2020-02-27 07:12

Simboluri şi mituri. Semnificația trandafirilor în diferite culturi ale lumii

 |  17:45
Simboluri şi mituri. Semnificația trandafirilor în diferite culturi ale lumii

Trandafirii sunt admirați nu doar pentru frumusețea, diversitatea şi parfumul lor, ci şi pentru călătoria în care îşi poartă posesorii, fiind încărcați de semnificații şi simbolism. Plantați în propria grădină sau crescuți cu grijă în ghivece pe terasă ori balcon, florile acestor arbuşti nobili sunt o bucurie dacă ai deschis porţile și ai lăsat să pătrundă în casă aerul unei povești cu iz englezesc. Alege să te înconjori de natură vie, de flori în ghivece, care, spre deosebire de cele tăiate, îți permit să te bucuri de farmecul lor timp îndelungat.

Pe cât de înmiresmate sunt florile trandafirilor, pe atât de plină de mituri și povești este istoria lor. O legendă grecească spune că trandafirul a fost creat de către Chloris, zeiţa florilor, din trupul unei nimfe moarte. De la Dyonisos, zeul vinului, acesta a primit parfumul ameţitor, iar de la Ares, zeul războiului, a primit spinii, restul frumuseţii desăvârşind creaţia rozei. Tot o legendă elenă spune despre trandafirii albi că au fost creaţi de zeița Afrodita și că s-au ridicat din spuma mării.

În hinduism, trandafirul cosmic Tripurasundari este simbolul perfecţiunii, al desăvârşirii, este cupa vieţii, sufletul, inima și iubirea. Pe de altă parte, în civilizatia islamică, trandafirul este simbolul frumuseţii masculine, al sângelui lui Mahomed şi al fiilor acestuia. Trandafirul Bagdadului simbolizează adevărul și pe Allah şi reprezintă legea, calea şi ştiinţa.

În Europa, trandafirul este simbolul floral al Angliei, fiind alături de narcisă și ciulin una dintre florile coroanei Britanice. După 30 de ani de conflicte, terminarea renumitului război al rozelor, desfăşurat în sec. al XV-lea între două familii nobile engleze care vizau succesiunea la tronul Angliei și aveau ca embleme trandafirul roșu, respectiv pe cel alb, a însemnat și instaurarea la conducere a unei noi dinastii - Tudor. Înstaurarea noului rege, Henry al VII-lea a condus la împăcarea marilor puteri și s-a materializat, simbolic, într-o emblemă care a reunit cele doua roze, roșie și albă – Roza Tudorilor.

Trandafirul, simbol în religia creștină

La începutul secolului XI, trandafirul a fost acceptat ca simbol şi în religia creştină, căpătând semnificaţii noi mai ales datorită poemului alegoric Divina Comedie a lui Dante Aligheri. Roza Candida şi Rosa Mystica – ambii trandafiri albi, au devenit simbol al nevinovăţiei, purităţii şi dragostei cereşti, fiind preluați ulterior și în iconografia religioasă. Trandafirul roşu este asociat sangelui scurs din trupul Lui Hhristos răstignit pe cruce şi Sfântului Graal – vasul în care Iosif din Arimateea ar fi strâns acest sânge. Trandafirul a devenit, astfel, simbolul unei renaşteri mistice.

Mesaje scrise cu petale de trandafir

Dăruind un trandafir, transmiți un mesaj. Roşu şi alb împreună înseamnă unitate, rozul semnifică graţie şi fragilitate, iar galbenul simbolizează bucuria. Pasiunea este denotată de culoarea portocalie sau corai a trandafirilor, iar roşul de Burgundia este un omagiu adus frumuseţii persoanei iubite. “Trandafirul, ca un intreg, înseamnă iubire. De ce nu ai dărui iubire celor pe care vrei să îi faci fericiți? Trandafirul Urcător Pierre de Ronsard, denumit și Eden Rose este, poate, cel mai popular trandafir din lume. Delicat, în nuanțe de rozaliu și distins de către Federația Mondială a Societăților de Roze cu titlul de "la rose favorite du monde entier", Pierre de Ronsard est un arbust care nu trebuie sa lipseasca din gradina dumneavoastra, lăsându-va sa-i admirati florile din luna mai până când dă îngheţul”, spun specialistii FamousRoses.eu.. Denumirea lui provine de la poetul cu același nume care își începe o renumită odă cu versul Mignonne, allons voir si la rose.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-07-13

GALERIE MEDIA

Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine