2020-08-05 14:39

FASCINANT! A apărut instrumentul de DESCIFRARE a hieroglifelor

 |  16:42
FASCINANT! A apărut instrumentul de DESCIFRARE a hieroglifelor

Folosite în urmă cu mai bine de 4.000 de ani, hieroglifele erau cunoscute şi utilizate doar de un grup restrâns şi privilegiat. Începând de astăzi însă, cu ajutorul noului instrument Google Arts & Culture Fabricius, oricine poate descoperi în mod interactiv limbajul fascinant al hieroglifelor.

Cum așa? Povestea e lungă. Cu peste 200 de ani în urmă, pe 15 iulie 1799, soldaţii lui Napoleon descopereau întâmplător într-un zid dintr-o construcţie fortificată din oraşul egiptean Rosetta, situat în Delta Nilului, o piatră pe care era inscripţionat un text în trei limbi şi sisteme de scriere antice diferite:  hieroglife, greacă și demotică (o formă de scriere în limba egipteană). Astfel, Piatra din Rosetta i-a permis cercetătorului Jean-François Champollion să descifreze unul dintre cele mai bine păstrate mistere ale Antichităţii: misterul hieroglifelor egiptene.

Puteți afla mai multe povești despre minunile Egiptului antic

Folosite în urmă cu mai bine de 4000 de ani, hieroglifele erau cunoscute şi utilizate doar de un grup restrâns şi privilegiat. Începând de astăzi însă, cu ajutorul noului instrument Google Arts & Culture Fabricius, oricine poate descoperi în mod interactiv limbajul fascinant al hieroglifelor. Puteți afla mai multe despre hieroglifele Egiptului antic urmând o scurtă introducere în șase pași. Vă puteţi distra “traducând” cuvinte şi mesaje în hieroglife, pe care le puteţi trimite apoi prietenilor și familiei, provocându-i să le descifreze, potrivit startupcafe.ro. Plus că puteți afla mai multe povești despre minunile Egiptului antic, inclusiv despre faimosul Faraon Tutankhamon, despre Piramidele din Giza și despre Cartea Morților.

Un model de învățare automată

Disponibil în engleză și arabă, Fabricius poartă numele lui Georg Fabricius, părintele epigrafiei (studiul inscripțiilor). A fost creat în colaborare cu Australian Center for Egyptology de la Macquarie University, Psycle Interactive, Ubisoft și egiptologi din întreaga lume. 

Pentru profesori şi cercetători, Fabricius include primul instrument digital - lansat ca open source pentru a sprijini dezvoltarea în continuare a studiului limbilor antice – care decodifică hieroglifele egiptene pe baza învăţării automate (machine learning). Mai exact, tehnologia Google Cloud AutoML, AutoML Vision, a fost utilizată pentru a crea un model de învățare automată care să poată “ înțelege” ce reprezintă o hieroglifă. În trecut, era nevoie de o echipă de specialiști în date, multe coduri și foarte mult timp. Acum AutoML Vision permite dezvoltatorilor să învețe cu ușurință o mașină să recunoască diverse obiecte.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-08-02Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz