2020-05-29 11:35

Persoanele cinice şi agresive faţă de cei din jur, predispuse la accidente vasculare cerebrale

 |  14:01
Persoanele cinice şi agresive faţă de cei din jur, predispuse la accidente vasculare cerebrale

Un studiu publicat în revista Stroke, editată de American Heart Association, arată că persoanele cinice şi agresive faţă de oamenii din jur prezintă un risc de două ori mai mare de a suferi accidente vasculare cerebrale (AVC) la o vârstă mijlocie sau la vârsta a treia.

Cercetarea a fost realizată pe 6.700 de adulţi cu vârste cuprinse între 45 şi 84 de ani, care au răspuns la mai multe chestionare despre comportamentele şi stările lor de dispoziţie. Autorii studiului au evaluat timp de doi ani, nivelurile de stres, simptomele depresive, nivelurile de furie şi de agresivitate.

Persoanele chestionate, care nu sufereau de boli cardiace la începutul studiului, au fost monitorizate apoi între 8 şi 11 ani. În această perioadă, 147 dintre participanţi au suferit AVC-uri, iar 48 au suferit un accident ischemic tranzitoriu (AIT), care reprezintă o blocare temporară a unui flux sangvin spre creier.

De asemenea, autorii studiului au descoperit că persoanele care aveau cele mai mari scoruri în materie de agresivitate - măsurată pornind de la gradul lor de cinism faţă de cei din jur - erau de două ori mai predispuse la un AVC sau un AIT în comparaţie cu persoanele care prezentau cele mai mici scoruri la acest parametru.

În mod asemănător, rezultatele ridicate înregistrate la parametrul "simptome depresive" cresc cu 86% riscul de AVC sau AIT. În ceea ce priveşte persoanele care suferă de stres cronic, acestea prezintă un risc cu 59% mai mare de a suferi de astfel de atacuri.

Totuşi, furia nu a fost asociată cu un risc mai ridicat de AVC.

Aceste legături dintre factorii psihologici şi riscul de AVC şi-au menţinut validitatea şi după ce autorii studiului au luat în calcul alţi factori de risc pentru sănătate, precum diferenţe de vârstă, originea etnică şi sexul.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-07-14Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine