2020-04-05 19:30

Papagalii pot lua decizii?

 |  00:18
Papagalii pot lua decizii?

Au fost plasaţi în faţa unor jumătăţi de cleşti de rufe, negri şi portocalii, au primit hrană când alegeau obiectul negru şi nu au primit nimic atunci când l-au ales pe cel portocaliu. Care a fost deznodământul?

Amalia Bastos şi Alex Taylor, cercetători la Universitatea Auckland, au descoperit că papagalii Kea (Nestor notabilis) pot să facă deducţii şi să prezică evenimente în funcţie de cunoştinţe şi experienţe dobândite în trecut. Exemplarele de Kea, papagali din Noua Zeelandă renumiţi pentru inteligenţa lor, sunt capabili să facă alegeri şi să ia decizii prin evaluarea şanselor de reuşită ale diverselor probabilităţi care le sunt oferite, o aptitudine remarcată până acum doar la oameni şi la maimuţele antropoide, potrivit AFP şi Press Association. La anumite teste, precum cele menționate mai sus, papagalii Kea au obţinut rezultate care au fost chiar mai bune decât cele ale cimpanzeilor. Cercetătorii au coordonat o serie de experimente concepute pentru a testa capacitatea papagalilor Kea de a înţelege probabilităţile. Ei au antrenat şase papagali - Blofeld, Bruce, Loki, Neo, Plankton şi Taz - pentru a asocia culoarea neagră cu o recompensă şi culoarea portocalie cu absenţa recompensei.

Mai isteți decât coordonatoarea studiului?

“Sunt curioşi şi deloc timizi, e uşor să lucrezi cu ei. De multe ori, s-au dovedit mai isteţi decât mine”, a declarat, amuzată, Amalia Bastos - coordonatoarea acestui studiu publicat în Nature Communications. În 2017, un alt studiu dezvăluia că aceşti papagali reprezintă primul animal non-mamifer care este capabil să comunice prin cântec semenilor săi faptul că este bine dispus şi că are chef să se joace!

În experimentele de față, papagalii, plasaţi în faţa unor jumătăţi de cleşti de rufe, negri şi portocalii, primeau hrană când alegerea obiectul negru şi nu primeau nimic atunci când îl alegeau pe cel portocaliu. Cleştii de rufe erau puşi în două borcane transparente, iar păsările îl vedeau apoi pe cercetător în timp ce ridica o jumătate de cleşte de rufe din fiecare borcan şi le ţinea în mână, dar fără să poată să vadă ce culoare avea jumătatea de cleşte de rufe din fiecare mână.

Pot să evolueze

După antrenament, papagalii au înţeles interesul de a alege obiectul negru şi au făcut această alegere în mod sistematic. Aproape de fiecare dată, papagalii Kea au ales mâna ce părea că prezenta cea mai mare probabilitate de a ascunde o jumătate de cleşte negru. S-a consemnat și un fapt mai surprinzător: dacă antrenorii ascundeau în mâinile lor o jumătate de cleşte de rufe extrasă în mod discret din cele două borcane de sticlă, păsările alegeau în mod sistematic mâna care fusese introdusă în borcanul în care se aflau mai multe jumătăţi de cleşte de culoare neagră. Dacă obiectele colorate nu erau uniform repartizate în borcane, papagalii Kea au ales mâna care fusese introdusă în borcanul ce conţinea mai multe jumătăţi negre la suprafaţa vasului.

Deznodământul a fost că acești papagali au dovedit că sunt capabili să înţeleagă şi să acţioneze în funcţie de probabilităţi, o aptitudine de care, până în prezent, s-au dovedit a fi capabili doar oamenii şi maimuţele antropoide. "Păsările au împărţit ultimul lor strămoş comun cu oamenii în urmă cu cel puţin 312 milioane de ani. Aceste rezultate ne oferă dovada că deducţiile statistice există şi în afara marilor antropoide şi că aspecte care ţin de gândirea generală pot să evolueze şi în creiere cu o structură diferită de cea a primatelor", au mai declarat autorii studiului.

Foto: Reddit


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-03-08Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine