2020-07-04 00:26

INTERVIU. Partea 2. Tot ce trebuie să ştie părinţii despre igiena dentară a copiilor

 |  18:27
INTERVIU. Partea 2. Tot ce trebuie să ştie părinţii despre igiena dentară a copiilor

Gabriela Dumba

Dr. Alexandra Boza şi dr. Mariuca Andreşanu, medici stomatologi în cadrul clinicii 4 Dent Evolution au clarificat, pentru cititorii Puterea, în prima parte a interviului acordat ziarului nostru şi care poate fi citit pe www.puterea.ro, importanţa pe care o are controlul de rutină în sănătatea dentară a copiilor. Mai mult, orice părinte trebuie să ştie că igiena orală a celor mici începe încă din primele luni de viaţă şi nu, aşa cum cred în mod greşit mulţi părinţi, după pierderea dinţilor de lapte. Pentru astăzi, medicii de la 4 Dent Evolution ne prezintă paşii esenţiali în rutină dentară a copiilor.

Cum se realizează rutina dentară corectă a copiilor?

INTERVIU. Partea 2. Tot ce trebuie să ştie părinţii despre igiena dentară a copiilor
zoom

Periajul dentar trebuie realizat de trei ori pe zi. În cazul în care copilul se află în imposibilitatea realizării periajului după masa de prânz datorită activităţilor şcolare şi extraşcolare, o clătire energică cu apă poate fi de ajutor. Subliniez, însă că nu este suficient, ci doar o soluţie temporară. Realizarea periajului dimineaţa şi seara, în special seara, sunt foarte importante. Majoritatea copiilor şi părinţilor consideră periajul realizat dimineaţa ca fiind cel mai important. Greşit, ambele sunt importante, mai cu seamă cel de seară pentru că în timpul somnului bacteriile au parte de condiţii prielnice pentru înmulţirea acestora cum ar fi umiditate, căldură. Astfel, neîndepărtarea depozitelor acumulate în timpul zilei va ajuta înmulţirea bacteriană. Odată cu înaintarea în vârstă, părinţii - acasă sau medicul stomatolog - în timpul vizitelor periodice îl poate învăţa pe copil cum să introducă în rutină sa zilnică şi folosirea aţei dentare pentru o curăţire eficientă şi completă. Nutriţia adecvată ar trebuie să facă parte din rutina dentară şi, nu numai, ci ar trebui să fie un stil de viaţă. Saliva este cea care protejează atât ţesuturile moi cât şi pe cele dure, ea având proprietăţi antimicrobiene. În cazul unor copii cu o gură mai uscată, un consum ridicat de lichide este recomandat şi aici ne referim la apă şi nu la sucuri. De asemenea este importantă evitarea alimentelor lipicioase care aderă la dinţi şi pot determina degradarea lor. În schimb, puteţi opta pentru alimente care stimulează secreţia salivara, alimente solide cum ar fi nucile, legumele crude(morcov, varză). A se evita alimentele cu predispoziţie la fermentaţie precum biscuţiii, prăjiturile, chipsurile.

Care sunt cauzele respiraţiei urât mirositoare a copiilor?

Frecvent, apariţia halitozei este determinată de igiena dentară deficitară, însă respirația orală sau existenţa unor probleme digestive nu trebuiesc trecute cu vederea. Cariile pot fi o sursă a respiraţiei urât mirositoare, de aceea trebuie să încurajăm părinţii să-i aducă pe copii periodic la consultaţii tocmai pentru a preveni astfel de probleme.

Ce este profilaxia dentară?

INTERVIU. Partea 2. Tot ce trebuie să ştie părinţii despre igiena dentară a copiilor
zoom

Este metoda cea mai simplă de tratament, iar costurile sunt minimale. Profilaxia previne apariţia cariilor şi a bolii parodontale. În afară de igiena orală întreţinută acasă prin periaj dentar corect, profilaxia dentară profesională se realizează în cabinetul stomatologic prin realizarea detartrajului ce constă în folosirea ultrasunetelor în vedera îndepărtării depozitelor de tartru, periajului dentar profesional cu o pastă de dinţi utilizată doar în cabinetul stomatologic şi prin air flow, ce se realizează cu ajutorul unei pulberi de bicarbonat de sodiu şi un jet puternic de apă care ajută la îndepărtarea petelor de pe dinţi. În cazul copiilor, detatrajul cu ultrasunete este contraindicat până la vârsta de 8-9 ani, periajul profesional fiind suficient pentru aceştia.

Ce pasta de dinţi ar trebui să folosească cei mici?

În cazul copiilor sunt recomandate paste de dinţi fără fluor sau cu o cantitate scăzută de fluor pentru că există pericolul ingestiei pastei de dinţi. Astfel pot dezvolta afecţiuni ale stomacului, toxicitate acută, erupţii pe piele etc. De asemenea, prea mult fluor poate produce fluoroza, o boală a dinţilor, pete maro pe dinţi sau decolorarea permanentă a dinţilor. După vârsta de 10 -12 ani copii pot folosi acelelasi paste de dinţi ca şi adulţii. Tot după această vârstă fiind recomandată şi folosirea apei de gură, nu mai devreme! Este indicat că pasta de dinţi pentru copii să conţină o cantitate de până la 600 ppm de fluor.

Ce este sigilarea dinţilor şi cum îl ajută pe micul pacient?

Sigilarea este o metodă de prevenire a cariilor prin izolarea acestora de mediul înconjurător, cu ajutorul unei răşini ce se aplică în şanţurile şi fosetele dinţilor predispuşi la carie. Imediat după erupţia dinţilor, aceştia au o morfologie cu şanţuri şi fosete adânci, unde se acumulează de obicei resturile alimentare, care vor fermenta şi vor da naştere produşilor de demineralizare . Chiar dacă copilul are o igienă orală bună, la acest nivel periuţa de dinţi nu are acces, iar acolo vor aprea primele leziuni carioase. Este cea mai eficientă metoda profilactică împotriva cariilor de la nivelul suprafeţelor ocluzale. Procedura se realizează doar în câteva minute şi constă din perierea riguroasă a suprafeţei pe care se va aplica sigilantul, aplicarea unui gel demineralizant pentru 15-30 secunde apoi aplicarea sigilantului şi fotopolimerizarea acestuia. Dinţii sigilaţi trebuie controlaţi periodic de către medicul dentist, ideal la fiecare 6 luni.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-12-11Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz