2020-08-10 03:01

SEDENTARISMUL, boala corporatiștilor. Cum ne afectează viața și ce trebuie făcut

 |  14:54
SEDENTARISMUL, boala corporatiștilor. Cum ne afectează viața și ce trebuie făcut

Programul zilnic de lucru de opt ore la birou, munca peste program și sedentarismul prelungit în orele petrecute acasă își pot pune amprenta nu doar asupra siluetei, ci și a sănătății. Lipsa mișcării fizice și alimentația dezechilibrată ne transformă în candidații ideali pentru a deveni supraponderali, bolnavi de inimă, diabet, osteoporoză și chiar cancer. O spun specialiștii și studiile medicale efectuate în ultimii ani, trăgând astfel un semnal de alarmă pentru ca populația să fie conștientă de efectele nedorite ale sedentarismului.

“Tehnologia modernă ne permite să facem foarte multe lucruri fără a ne deplasa. Acum putem lucra în orice locație dacă avem un calculator la îndemână și nu trebuie să mergem în diverse locații pentru a comunica cu alte persoane. Problemele apar când nu reușim să includem în programul zilnic orele necesare de mișcare. Organismul uman este programat să fie activ fizic și mulți din cei care lucrează în birouri îl privează de acest lucru”, declară specialistul Irina Alionte.

Obezitatea și bolile asociate

Stăm la birou cu ochii în calculator. Trec orele și abia dacă ne-am ridicat de pe scaun de câteva ori. Mâncăm pe apucate în cea mai mare parte alimente nesănătoase, dulciuri. Obezitatea sporește riscul de apariție a diabetului, a bolilor de inimă, a artritei și a diverselor forme de cancer. Este absolută nevoie să reducem treptat grăsimea din organism. Studiile arată că doar reducerea a 5-10% din greutatea în exces reduce considerabil riscul de declansare a afecțiunilor cauzate de obezitate.

Boli de inimă

Sedentarismul încetinește circulația sângelui, vasele de sânge devin rigide,  astfel apar bolile de inimă, stopul cardiac sau ateroscleroza. Studiile arată că exercitiile efectuate în mod regulat pot reduce acest risc cu 52% în cazul bărbaților și cu 28% în cazul femeilor.

Diabetul zaharat

Exercițiile fizice efectuate cu regularitate reglează nivelului glucozei în sânge. Altfel poate apărea diabetul zaharat, întrucât pancreasul este suprasolicitat și nu mai face față procesului de secreție al insulinei.

Osteoporoza

Exercițiile fizice, efectuate cu regularitate, influențează direct densitatea osoasă. În cazul stilului de viață sedentar, aceasta scade considerabil și duce la apariția unor dificultăți în ceea ce privește capacitatea membrelor de a susține structura corpului. Acest risc poate fi redus considerabil prin efectuarea exercițiilor fizice destinate definirii musculare.

Cancerul de colon

Riscul de confruntare cu formațiuni canceroase la nivelul colonului este considerat unul dintre cele mai nefaste efecte ale stilului de viață sedentar asupra sănătății.

Conform studiilor efectuate, persoanele cu un stil de viață activ prezintă un risc scăzut cu 24% comparativ cu cel aferent persoanelor sedentare de a se confrunta cu această afecțiune, care poate cauza decesul. Este foarte important să introduci în programul zilnic măcar o oră de mișcare și să fii atent la ceea de mănânci. Cunoaștem scuza de a nu veni la sală din lipsă de timp, și, tocmai de aceea, am creat un antrenament eficient de doar 45 de minute ce poate fi urmat de trei ori pe săptămână, pentru ca, după doar 6 săptămâni, să poți da jos 6 kilograme. În același timp, fiecare are sprijinul nutriționistului nostru, care va concepe programul alimentar personalizat, indiferent că stai la birou 8-10 ore pe zi”, declară Irina Alionte, fondator Bodyshape Transformation Center.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-09-03Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz