2020-03-29 13:04

Păstrează-l tot anul! Calitățile vindecătoare ale vâscului

 |  09:23
Păstrează-l tot anul! Calitățile vindecătoare ale vâscului

Vâscul, cunoscut și sub numele de ”creanga de aur”, simbol al curățeniei spirituale, al dragostei, apărător și protector al casei și al familiei, este recunoscut drept un simbol al Sărbătorilor de iarnă. E bine să nu îl arunci atunci când trece Revelionul. Deoarece se spune că poartă noroc să îl păstrezi tot anul, până la următorul an - atunci când vei lua o nouă crenguță de vâsc. Trebuie să știți însă că această plantă nu foloseşte doar ca decor de Crăciun și Anul Nou, ci este şi un remediu eficient.

Vâscul este o plantă erbacee semiparazită - creşte pe tulpinile altor plante și are aspectul unei tufe rămuroasă și îngroşată la noduri, care se rupe cu uşurinţă. Fructele sale sunt sticloase, verzi la început, apoi albicioase, toxice şi apar din octombrie până în decembrie.

Venerat de mii de ani

Această plantă este venerată de mii de ani, probabil pentru că strămoșii noștri erau fascinați de modul în care apărea ”ca prin minune” și își menținea prospețimea verde și în timpul iernii, rezistând la ger și întuneric. Celții au fost cei care au inițiat un adevărat cult al acestei plante pe care o considerau de esență divină. În viziunea lor, cel mai prețios vâsc era cel crescut pe stejar - îl numeau ”lacrima stejarului” și însoțeau culegerea unui astfel de vâsc cu ceremonii fastuoase.

Druizii, preoții celți înveșmântați în alb, tăiau vâscul numai cu o seceră de aur și-l înveleau apoi cu grijă într-o mantie albă. Cu acel prilej se aduceau ofrande și se jertfeau doi tauri albi, înălțându-se rugi către zeii atotputernici, pentru a fi îndepărtate duhurile rele. Romanii socoteau vâscul ca pe un simbol al păcii, dragostei și înțelegerii. În ”Eneida”, epopeea națională a romanilor, crenguța de aur care îi permite lui Aeneas să călătorească în siguranță în Infern, se presupune a fi o creangă de vâsc. Prin anii 1700, în preajma Crăciunului, vâscul era deja o decorațiune obișnuită în casele din Europa. În tradiţia populară românească, vâscul se pune la uşi şi ferestre în noaptea Anului Nou pentru a aduce spor în casă şi a apăra gospodăria de lucruri necurate, fiind totodată un simbol al ospitalităţii şi prieteniei. Deși fructele vâscului sunt toxice, ramurile tinere cu frunze se folosesc în scopuri terapeutice, iar unii specialiști cred că are proprietăți anti-cancer.

Tratament neconvențional contra cancerului

Vâscul întăreşte sistemul imunitar, scade tensiunea arterială, reglează tulburările cardiace şi este eficient în dereglările hormonale. Vâscul mai are proprietatea de a inhiba creşterea tumorilor canceroase.

Planta reprezintă unul dintre cele mai utilizate tratamente neconvenționale contra cancerului în Europa, folosit încă din anii ‘30. Rezultatele unui sondaj național realizat în Germania, în 1995, de către Societatea pentru Apărarea Biologică a Cancerului, a constatat că preparatele din vâsc erau cel mai frecvent prescrise medicamente (80%) urmate de oligoelemente, vitamine, enzime și peptide xenogene (țesuturi din alte specii). Un alt sondaj efectuat asupra a 125 de pacienți cu cancer spitalizați în două clinici a relevat că 72% au folosit metode neconvenționale și că cea mai frecventă terapie neconvențională a fost vâscul, urmat de stimulenți imunitari, vitamine și oligoelemente. În consecință, mai multe țări europene preocupate de tratamente progresive militează pentru utilizarea vâscului în tratarea cancerului.

Cel mai eficient

Extractul de vâsc a căpătat notorietate în SUA în momentul în care actrița Suzanne Somers a anunțat că îl folosește ca terapie adjuvantă pentru a lupta împotriva cancerului. Suzanne Somers a fost diagnosticată cu cancer de sân în 2011 și a ales să utilizeze strategii naturale, inclusiv cu extract de vâsc, pentru a trata cu succes boala ei. Unii experți medicali au susținut că există dovezi științifice limitate pentru a susține adoptarea acestei abordări naturale. Cu toate acestea, un studiu important a fost publicat în revista Therapies in Health and Medicine. Studiul a arătat că persoanele care au luat extract de vâsc în plus față de tratamentul medical standard pentru cancer au trăit cu 40% mai mult. Alte studii au confirmat toxicitatea scăzută și impactul favorabil asupra calității vieții pacienților. Cercetările indică faptul că extractul de vâsc este cel mai eficient atunci când este utilizat împreună cu îngrijirea medicală standard pentru tratamentul tumorilor solide, cum ar fi cancerul de sân, ficat și colon.

De altfel, vâscul este utilizat ca tratament adjuvant într-o varietate de afecţiuni încă din Antichitate şi ca agent terapeutic în afecţiunile neoplazice (cancer) din 1920-1930. Se recomandă consultarea medicului înainte de începerea oricărui tratament cu vâsc. Fitoterapeuţii spun că vâscul de pe plop, salcie, tei, nuc, frasin, arţar, paltin şi salcâm este foarte toxic, fiind contraindicată utilizarea lui internă. În schimb, vâscul de pe măr, prun, gutui, par, măr pădureţ, pin şi brad are o toxicitate mult mai redusă, de aceea el se recomandă că adjuvant în diverse afecţiuni. Pentru tratamentele externe, poate fi folosit orice fel de vâsc.

Deşi medicamentele pe bază de vâsc nu au fost aprobate de Autoritatea americană pentru reglementarea Alimentelor şi Medicamentelor (FDA), aceste remedii sunt subiectul unei multitudini de cercetări şi sunt prescrise în mod uzual de fitoterapeuţii europeni.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-01-05Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine