2020-06-02 15:33

Renunţarea la obiceiurile nocive poate trata 80% din bolile actuale

 |  16:55
Renunţarea la obiceiurile nocive poate trata 80% din bolile actuale

Trecerea de la o generaţie la alta induce schimbări tacite în stilul de viaţă al membrilor ei, astfel că dacă generaţia Baby Boomers (n.r. născută după cel de Al Doilea Război Mondial, 51- 69 de ani) se mulţumeşte cu un stil de viaţă simplu, cu cât mai puţină tehnologie, altfel stau lucrurile în cazul Generaţiei Millennials (n.r. persoane cu vârste cuprinse între 18- 34 de ani), nepoţii generaţiei Baby Boomers, care deşi ştiu că stilul de viaţă ultra-activ le poate induce apariţia unor afecţiuni precum diabet sau obezitate, continua să adopte o dietă dezechilibrată şi un stil de viaţă fără limite. Statisticile unui studiu global releva faptul că 80% din afecţiunile actuale, acestea nefiind transmise ereditar, ci apărute fie din cauza unui sistem imunitar slăbit, fie din lipsă de informare la nivel nutriţional. Prin urmare, 80% din pacienţi ar putea fi trataţi prin schimbări ale stilului de viaţă şi ale alimentaţiei.

Renunţarea la obiceiurile nocive poate trata 80% din bolile actuale
zoom

„Calitatea de consum a uleiurilor din comerţ care sunt stocate în sticle de plastic, sunt atât de influenţate de efectele lunii şi ale căldurii încât după o lună de depozitare nu mai sunt recomandate pentru consumul alimentar, proprietăţile nutritive dispărând complet”, Dr Marc Pignitter din cadrul Universităţii de Nutriţie din Viena, în cadrul prezentării despre sănătatea generaţiei viitoare organizate de B!TONIC. Conform studiului efectuat, mulţi dintre reprezentanţii Millennials evita să meargă la medic fie din teamă unui diagnostic greşit, fie că nu au timpul necesar pentru o programare. Pe de altă parte, medicul, neştiindu-i istoricul medical, poate aborda în prima fază generalist afecţiunea cu care pacientul se prezintă. Este nevoie de conştientizarea necesităţii unei diete echilibrate şi este cât se poate de adevărat că tinerii din ziua de astăzi nu cunosc alimentele pe care le mănâncă. De aceea este nevoie de informare şi educare continuă. Un alt subiect atins este epidemia de alergii şi din ce cauze mâncarea consumată poate face mai mult rău decât bine în anumite cazuri. „Nu trebuie să considerăm că orice aliment, mai ales uleiul, pe care îl cumpărăm este în continuare sănătos, doar pentru că îl luăm de pe raft. La fel, dacă îl depozitam acasă în bucătărie, unde este cald, acest ulei se oxidează şi nu mai poate fi considerat un aliment sănătos”, a declarat Dr. Marc Pignitter.

“Şcolarilor le este ruşine să vină la şcoală cu pachet de acasă”

Dacă generaţia ante Millennials prefera să petreacă timpul liber în restaurante de lanţ tip fast-food, generaţia actuală mizează pe ieşirile la restaurante cu chefi renumiţi ce prepara meniuri cu burgeri şi cartofi prăjiţi cu parmezan numai buni de postat pe reţelele de socializare. 80% din cei chestionaţi considera că medicul ar trebui să le adreseze în timpul consultaţiei întrebări legate de obiceiul de alimentaţie, dorindu-şi un sfat specializat de nutriţie pentru a-şi îmbunătăţi starea de sănătate.

În cadrul evenimentului, o serie de medici de prestigiu din ţară şi din străinătate şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la starea de sănătate a tinerilor şi copiilor din ziua de azi. „Este îngrijorător faptul că unui şcolar îi este ruşine să vină la şcoală cu pachet de acasă şi prefera să îşi cumpere cartofi prăjiţi de la fast-food-ul de lângă şcoală. Consider că este necesar ca la orele de dirigenţie să fie educaţi în privinţa unei nutriţii echilibrate, eu cel puţin îi informez când vin la consultaţie ”, a declarat unul dintre medicii de familie invitaţi la eveniment.

“Jumătate din decesele actuale în România au drept cauză o boală strict legată de dietă”

În plus, prin prevenţie, pot fi preîntâmpinate cele mai multe afecţiuni. Mai mult de jumătate din decesele actuale în România au drept cauză o boală strict legată de dietă: boli cardiace, infarct şi fluctuaţiile tensiunii arteriale. Prin urmare, o atenţie crescută asupra alimentaţiei şi o informare corectă cu privire la nutrienţii ingeraţi ar trebui să constituie o prioritate pentru sistemul medical românesc.

Obezitatea – top 3 afecţiuni în Europa

„Este îngrijorătoare creşterea populaţiei de adolescenţi şi copii supraponderali în România. Dacă fetele încep de la vârsta pubertăţii să scadă în greutate şi să îşi menţină greutatea sub control, băieţii cresc mai mult în greutate. Dacă un pacient are probleme de greutate, la noi, la medicii endocrinologi, ajung în ultimă instanţă! De cele multe ori primim pacienţi a căror probleme de greutate nu au nimic de-a face cu parte endocrinologică, ci cu dieta, cu obiceiurile de alimentaţie şi stilul de viaţă”, a declarat Dr. Asistent Universitar Medic Primar Iuliana Gherlan, specialitatea endocrinologie în cadrul Institutului Parhon. Din studiul realizat de compania B!TONIC, pentru reprezentaţii generaţiei Millennials, obezitatea nu este un factor de îngrijorare, doar 21% din cei chestionaţi sunt îngrijoraţi că pot dezvolta acesta afecţiune. Pe primul loc în topul afecţiunilor ce îi îngrijorează pe aceştia este cancerul (52,8%), urmat de posibilitatea de a dezvolta boli de inimă (46%). În procent de aproximativ 27%, generaţia Millennials este îngrijorată că poate dezvolta boli de piele (26%), diabet (28%) sau infertilitate (26,8%). Cu toate acestea, obezitatea este o problemă reală, dar din păcate neconştientizată.

Epidemia alergică – Creşterea recentă a prevalentei alergice

„În România, din păcate nu se efectuează studii pe epidemiile alergice. În ceea ce priveşte nutriţia, principalii factori alergeni sunt lactoză, glutenul, fructoza. Tinerele mame care aleg să nască prin cezariana ar trebui prevenite asupra creşterii riscului de apariţie a alergiilor la noul-născut, despre administrarea de antibiotice pe timpul sarcinii şi despre faptul că vor începe diversificarea mai târziu decât în mod normal, după vârsta de 4 luni”, a declarat Dr. Andreea Ioana Popescu, Medic Primar Alergologie şi Imunologie Alergie sau intoleranta? Reacţiile de intoleranţa sunt legate de incapacitatea sistemului digestiv de a metaboliza o anumită substanţă, în timp ce alergiile sunt reacţii adverse de hipersensibilitate la alimente, mediate imunologic. Chiar dacă ambele se decodifica prin apariţia schimbărilor la nivel tegumentar, manifestările intolerantei pot fi uşor confundate cu cele ale alergiilor, caz în care doar medicul alergolog poate concluziona diagnosticul. Din cei chestionaţi, o mică parte (2%) sunt interesaţi în a avea acces în mod gratuit la investigaţii de acest tip.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-10-13Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine