2020-01-27 04:17

Fumatul şi sexul oral cresc riscul de cancer bucal şi de gât

 |  14:22
Fumatul şi sexul oral cresc riscul de cancer bucal şi de gât

Un studiu recent, publicat în Journal of the American Medical Association (JAMA), arată că fumatul şi sexul oral cresc în mod considerabil riscul de cancer bucal şi de gât, cauzat de virusul papiloma uman (HPV), transmis pe cale sexuală.

Cercetătorii au constatat că infecţiile bucale provocate de HPV 16 sunt mai frecvente la persoanele care fumează, mestecă tutun sau au consumat în perioada recentă produse care conţin tutun.

Virusul se transmite prin felaţie şi cunilingus, precizează autorii studiului. Aceştia au precizat că numărul tumorilor de acest tip a crescut cu 225% în Statele Unite în ultimii 20 de ani.

"Se pare că tutunul creşte probabilitatea infecţiilor orale cu HPV 16 şi, deşi nu cunoaştem încă motivul, bănuim că organismul unui fumător nu poate să se debaraseze prea uşor de acest agent patogen", a explicat Gypsyamber D'Souza, profesor de epidemiologie la Facultatea de medicină John Hopkins din oraşul american Baltimore, coordonatorul studiului.

"Sexul oral reprezintă o practică curentă, dar acest cancer rămâne încă unul rar", în ciuda creşterii puternice pe care o înregistrează în Statele Unite, a afirmat profesorul D'Souza.

Studiul a fost realizat pe un eşantion reprezentativ pentru populaţia americană, de 6.887 de persoane, care au participat la un sondaj naţional pe teme de sănătate şi nutriţie.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-10-11Parerea ta...

CAREVA
10 Oct 2014

Pt. gagici: numai fumatul vă pune sănătatea în pericol! În rest, au exagerat... :-)
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine