2020-08-09 20:18

Otravurile din fructe si legume. În unele cazuri, salata de roşii este mult mai periculoasă decât hamburgerul

 |  19:36
Otravurile din fructe si legume. În unele cazuri, salata de roşii este mult mai periculoasă decât hamburgerul

Auzim peste tot „Pentru o viaţă sănătoasă mâncaţi fructe şi legume!”. Aripioarele picante, tortul cu ciocolată şi băuturile carbogazoase sunt blamate din toate direcţiile, pe motiv că sunt total nesănătoase şi suntem sfătuiţi să le excludem din alimentaţie pentru că, în timp, ne îmbolnăvesc grav. Din păcate, analize recente efectuate pe fructele şi legumele din comerţ au dezvăluit o concluzie şocantă: sunt pline de pesticide, otrăvuri asociate problemelor de creştere la copii şi care pot acţiona ca agenţi cancerigeni sau afecta sistemul endocrin.

Pentru a ajuta consumatorii să facă cea mai sănătoasă alegere, organizaţia Environmental Working Group (EWG) a publicat o listă a celor mai contaminate produse. Folosind informaţiile puse la dispoziţie de Departamentul american al agriculturii, referitoare la urmele de pesticide depistate în 48 de fructe şi legume, EWG a publicat Ghidul anual al fructelor şi legumelor ce conţin pesticide.

Reziduri de pesticide au fost depistate în cazul a două treimi din fructele şi legumele testate, merele fiind în fruntea clasamentului pentru al cincilea an consecutiv. „Premiza este că oamenii nu vor să mănânce pesticide împreună cu fructe şi legume. De aceea continuăm să le spunem cumpărătorilor despre produsele chimice folosite în agricultură şi care apar în fructe şi legume, pentru a le da posibilitatea să mănânce sănătos”, declară Ken Cook, preşedintele şi cofondatorul EWG pentru huffingtonpost.com, citat de Mediafax. Cei care critică organizaţia neguvernamentală EWG se tem că lista  fructelor şi legumelor contaminate va determina consumatorii să nu mai cumpere aceste produse. Lista produselor curate, care cuprinde produsele ce nu conţin pesticide, poate influenţa deciziile luate la cumpărături. „Noi vă spunem să mâncaţi fructe şi legume, dar, ştiind care sunt cele care au o concentraţie mai mare de pesticide, puteţi opta pentru variantele organice, dacă sunt disponibile sau vi le permiteţi sau puteţi să folosiţi lista produselor curate”, explică Sonya Lunder, analist în cadrul EWG.

Consumul de pesticide mai poate duce la apariţia cancerului, a bolilor nervoase şi poate avea efecte asupra sistemului imunitar, provocând probleme sexuale şi de reproducere. În cazul femeilor însărcinate, cercetătorii americani de la Universitatea California din San Francisco au descoperit că pesticidele cresc activitatea genei asociate şi cu greutatea anormală a bebeluşilor la naştere. O a doua genă cu activitate sporită a fost semnalată în rândul femeilor care suferă de o inexplicabilă infertilitate.

Mai bine o cola, decât un măr cu pesticide!

MĂRUL ocupă prima poziţie în clasamentul fructelor şi legumelor cu cea mai mare concentraţie de pesticide. Aproape toate mostrele (99%) conţineau cel puţin un tip de pesticide. PIERSICA: cel puţin un tip de pesticide a fost identificat în 98% din piersicile supuse testelor. NECTARINELE: 97% din toate exemplarele de nectarine importate în SUA şi analizate de EWG conţineau cel puţin un tip de pesticid. CĂPŞUNELE ŞI ROŞIILE CHERRY conţin 13 tipuri diferite de pesticide. STRUGURII: o singură boabă de strugure conţine 15 pesticide. ARDEII GOGOŞARI: 15 pesticide au fost depistate într-un singur gogoşar. MAZĂREA: o singură mostră conţine 13 tipuri diferite de pesticide. CARTOFII: un cartof obişnuit conţine o cantitate de pesticide mai mare decât oricare alt produs testat. SPANACUL conţine 12 tipuri de pesticide. ŢELINA: nu mai puţin de 15 tipuri de pesticide au fost descoperite în compoziţia ţelinei.

 

Ce sunt pesticidele

Pesticidele sunt substanţe chimice folosite împotriva bolilor şi dăunătorilor în agricultură. Aceste substanţe sunt folosite de foarte mult timp, unele fiind produse naturale (sulf, piretru). Datorită creşterii agriculturii şi datorită adaptării dăunătorilor la substanţele deja existente a fost nevoie de noi substanţe şi astfel după 1944 s-a dezvoltat industria pesticidelor de sinteză. Acestea reprezintă o sursă de risc toxic datorită remanentei în sol, plante şi în organism. După domeniul de acţiune acestea pot fi: erbicide, fungicide, insecticide, acaricide, nematocide, rodenticide etc. Multe pesticide nu pot fi degradate biologic şi se acumulează la nivelul ficatului sau la nivelul ţesuturilor adipoase şi pot produce intoxicaţii grave în momentul în care o persoană slăbeşte să zicem 20-30 kg/3-4 luni, pentru că acestea sunt eliberate în organism.

  

Cele mai periculoase pesticide

DDT-ul este un pesticid care a fost mult utilizat în cazul culturilor agricole, mai ales la cele de bumbac, pentru controlul unor boli (malarie, tifos) transmise prin intermediul unor insecte ca vectori (ţânţari, purici, păduchi). Expunerile pe termen lung au fost asociate cu boli cronice şi cu risc de cancer la sân. De asemenea, expunerea la DDT poate apărea şi prin consumul anumitor alimente, pesticidul fiind detectat pretutindeni în hrană (ouă, legume, fructe, carne) şi chiar în laptele sugarilor. Heptaclorul este o substanţă cu efecte toxice, periculoase asupra organismului uman, fiind absorbit prin ingestie şi contact dermic şi regăsindu-se, în principal, în ţesuturile adipoase. O cale importantă de eliminare a reziduurilor de heptaclor din organism o reprezintă laptele mamar. Heptaclorul a fost identificat ca un posibil cancerigen care afectează sistemul imunitar. Aldrinul este un insecticid foarte toxic, iar expunerea la acest insecticid poate apărea prin consumul anumitor produse zilnic (cum ar fi cele lactate), simptomele intoxicaţiei cu acesta incluzând dureri de cap, greţuri, vome, contracţii musculare, spasme şi convulsii. Clordanul este un insecticid cu spectru larg, utilizat la culturile agricole, în special la legume (cartofi), cereale (porumb), plante tehnice (sfecla şi trestia de zahăr, oleaginoase, iuta, bumbac) şi pomi fructiferi.

Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-03-08Parerea ta...

MăRU
06 Mar 2015

Până prin 2035 vedem și noi( cine scapă neotrăvit) o analiză similară[ chiar și plagiată :))) ] pe piața românească ? Sau poate că mai degrabă nu !Ce rost are ?
MARIA
07 Mar 2015

De ce dati ex.de fructe din SUA?De ce nu vorbiti de Romania,traduceti cumva articolul dintr-o revista de peste ocean?Inseamna ca aveti probleme cu identitatea tarii unde a-i fost nascut"scriitorule"!?!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz