2019-11-19 13:04

Mâncăruri tradiţionale din Sardinia. Cum să prepari Seadas și Ravioli ca-n Alghero

 |  00:50
Mâncăruri tradiţionale din Sardinia. Cum să prepari Seadas și Ravioli ca-n Alghero

Sardinia este una dintre cele mai cunoscute insule din Italia, precum și din zona Mediteranei. Orașele sale pitorești, plajele uimitoare, moștenirea culturală, gastronomia delicioasă și opțiunile nenumărate pentru distracție transformă insula într-una dintre cele mai căutate destinații pentru vară și nu numai. Alghero se află în vestul insulei Sardinia, în provincia Sassari. Orașul fost sub ocupație catalană o bună perioadă de timp, iar acest lucru se mai poate observa chiar și în ziua de azi, în limbajul localnicilor și numele străzilor care au păstrat denumirile din trecut, dar mai ales în privința preparatelor traditionale.

Din vremuri istorice şi până în prezent, locuitorii Sardiniei continuă să gătească anumite reţete tradiţionale, cu câteva ingrediente-cheie.

Desi in prezent multe s-au schimbat, se poate manca in Sardinia o supa picanta de peste numita Burrida si Cassola impreuna cu homari, crabi, anchoa, calamar, scoici si sardine proaspete, ce se gasesc in restaurantele situate la malul marii.

Totusi mancarea traditionala este compusa din diferite tipuri de paste, ravioli cu spanac si branza, Malloreddus - pastele gnocchi asezonate cu sofran si servite cu sos de rosii. De asemenea bucataria sarda este cunoscuta pentru branza de capra si de oaie Pecorino Sardo si Fiore Sardo. Totodata, este cunoscut gurmanzilor din lumea intreaga, dar mai ales celor care iubesc Italia, ca cel mai bun miel din Italia se prepara in Sardinia.

Sardinia, plaje intinse, mare turcoaz, soare. Te gandesti la fructe de mare, nu-i asa? Ar trebui sa stii ca Sardinia nu este Grecia, cum poate ai tendinta sa le compari, asa ca meniul grecilor nu are nici o legatura cu cel al catalanilor de pe aceasta insula italiana. Astfel, printre preparatele traditionale intalnite in Sardinia este maialetto, adica purcelus de lapte la protap sau prajit.

Sa nu-ti fie de mirare ca la orice masa traditionala ai fi invitat aici vei fi servit cu o friptura extrem de aratoasa, dar mai ales delicioasa, al carei gust s-ar putea sa nu ti-l explici pentru inceput. Vei fi informat ca este purcelus de lapte, fiecare restaurant sau familie de pe insula avand reteta proprie si, de cele mai multe ori, secreta. 

Chiar daca s-ar putea sa nu-ti fie strain purcelusul de lapte la protap, gustul pe care il stii de acasa nu are nici o legatura cu cel intalnit in Sardinia. Carnea extrem de frageda imprumuta aromele condimentelor sarde si se serveste alaturi de varza rosie la cuptor sau cartofi copti.

De multe ori se fac frigărui cu carne de pruceluş de lapte, o tradiţie care te întoarce înapoi în timp cu sute de ani si de care catalanii din Sardinia sunt extrem de mandri. Si, atentie! Nu refuza pielea crocanta a purcelusului, in cazul in care te bate gandul sa faci asta! In Sardinia este considerata o delicatesa si comesenii tai se vor bate pe ea. La propriu!

Sardinia produce Pecorino, o brânză dură din lapte de oaie, care nu diferă mult de parmezan. De fapt, este deseori folosită ca alternativă la parmezan. Ca si aperitiv, in Sardinia ti se va aduce pe masa multe tipuri de branza, in cele mai multe cazuri pecorino, alaturi de mezeluri traditionale din carne de porc (extrem de delicioase), masline, paine traditionala - de regula pane carasau si uneori fructe.

Pane carasau este de fapt o lipie tradiţională care poate fi găsită oriunde pe insulă. Făcută din făină de grâu dur, sare, drojdie şi apă, Pane carasau era mâncarea de bază pentru ciobanii care stăteau departe de casă mai multe luni de zile. Pâinea poate rezista şi un an de zile dacă este ţinută într-un mediu uscat.

Ravioli sarate, care pot avea mai multe tipuri de umpluturi - spanac, branza ricotta sau branza pecorino sau toate trei odata. Reteta pentru ravioli nu este una complicata, iar daca va incumetati sa le pregatiti in casa, trebuie sa aveti la indemana faina grisata (semola) grau dur (200 gr), faina alba tip 00 (200 gr), 3 oua, apa, sare. Din toate aceste ingrediente se obtine un aluat elastic, care ulterior se va intinde foarte subtire cu ajutorul unui facalet, daca nu aveti aparat special pentru paste. Se imparte apoi in patrate cu latura de 3 cm, foarte subtiri, care se umplu cu amestecul din branza si spanac, iar mai apoi se aseaza deasupra un alta patratel din aluat si se preseaza marginile cu ajutorul unei furculite. Se fierb in apa clocotita cu putina sare, iar semnul ca sunt gata este acela ca ravioli se ridica la suprafata apei. Se pot servi stropite cu ulei de masline sau sos de rosii.

Vinul de Sardinia

Cat priveste cultura oenologica, vinurile sarde au fost influentate in mare masura de toti invadatorii dar urma cea mai pregnanta au lasat-o spaniolii. Cannonau este un soi specific si recomandat pentru friptura excelenta de miel. Un vin pentru desert numit Liquoroso dolce pastreaza aromele trecutului zbuciumat al insulei amintind de conquistadorii antici. Pentru a savura deliciosul homar de Sardinia masa este insotita de binecunoscutul vin alb sec Vernaccia din Oristano.

 

Deserturi

Dulciurile in Sardinia sunt la fel de diferite si de complexe precum e intreaga bucatarie sarda. Astfel gasim renumitele pabassinas – se prepara dupa o reteta comuna dar in functie de zona se adauga in compozitie, miez de nuca, portocala sau nuga peste care este asezat un strat de inghetata. Pe de alta parte pardulas sau casadinas – denumiri diferite dar aceeasi compozitie - sunt prajituri delicioase cu branza ce se preparau in timpul sarbatorilor de paste in trecut, dar acum se pot gasi tot timpul anului. E usor de inteles faptul ca branzeturile sunt un ingredient des utilizat in pregatirea prajiturile specifice Sardiniei – sebadas sau seadas este cea mai apreciata prajitura in insula, facand parte dintr-o traditie pastorala se mai numesc si prajituri cu branza si miere, pentru ca aluatul umplut cu branza dulce este prajit un ulei incins si apoi acoperit din abundenta cu miere.

Seadas este un desert tradiţional al insulei. Este un foitaj umplut cu brânză pecorino cu topping de miere. Pe vremuri, era al doilea fel de mâncare la masa servită în comunitatea de ciobani. Nevestele îşi întâmpinau bărbaţii reîntorşi acasă cu aceste pateuri-gogoşele.

Iată şi o reţetă tradiţională de Seadas:

Ingrediente:

450 g făină

3 ouă

210 ml apă

sare

zeamă de lămâie

miere

450 g brânză Pecorino

1 ½ lingură de unt

Mod de preparare

Faci o gropiţă în mijlocul făinii, pui ouăle şi apa cu sare şi frămânţi cu mâinile timp de 15 minute. Încorporezi untul (sau untură de porc, cum se recomandă în reţeta originală) şi continui să frămânţi până devine fermă. Faci o mingie din aluat şi laşi la frigider pentru 30 de minute. Întinzi aluatul cu sucitorul până îl faci foarte subţire, potrivit adevarul.ro. Decupezi aluatul cu o formă rotundă. Ungi fiecare bucăţică cu ou şi umpli jumătate din ele cu brânză Pecorino. Cu celelalte acoperi peste foile cu brânză, lipeşti bine la margini şi prăjeşti în mult ulei. Le laşi să se scurgă de surplusul de ulei pe un şervet absorbant, apoi le ungi cu miere şi presari zahăr pudră.

Bauturi licoroase

Dupa atatea dulciuri un lichior nu face altceva decat sa intregeasca o masa deosebita – in Sardinia o bautura numita Lemon este des intalnita, foarte racoroasa in serile toride de vara – obtinuta prin infuzia in alcool a cojilor de lamaie si adaugare de miere sau zahar brun. Villacidro este un digestiv foarte apreciat ce are o aroma deosebita de anason – se poate gasi avand culoarea alba sau galbena, cea din urma find datorita aportului de sofran, potrivit sardegna-tourism.com.

Fara indoiala cel mai cunoscut lichior in Sardinia este Myrtle – obtinut prin infuzie la rece a fructelor de mirt la care se adauga miere, este servit rece ca aperitiv sau digestiv. Si inghetata cu mirt este extrem de indragita in Sardinia si, cu siguranta, provoaca dependenta de la prima cupa.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-08-09

Mai multe imagini:
Mâncăruri tradiţionale din Sardinia. Cum să prepari Seadas și Ravioli ca-n Alghero
zoom
Mâncăruri tradiţionale din Sardinia. Cum să prepari Seadas și Ravioli ca-n Alghero
zoom
Mâncăruri tradiţionale din Sardinia. Cum să prepari Seadas și Ravioli ca-n Alghero
zoom

Mâncăruri tradiţionale din Sardinia. Cum să prepari Seadas și Ravioli ca-n Alghero
zoom
Mâncăruri tradiţionale din Sardinia. Cum să prepari Seadas și Ravioli ca-n Alghero
zoom
Mâncăruri tradiţionale din Sardinia. Cum să prepari Seadas și Ravioli ca-n Alghero
zoom

Mâncăruri tradiţionale din Sardinia. Cum să prepari Seadas și Ravioli ca-n Alghero
zoom
Mâncăruri tradiţionale din Sardinia. Cum să prepari Seadas și Ravioli ca-n Alghero
zoom
Mâncăruri tradiţionale din Sardinia. Cum să prepari Seadas și Ravioli ca-n Alghero
zoom





Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE


STARBAG




Saray