2020-05-29 11:25

Sfaturi de la „Antrenorul Minții”. 4 motive reale pentru care relaţiile se destramă

 |  14:48
Sfaturi de la „Antrenorul Minții”. 4 motive reale pentru care relaţiile se destramă

Relaţiile de iubire încep frumos, dar de cele mai multe ori se destramă nu din cauza unor argumente reale, ci din cauza scenariilor lipsite de fundament pe care ni le construim în mintea noastră. Certurile din cuplu şi despărţirile se produc atunci când gândurile de nesiguranţă, însoțite de imaginație și iluzii, au preluat controlul asupra vieţii noastre.

Psihologul Alexandru Pleşea, supranumit „Antrenorul Minţii”, consideră că lipsa de încredere în sine proiectează nesiguranţă atât în relaţie, cât mai ales în partener, iar de aici rezultă gânduri imaginative despre înşelat, minţit, sentimente diverse necongruente etc. Specialistul și trainerul în programare neuro-lingvistică (NLP) afirmă că mintea umană care trăieşte în nesiguranţă generează patru gânduri distructive, care afectează atât de mult relaţiile de cuplu, încât despărţirea devine iminentă.

Ce putem face înainte de a fi prea târziu

1. Nu mai încerca să citeşti gândurile partenerului. Multe dintre probleme sociale sau de cuplu apar atunci când credem cu tărie că avem puterea să citim gândurile celor din jur şi astfel începem să facem presupuneri nefondate. Acesta este motivul pentru care începem să ne umplem mintea cu bănuieli şi false credinţe despre partenerul de viaţă, iar întreg procesul generează sentimente de stres şi nesiguranţă. „Ca să putem fi fericiţi într-o relaţie, e nevoie să învăţăm că acele bănuieli nefondate pot fi spulberate foarte uşor prin comunicare. Nu, nu avem puterea de a citi ce este în mintea oamenilor, dar avem o putere şi mai mare, şi anume respectul pe care trebuie să-l avem pentru intimitatea celuilalt. Cu toţii avem dreptul la gânduri intime, pe care să le ținem doar pentru noi. Când întrebi constant «La ce te gândeşti?» sau încerci în mintea ta să construiești scenarii posibile, îl faci pe celălalt să se retragă din relaţie, pentru a avea spaţiu. De câte ori nu aţi auzit «Mă sufoc în relaţia aceasta?»”, punctează psihologul Alexandru Pleşea.

2. Nu mai încerca să cauţi relaţia perfectă. Perfecţiunea este un concept abstract, iar lumea noastră este guvernată de legea relativului: ce este perfect pentru mine, poate fi imperfect pentru altcineva. Nevoia noastră obsesivă de a găsi persoana perfectă, care să ne ofere relaţia perfectă, va creşte din ce în ce mai mult sentimentul de nesiguranţă, deoarece fugim după o himeră, după un lume utopică. „Astfel de relaţii eşuează, deoarece ne-am construit în minte imaginea unei relaţii aşa-zise perfecte, iar în realitate vom constata că fiecare relaţie pe care încercăm s-o dezvoltăm eşuează lamentabil, nu din cauza partenerului, ci din cauza standardelor de perfecţiune ale fanteziei noastre. Noi suntem imperfecţi în multe privinţe şi căutăm relaţii cu oameni care sunt imperfecţi în moduri complementare. Ca să creştem în interior și să conștientizăm propriile imperfecţiuni, e nevoie să căpătăm multă experienţă de viață; şi până nu ne lovim de cele mai profunde imperfecţiuni, de defectele noastre greu de corectat – cele care ne definesc ca persoană – nu vom reuşi să avem relaţii armonioase la un nivel înalt. Doar atunci vom şti ce căutăm cu adevărat. Căutăm oameni imperfecţi care să ne echilibreze – oamenii perfect de imperfecţi pentru noi”, spune Alexandru Pleşea.

3. Opreşte-te din a judeca şi din a compara relaţiile noi cu cele vechi. Una dintre cele mai mari greşeli pe care le putem face este să comparăm relaţiile noi cu cele vechi. Astfel, omitem faptul că fiecare relaţie este unică în felul ei şi trebuie să o tratăm ca atare. „Gândiţi-vă la momentele în care aţi judecat pe nedrept pe cineva doar pentru ca vă amintea de altcineva din trecut care s-a purtat urât cu voi. Renunţaţi la teama de a vă apropia cu inima deschisă de cineva doar pentru că, în trecut, aţi fost rănit. Ghiciţi ce! Cel mai probabil şi persoana de lângă voi a fost rănită la un moment dat. Amândoi purtați cu voi pete din trecut. Astfel de judecăți duc la reacții defensive, la îndepărtare nefondată, la suferinţă. Oferiţi bunătate și susținere, oferiţi încredere, dăruire. Nimeni nu intră în viața voastră pentru a plăti greşelile altora. O inimă deschisă nu cunoaște regrete, un suflet plin de îndoieli va fi mereu călăul dragostei”, susţine psihologul.

4. Nu mai inventaţi probleme care, în fapt, nu există. Cea mai eficientă metodă de auto-sabotare este inventarea problemelor în mintea noastră şi convingerea că sunt reale. De cele mai multe ori, facem acest lucru deoarece vrem să ieşim din monotonie şi construim „un măr al discordiei” care ne face viaţa mai… palpitantă. Într-un final, ajungem să observăm că întreaga noastră construcţie mentală a proiectat un scenariu real pe care îl detestăm şi care ne face rău. „Pasagerul nesigur nu are încredere în niciun alt șofer. Simte că pierde controlul. Crede că şoferul nu este destul de atent. Ajunge să creadă că cea mai mică ezitare a şoferului se va concluziona cu un impact fatal. Se sperie crezând că imaginile create în mintea sa reprezintă realitatea. Acest întreg proces de gândire nu are alt rezultat decât destrămarea relaţiei”, conchide specialistul.

Sfaturi de la 'Antrenorul Minții”. 4 motive reale pentru care relaţiile se destramă
zoom

„Relațiile există pentru a-i putea iubi pe ceilalți pentru nevoile lor. Nimeni nu este perfect şi nimeni nu va fi. Toți intrăm în relații pentru a oferi sau a primi, toți avem aceste nevoi. Scopul final, oricât de departe ar fi acesta, relația perfectă poate fi definită în câteva cuvinte: Eu mă voi desăvârși prin tine, și tu prin mine”. - Alexandru Pleşea, „Antrenorul Minții”


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-06-09Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine