2020-02-26 00:44

Risc mai mare de atacuri de cord şi accidente vasculare cerebrale pentru femeile care suferă de migrene

 |  13:08
Risc mai mare de atacuri de cord şi accidente vasculare cerebrale pentru femeile care suferă de migrene

Un nou studiu publicat în jurnalul medical BMJ arată că femeile care suferă de migrene şi dureri de cap prezintă un risc mai mare de a face atacuri de cord sau accidente vasculare cerebrale.

"Migrenele ar trebuie considerate un marker pentru un risc crescut de boli cardiovasculare, cel puţin la femei", a precizat autorul principal al studiului, doctorul Tobias Kurth, directorul Institutului de Sănătate Publică de la Universitatea de Medicină Charite din Berlin, potrivit Mediafax.

Tobias Kurth subliniază că „doctorii ar trebui să fie conştienţi că există o legătură între migrene şi bolile cardiovasculare, iar femeile care se confuntă cu migrene ar trebui să facă un control pentru a evalua riscurile".

Cercetătorii au analizat informaţii despre mai mult de 116 mii de femei din SUA care la începutul studiului aveau vârste cuprinse între 25 şi 42 de ani şi nu sufereau de boli de inimă. Starea de sănătate a femeilor a fost monitorizată în intervalul 1989 -2011.

La începutul studiului, 15% dintre femei se confruntau cu migrene, iar în cei 20 de ani care au urmat, mai mult de 1.300 de femei au suferit un accident vascular cerebral sau un atac de cord. De asemenea, 223 dintre ele au murit din cauza uneia dintre aceste afecţiuni.

În comparaţie cu femeile care nu aveau migrene, cele care se confruntau cu această afecţiune aveau un risc cu 50% mai mare de a suferi un atac cerebral vascular, un atac de cord, angina pectorală şi chiar o operaţie pe cord deschis. De asemenea, migrenele au fost asociate cu un risc de 37% mai mare de a muri din cauza acestor afecţiuni.

Experţii în sănătate subliniază că studiul nu poate dovedi că migrenele cauzează cu siguranţă astfel de afecţiuni, ci doar le creşte riscul.

”Putem adăuga migrenele pe lista factorilor cunoscuţi responsabili de boli de inimă. Asta poate fi o provocare pentru că migrenele apar devreme în viaţă, în timp ce bolile cardiovasculare tind să apară mai târziu în viaţă. Este important să evaluăm riscul unui episod cardiovascular printre femeile care se confruntă cu migrene şi să recomandăm exerciţiile fizice regulate şi controlul tensiunii arteriale”, a explicat doctorul Rebecca Burch, profesor de neurologie la Şcoala de Medicină Harvard şi co-autor al studiului.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-06-06Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine