2020-08-13 00:51

Îți place șprotul, dar nu știi să-l gătești? Iată 3 rețete ușoare!

 |  17:53
Îți place șprotul, dar nu știi să-l gătești? Iată 3 rețete ușoare!

Șprotul este un pește de talie mică, din familie cu heringul, care trăieşte în apele Oceanului Atlantic, Mării Mediterane, Mării Adriatice și Mării Negre, dar poate înota şi în apele neozeelandeze sau australiene. Şprotul se consumă proaspăt, afumat sau se prepară prăjit în ulei, dar îl poţi găsi gata pregătit în conserve. Șprotul afumat în ulei vegetal este, poate, una dintre cele mai delicioase forme în care poate fi conservat acest peşte foarte bogat în acizi graşi polinesaturaţi ce ajută în prevenirea bolilor mentale, neuronale şi cardiovasculare. Șprotul este o sursă bogată de Omega 3, vitamine A, C, D, E, PP, B6, B2 și B9 și E, minerale precum fosfor, crom, calciu și potasiu și oligoelemente (zinc, fluor, fier).

#1 Salată cu șprot

Dacă doreşti să pregăteşti o salată bună de şprot afumat, ai nevoie de 250 g de şprot afumat în ulei vegetal, 2 cepe roşii, 2 ouă, 100 g măsline, 2 linguri de ulei, o lămâie, sare şi piper după gust. Pregătirea acesteia este foarte simplă, totul sfârşindu-se într-o salată delicioasă când nici măcar nu a început bine. Pentru început, e nevoie să mărunţeşti şprotul din conservă şi să-i găseşti menirea într-un castron adânc în care vei adăuga ceapa tăiată rondele, măslinele şi ouăle fierte tăiate cubuleţe. Pentru a lega toate aceste ingrediente, se adaugă ulei, lămâie, sare şi piper, cât să se amestece toate miresmele. Această salată se serveşte ca aperitiv şi este excelentă cu pâine neagră cu seminţe. 

#2 Șprot la cuptor

Dacă ai în plan un prânz mai elegant şi mai elaborat, poţi potrivi o tavă de cartofi cu şprot şi smântână la cuptor pentru ca momentele servirii mesei să depăşească încântarea.

Ingrediente:

• 1.2 kg cartofi,

• 500 g ceapă,

• 400 g şprot afumat în ulei vegetal,

• 600 ml smântână,

• 4 linguri unt,

• 5 linguri pesmet, sare şi piper.

Preparare:

Pentru început, după ce toate ingredientele au fost pregătite pentru asalt, se curăţă cartofii şi se taie felii, fâşii sau se dau pe o răzătoare cu ochiuri mari. Ceapa va trece şi ea prin acelaşi tratament de curăţare şi feliere foarte fină, după care va fi prăjită în unt, dar fără a-şi schimba culoarea.

Totul se prepară într-un vas termorezistent pe care va trebui să îl ungi cu unt, să aşezi în el un prim strat de cartofi peste care se toarnă jumătate din cantitatea de ceapă şi de şprot. Se condimentează, după care se repetă aceiaşi paşi, finalizând cu un ultim înveliş de cartofi. Totul va fi îmbrăcat în smântână şi, mai apoi, în pesmet, iar din loc în loc vei fi nevoit să înfigi cubuleţe de unt pentru ca totul să se topească şi contopească într-o nebunie de arome. E nevoie doar de puţină imaginaţie să îţi dai seama că nu vei putea rezista tentaţiei de a încerca această reţetă uşor de realizat, dar de o savoare ce depăşeşte capacitatea oricărei papile gustative.

Nu mai ai de aşteptat decât 50 de minute care pot fi o tortură în faţa preparatului care se va rumeni la cuptor, dar o tortură care va exalta orice nas care va trece prin apropiere. Cartofii vor fi serviţi calzi, alături de un vin bun.

#3 Tocăniță cu șprot

Poate că nu ştiai, dar din şprot se poate face o tocăniţă de te lingi pe degete. Pentru aceasta, vei toca mărunt 2 cepe, un morcov rondele, vei decoji şi pisa 2 roşii. Încinge uleiul într-o cratiţă mai promiţătoare, după care rumeneşte ceapa până prinde culoarea soarelui, moment în care e timpul să adaugi morcovul, 5 ceşti de apă şi una de vin alb. Se fierb bine legumele şi se mai completează cu apă dacă este nevoie, după care se adaugă o jumătate de kilogram de şprot, sosul de roşii şi o linguriţă de sos de chilli. Se mai fierbe puţin, până când peştele e numai bun şi fraged, se adaugă sarea şi piperul cele de toate zilele şi tocăniţa e gata. O poţi servi caldă, garnisită cu pătrunjel proaspăt şi voie bună.

De ce să mâncăm peşte săptămânal

• Acizii Omega 3 sunt acizi graşi esenţiali care se gasesc in peste, in special cel oceanic, si care scad inflamaţia şi stimulează sistemul imunitar, protejează inima şi vasele de sânge prin faptul că scad riscul de tromboză, reduc tensiunea arterială şi nivelul colesterolului.

• Potrivit studiilor, una-două mese de peşte săptămânal reduc riscul de deces prin infarct miocardic cu 30%.

• Grasimile omega-3 din peste protejeaza inima impotriva dezvoltarii tulburarilor de ritm cardiac. Acestea ajuta la scaderea tensiunii arteriale, a frecventei cardiace, imbunatatesc functia vaselor sanguine si dozele mai mari scad trigliceridele si diminueaza inflamatia.

• Consumul o data sau de doua ori pe saptamana, poate reduce riscul de accident vascular cerebral, depresia, boala Alzheimer si alte afectiuni cronice.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-11-22



Parerea ta...

DOCTOR OETKER.
23 Noi 2016

PT. ROMÎRLANI, CEL MAI SĂNĂTOS ESTE SĂ HALEASCĂ ZILNIC CĂKKAT, ”VEGANI” FIIND!
Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE


Autocar



Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz