2019-07-17 09:34

Motive pentru care sfecla roşie trebuie consumată zilnic

 |  19:21
Motive pentru care sfecla roşie trebuie consumată zilnic

Sfecla roşie a fost introdusă în gastronomie din cele mai vechi timpuri, în prezent fiind consumata atât fiarta sau crudă, cât şi coaptă sau murată, precum garnitură, salată, în supă, borş sau chiar şi în deşerturi. Pe parcursul istoriei, proprietăţile medicinale ale sfeclei au început să capete importanţă, ea fiind utilizată în tratarea febrei, rănilor şi a unor diferite probleme dermatologice. În acea vreme, sfecla avea rădăcina lunguiaţă şi subţire şi semăna cu un morcov. Forma rotunjtă a rădăcinii a luat naştere în secolul XVI şi a devenit foarte apreciată în Europa de Est 200 de ani mai târziu. Rădăcina sfeclei roşii conţine potasiu, magneziu şi fier, dar şi vitaminele A, B6 şi C şi acid folic. Mai mult, proteinele, antioxidanţii şi fibrele din sfecla roşie o fac un aliment foarte sănătos.

Cultivată încă din cele mai vechi timpuri, sfecla era adusă ofrandă zeilor, considerându-se că valora greutatea ei în argint. Romanii au început să o cultive, preparându-o împreună cu miere şi vin. Apicius, renumitul gastronom roman, autor al lucrării „De re coquinaria”, includea sfecla în reţete de supă şi recomanda chiar utilizarea ei în pregătirea unei salate cu dressing de muştar, ulei şi oţet. Sfecla este utilizată în aproape toate bucătăriile lumii, fiind consumata atât în garnituri şi salate, cât şi în supe, borşuri sau deserturi. De exemplu, în bucătăria indiană, sflecla este tocată, fiartă, condimentată şi servită ca garnitură, pe când în Rusia şi Ucraina se prepară un borş de sfeclă, care este dată prin razătoare sau tocată. Acesta se serveşte rece sau cald, cu smântână, lapte bătut, kefir sau iaurt. În zona asiatică, sfecla este consumată crudă sau murată, iar în Australia sfecla este inclusă în reţetele de hamburgeri. Datorită pigmentului care îi dă culoarea, numit beta cianină, sfecla este folosită şi în medicină sau drept colorant alimentar. Mai mult, femeile din culturile celtice timpurii foloseau sfecla pentru a-şi colora buzele şi obrajii.

De ce este atât de sănătoasă

 

Pentru că ajută la îmbunătăţirea circulaţiei sângelui: sucul de sfeclă este unul dintre alimentele cel mai bogate ca sursă de antioxidanţi şi nitraţi naturali. Nitraţii sunt componente care îmbunătăţesc circulaţia sangvină în corp – inclusiv la nivelul creierului, inimii şi muşchilor. Aceşti nitraţi naturali cresc numărul de molecule din vasele de sânge şi ajută la deschiderea vaselor, permiţând oxigenului să circule într-o cantitate mai mare, mai ficientă. Prin conținutul ei bogat în fier și vitamina C, sfecla favorizează creșterea nivelului de hemoglobină din sânge. Anemia și alte boli grave ale sângelui pot fi ameliorate prin consumul zilnic de sfeclă roșie, care contribuie și la întărirea pereților vasculari. Pentru că ajută la detoxifierea organismului şi la prevenirea apariţiei cancerului, în special al celui de colon, a leucemiei, a cancerului pulmonar şi al celui gastric datorită betacianinei pe care o conţine. Pentru că scade nivelul de colesterol, ajută la vindecarea gutei şi a bolilor vezicii biliare. Prin cantitatea foarte mare de potasiu pe care o conţine, sfecla roşie este un adevărat pansament pentru rinichi, echilibrează metabolismul acido-bazic şi stimulează eliminarea excesului de sodiu. Pentru că întăreşte muşchii inimii datorită potasiului conţinut. Pentru că are o influenţă pozitivă asupra glandei tiroide datorită continului mare de iod. Pentru că împiedică formarea cheagurilor de sânge şi previne depunerea colesterolului pe vasele de sânge. Pentru că dezvoltă ţesutul muscular. Pentru că menţine tensiunea arterială la cote normale, împiedicând astfel bolile cardiovasculare. Pentru că stimulează sistemul imunitar. Pentru că are puţine calorii şi îmbunătăţeşte metabolismul, având un rol foarte important şi în detoxifierea ficatului. Fiind alcătuită în proporție de 80% din fibre, sfecla roşie are efecte benefice în cazul problemelor digestive. Pentru cei cu stomac mai sensibil se recomandă ca ea să fie consumată fiartă sau coaptă. Rădăcina de sfeclă roşie conţine polizaharide şi fibre care ajută la combaterea constipaţiei. Se poate consuma sfecla roşie crudă sau fiartă amestecată cu hrean şi miere.

Clătite americane cu sfeclă (reţetă propusă de Anca Lungu, food blogger)

Ingrediente:

Un ou

250 g faină

Două linguriţe de praf de copt

190 ml suc de mere

125 g sfeclă roşie fiartă

O linguriţă de scorţişoară

Ulei vegetal pentru prăjit

Miere pentru servit

Un praf de sare

Unt

Mod de preparare:

1. Cu un mixer se bat bine oul, faina, praful de copt şi puţină sare.

2. Se toarnă peste amestec sucul de mere şi se mixează compoziţia.

3. Se rade sfecla roşie şi se încorporează în amestec. Apoi se adaugă scorţişoara.

4. Se încinge o tigaie unsă bine cu ulei şi se prăjesc clătitele timp de aproximativ două minute pe fiecare parte.

Savuraţi la micul dejun cu puţin unt şi miere deasupra.

Poftă bună!

CONTRAINDICAŢII

În mod normal, ar trebui să se aştepte două ore de când este preparat sucul de sfeclă şi până la consumare, aşa încât să se evapore posibilele substanţe nocive. Sfecla nu este recomandată diabeticilor, din cauza conţinutului ridicat de zaharuri, nici celor care suferă de calculi renali de tip oxalaţi, deoarece conţine acid oxalic, o substanţă care tinde să formeze cristale, care se acumulează în aparatul urinar.

Leac anticancer

Terapeutul naturist austriac Rudolf Breuss a vindecat nu mai puțin de 45.000 de cazuri de cancer, precum și alte afecțiuni cronice cu ajutorul sucurilor de legume şi al ceaiurilor din plante. Rudolf Breuss a administrat cu succes pacienților săi și sucul de sfeclă roșie. Acesta ne recomandă sfecla drept remediu împotriva leucemiei și a cancerului în diverse forme, într-o combinație de sucuri ce poate fi obținută din 100 ml suc de sfeclă roșie, 50 ml suc de rădăcină de țelină și 300 ml suc de morcovi, preparată cu ajutorul unui storcător. Această combinație se păstrează ermetic într-un recipient în frigider și se consumă pe parcursul unei zile, pe stomacul gol. Terapeutul este de părere că sucul de sfeclă este cel mai puternic purificator al sângelui, detoxifică ficatul și blochează dezvoltarea tumorilor.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-04-04



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


loading...


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE


STARBAG




Saray