2020-08-12 13:19

INTERVIU. Partea 1. Tot ce trebuie să ştie părinţii despre igiena dentară a copiilor

 |  18:42
INTERVIU. Partea 1. Tot ce trebuie să ştie părinţii despre igiena dentară a copiilor

Gabriela Dumba

Problemele dentare ale copiilor sunt la fel de frecvente ca şi cele ale adulţilor, specialiştii avertizând că mare parte dintre cariile celor mici se impută părinţilor. Aceştia din urmă au datoria de a începe rutina dentară a copiilor încă din faşă, de a o continua în mod corect şi în timpul danturii de lapte şi nu abia după pierderea dinţilor temporari. Totodată, o vizită la fiecare şase luni la stomatolog îl va ţine departe pe micuţul pacient de eventualele afecţiuni dentare. Despre igiena dentară a copiilor au vorbit cu ziarul Puterea dr. Alexandra Boza şi dr. Măriuca Andreşanu, medici stomatologi în cadrul clinicii 4 Dent Evolution.

De la ce vârstă ar trebui începută rutina dentară a copiilor?

INTERVIU. Partea 1. Tot ce trebuie să ştie părinţii despre igiena dentară a copiilor
zoom

În primii ani de viață,  responsabilitatea igienei orale a copilului revine în totalitate părinților. Igiena orală nu trebuie realizată doar o dată cu apariția primilor dințișori. Ea începe încă din primele zile de viață ale bebelușului. Gingiile trebuiesc curățate cu ajutorul unei comprese/tifon, de preferat sterilă, umezită cu ser fiziologic după fiecare masă ( sân, biberon, masă solidă). Acest masaj al gingiilor îl ajută pe cel mic la eliminarea bacteriilor și totodată îl obișnuiește pe acesta cu  periajul ulterior al dinților de lapte. Odată cu apariția primilor dințișori, începând cu vârsta de şase luni, puteți face cunoștință copilului cu periuța de dinți. Utilizați cea mai mică periuță de dinți din comerț, cu perii de consistență moale și cu margini rotunjite pentru a evita lezarea gingiilor. ATENȚIE, periajul la această vârstă nu se realizează cu pastă de dinți, ci cu periuța și cu apă!

Mulţi părinţi merg pe ideea că dinţii de lapte se schimbă şi nu trebuie, deci, îngrijiţi foarte bine. Cât de corect este acest lucru?

O idee total eronată și din păcate frecvent întâlnită în rândul părinților. Dinții temporari sunt foarte importanți, rolurile lor sunt multiple și esențiale. Ei păstrează spațiul necesar erupției dinților definitivi. Prezența unui proces carios la nivelul lor reduce spațiul necesar dezvoltării armonioase a sistemului stomatognat iar evoluția leziunii carioase spre un proces infecțios poate influența dezvoltarea germenului dintelui definitiv.

Un al aspect de reținut de către părinți este apariția primului molar definitiv, în jurul vârstei de 6 ani, adesea confundat cu un dinte temporar.

Primul molar permanent prezintă o deosebită vulnerabilitate la carie, de aceea medicul va considera acest dinte ca fiind o prioritate terapeutică. Pierderea acestuia va duce la o serie de tulburări importante în echilibrul stomatognat (migrările dinţilor adiacenţi, migrări ale dinţilor antagonişti, modificări parodontale, trauma ocluzală, accidente de erupție ale molarului de minte- aceştia vor erupe mai rapid pe partea unde a fost extras primul molar, atriţia dinţilor, disfuncţia articulaţiei temporo-mandibulare, influenţa asupra digestiei datorată insuficientei triturării bolului alimentar).

Sunt părinţi care îşi duc copiii la dentist numai atunci când aceştia au carii dureroase. Ce le spuneţi acestora?

INTERVIU. Partea 1. Tot ce trebuie să ştie părinţii despre igiena dentară a copiilor
zoom

Atitudinea părinţilor este extrem de importantă atunci când vine vorba de igiena dentară şi vizitele la medicul stomatolog. Ei au un rol foarte important în percepţia copilului asupra tratamentului stomatologic. Aceştia trebuie să fie cât se poate de naturali şi degajaţi când îi spun copilului de vizita la medic. Această abordare îi va face să privească vizită la medicul dentist ca pe o posibilitate de a cunoaşte persoane noi, ce doresc să îl ajute să se menţină sănătos.

Vizitele la cabinetul stomatologic ar trebui să fie periodice, prevenția fiind mult importantă și mai puţin costisitoare decât tratarea proceselor carioase.  O vizită la fiecare şase luni îl va ţine departe pe micuţul pacient de eventualele afecţiuni dentare.

Care sunt cauzele pentru care apare bruxismul la copii? Ce îi poate determina pe cei mici să îşi macine dintii şi cum îi afectează acest fapt? Ce se poate face în cazul lor?

Bruxismul este o parafuncție de frecare sau încleștare a dinților, nocturnă sau diurnă, ce prezintă o durată variabilă a episoadelor. De cele mai multe ori, bruxismul la copii nu necesită tratament, deoarece acesta încetează odată cu erupţia dinților permanenţi. În general, dinții definitivi nu sunt afectați, însă este important ca aceștia să fie supravegheați de medicul dentist.

Până în acest moment nu s-au găsit cauzele precise pentru această manifestare, însă s-au găsit legături de cauzalitate cu mai mulţi factori, cum ar fi: emoţiile( negative sau pozitive), stresul, durata somnului și capacitatea de relaxare, tratamente medicamentoase, obstruarea parţială a cailor aeriene superioare prin hipertrofii amigdaliene sau vegetaţii adenoide ( polipi), dinți care nu sunt aliniaţi corect sau care sunt în erupţi, o obturaţie recenta mai înaltă.

În cazul în care acest obicei persistă, se va apela la una din metodele de tratament indicate în funcţie de cauza apariţiei acestei manifestări. Poate fi indicată terapia comportamentală pentru a reduce nivelul de stres sau purtarea unei gutiere speciale, confecţionate dintr-un material transparent, flexibil care se poartă de obicei pe timpul nopţii. Această gutieră împedică frecarea dinților între ei , prevenind astfel uzura acestora.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-12-11Parerea ta...

BOGDAN ANA
13 Dec 2016

Mi-a placut foarte mult la doamna Alexandra a fost minunat
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz