectiv 45% din populaţie care a declarat că îşi verifică aluniţele cel puţin o dată pe an.

-  Rusia şi Brazilia, cea din urmă fiind o ţară de la care ne-am aştepta ca populaţia să fie mai grijulie, par a nu aplica încă această practică, cu doar 5% şi 14% din populaţie care îşi verifică aluniţele anual.

-   Italia (66%), Portugalia (63%) şi Austria (59%) sunt naţiunile care recomandă cel mai mult celor dragi să consulte un medic pentru a-şi verifica aluniţele.

ATENTIE!

Dacă ești o persoană cu predispoziţie, dacă ai observat o nouă leziune suspectă pe pielea ta sau o aluniţă care s-a schimbat drastic în ultima vreme, dacă nu ţi-a fost niciodată verificată pielea preventiv de către un doctor sau dacă nu ai fost la un consult dermatologic până acum, îţi recomandăm să îţi faci o programare la un dermatolog pentru un consult de piele amănunţit și preventiv. Nu uita că șansele de vindecare a cancerului de piele sunt cu atât mai mari cu cât este diagnosticat mai devreme. Și desigur între vizitele la dermatolog, poţi oricând să intri pe myskincheck.org pentru a-ţi supraveghea aluniţele!


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-04-15

Mai multe imagini:
Diagnosticat la timp, cancerul de piele poate fi tratat. Controlul aluniţelor face diferenţa între viaţă şi moarte
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz