2020-01-29 04:57

Sarcina după CEZARIANĂ: care sunt riscurile şi cum pot fi evitate problemele

 |  17:41
Sarcina după CEZARIANĂ: care sunt riscurile şi cum pot fi evitate problemele

Sarcina este o perioada memorabilă pentru fiecare viitoare mămică. În momentul în care ai născut și ai deja un copil, multe femei se gândesc să conceapă și următorul copil cât mai rapid. Însă, în cazul unei operații de cezariană, poate fi necesar să aștepți mai mult decât în mod normal înainte de a planifică o nouă sarcina.

„După cezariană, este bine să astepți cel puțîn șase luni până la următoarea sarcina. Un raport al Organizației Mondiale a Sanatațîi recomandă un decalaj de 24 de luni pentru a reduce riscurile adverse materne, perinatale și infantile. Această recomandare este valabilă atât pentru viitoarea naștere prin cezariană, cât și pentru cea naturală. Oferă-i organismului suficient timp să se vindece.”, afirmă dr. Silviu Istoc.

Mai mult decât atât, dacă sarcina s-a instalat în mai puțin de șase luni după o operația de cezariană, crește riscul de rupere uterină în cazul nașterii vaginale. În plus, perioada între sarcini îți oferă timpul necesar să legi o mai strânsă conexiune între ține și copilul tău.

Riscurile asociate cu apariția unei sarcini imediat după cezariană

Placentă praevia: În această condiție, placentă se atașează de peretele uterin inferior care acoperă complet sau parțial colul uterin al mamei. Este asociată cu sângerare vaginală înainte, în timpul sau după naștere.

Dezlipirea de placentă: Această este o complicație asociată dată de dezlipirea placentei înainte de producerea nașterii. Acest lucru duce la suferința fetală acută, de regulă este o complicație catastrofală.

Naștere prematură: O pauză de mai puțîn de șase luni între sarcini poate conduce la naștere prematură. În acest caz, bebelușîi se pot naște uneori înainte de 36-37 săptămâni.

„Risc crescut de ruptură uterină: Nașterea vaginală după o cezariană poate duce la ruptură uterină, mai ales dacă pauză dintre cele două sarcini este foarte mică. Ruptură uterină reprezintă ruperea cicatricii de la nivelul uterului. Femeile supraponderale prezintă un risc mai crescut de ruptură uterină.”, adaugă dr. Silviu Istoc.

3 sfaturi pentru creșterea șanselor de a rămâne însărcinată după cezariană

Urmărește-ți ciclul menstrual pentru a ști când ovulezi

După naștere, corpul are nevoie de timp pentru a reveni la normal. Modificările hormonale după sarcina îți pot modifică ciclul lunar. Monitorizează-ți menstruația cu atenție în fiecare luna pentru a înțelege perioada cea mai fertilă. Odată ce cunoști aceste lucruri, șansele de concepere cresc.

Nu neglija stilul de viața

Adopta un stil de viața sănătos după operația de cezariană. Alege o alimentație sănătoasă, fă exercițîi fizice în mod regulat, încearcă să stai departe de factori stresanți și evita fumatul și consumul de alcool. Un stil de viața sănătos îți ridică starea de spirit și te ajută să rămâi însărcinată.

Nu uită de aportul de vitamine

Mărește aportul de vitamine, cum ar fi acidul folic. Este necesar să îi oferi corpului vitaminele necesare pentru a-ți recăpăta puterea.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-10-21Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine