2020-08-15 23:09

Medic: Copiii învaţă teama de dentist de la părinţi!

 |  19:15
Medic: Copiii învaţă teama de dentist de la părinţi!

Specialiştii au stabilit că un mare procent al fobiilor copiiilor sunt insuflate de către părinţi, celor mici fiindu-le imposibil ca, la vârste fragede, să cunoască sentimentul de teamă, dacă nu au auzit discutându-se în jurul lor despre o anumită situaţie care le-ar putea insufla frică. La fel şi în cazul fricii de dentist, adulţii de azi care amână vizitele la stomatolog sunt copiii de ieri care i-au auzit pe părinţi plângându-se de dureri de dinţi, acuzând diverse probleme stomatologice şi eventual blamându-i pe medici pentru serviciile proaste.

“De cele mai multe ori, teamă de dentist este învăţată de la părinţi sau de la copiii din jur şi asta chiar fără ca cel mic să ajungă vreodată în cabinetul medicului stomatolog. Este bine că părintele să meargă alături de cel mic la controale preventive, pentru a se obişnui cu atmosfera din cabinet, şi să nu meargă doar când deja există probleme, iar prima experienţă a celui mic va fi direct tratamentul în cauză. Prima vizită la dentist este una specială şi nu ar trebui să aibă loc odată cu apariţia primei carii. Aceasta este o simplă întâlnire pentru acomodare cu mediul, cu aparatura, cu mirosul, cu lumina şi împrietenirea cu medicul care urmează să-i devină parte din anturaj. Acesta poate să-i facă un periaj cu o pastă cu gust bun. Astfel copilul va înţelege că la dentist nu se întâmplă nimic rău”, declară Dr. Oana Florea

De o primă întâlnire cu stomatologul a avut parte şi Mihai, băieţelul de patru ani al lui Ellie White. Copilul a ajuns pe mâinile specialistului după ce şi-a spart un dinte în timp ce se juca şi s-a ales şi cu o măsea de minte cariata. Artistă l-a dus pe Mihaita la un medic stomatolog specializat inclusiv în lucrul cu cei mici, ca să se asigure că băieţelul ei nu prinde teamă de cabinetele stomatologice. Din fericire pentru amintirile viitoare ale celui mic vizavi de prima sa vizită la dentist, medicul a ştiut exact cum să-i vorbească şi cum să lucreze cu dantura acestuia, astfel că băieţelul nu doar că nu a plâns, dar i-a şi spus, la final, doamnei doctor că i-a plăcut şi că o să mai vină în vizită.

“Când eram mică îmi era foarte frică de dentist!”

“Când eram mică am prins o mare frică de dentist pentru că am avut experienţe neplăcute cu medici care nu ştiau să se poarte cu noi, cei mici. Se întâmplă să rămâi traumatizat chiar pe viaţă dacă dai peste un medic care nu îţi vorbeşte frumos şi care lucrează violent. M-am interesat unde pot găsi un dentist care să fie bun profesionist, dar să ştie să comunice şi cu cei mici. Mihaiţă nu mai fusese până atunci niciodată la dentist. S-a urcat pe scaun, eu am stat lângă el să îi vorbesc, iar doamna doctor i-a prezentat mai întâi toate ustensilele cu care urma să lucreze în guriţa lui, dar într-un mod cât mai pe înţelesul lui: freza era bondărelul, spatula era linguriţă din poveşti, şi aşa mai departe. A vorbit atât de frumos cu el în timp ce lucra, încât Mihaiţă nu a plâns deloc. La plecare i-a spus doamnei doctor: ‘Să ştii că îmi place de tine!’, fapt ce ne-a dat pe toţi pe spate”, povesteşte Ellie White.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-11-23Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz