2020-08-13 00:47

La fiecare 30 minute, un român face infarct. Obezitatea, fumatul, diabetul şi sedentarismul, printre factorii favorizanţi

 |  14:34
La fiecare 30 minute, un român face infarct. Obezitatea, fumatul, diabetul şi sedentarismul, printre factorii favorizanţi

La fiecare 30 de minute o persoană face infarct miocardic, printre factorii favorizanţi fiind obezitatea, diabetul, fumatul şi sedentarismul. De asemenea, în fiecare an aproximativ 150.000 români mor din cauza bolilor cardiovasculare.

"În fiecare an, aproximativ 150.000 de români mor din cauza bolilor cardiovasculare, reprezentând circa 60 la sută din totalul deceselor înregistrate, iar estimările indică date la fel de alarmante pe viitor, în special prin contribuţia factorilor de risc cardiovascular: hipertensiunea arterială, colesterolul, obezitatea, diabetul zaharat, fumatul, sedentarismul", a precizat prof. dr. Dan Gaiţă, preşedintele Fundaţiei Române a Inimii.

Medicul a mai spus că bolile cardiovasculare reprezintă principala problemă de sănătate la nivel mondial.

"Deşi este o problemă medicală, soluţia este nu doar în mâna doctorilor, ci trebuie susţinută de întreaga societate. Modul de viaţă trebuie optimizat, aşa cum t

Doctorul a ţinut să precizeze care sunt carenţele modului de viaţă urban: alimentaţia de proastă calitate, plină de calorii, lipsa de mişcare, poluarea şi fumatul.

"Porţiile (de mâncare n.r.) au crescut în ultimii 50 de ani, ajungând de zece ori mai multe calorii pe porţie. Ce este de făcut? Să mâncăm mai sănătos, să facem zilnic mişcare, să nu fumăm. Asta este prevenţie. Altfel, vom avea tot mai multe persoane în vârstă de doar 35 de ani care fac infarct", a afirmat prof. dr. Gaiţă.

Doctorul Gabriel Tatu-Chiţoiu a declarat la rândul său că unul din trei români suferă de hipertensiune arterială, de obezitate sau de amândouă.

"Prevenţia şi tratamentul bolilor cardiovasculare sunt principala noastră preocupare, în condiţiile în care şapte milioane de români suferă de una dintre manifestările generalizate ale aterosclerozei - principala cauză a complicaţiilor cardiovasculare. Din păcate, mulţi profesori preferă să facă meditaţii în locul orei de sport. De aceea, Societatea Română de Cardiologie va colabora cu Ministerul Eucaţiei, pentru dezvoltarea unor programe de educaţie în şcoli", a precizat dr. Tatu-Chiţoiu.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-09-26Parerea ta...

PRINCIPALA CAUZA
24 Sep 2014

sunt POLITICIENII! Despaducherea de ei, punerea pe roate a tarii si n-o sa mai faca romanii infarct decat de FERICIRE!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz