2020-08-10 03:08

Sindromul premenstrual: cauze, simptome, tratament

 |  20:01
Sindromul premenstrual: cauze, simptome, tratament

Atât de frecvente sunt, în rândul femeilor, simptomele asociate sindromului premenstrual încât a devenit o obişnuinţă, o afecţiune cu care femeile cu vârste cuprinse între 20 şi 40 de ani s-au obişnuit să trăiască, deşi le afectează grav calitatea vieţii. Stările depresive, tulburările somnului, oboseală fizică şi psihică, durerile de cap, acneea sau durerile articulare sunt doar câteva dintre simptomele sindromului premenstrual, cauzele fiind de natură diversă. Din fericire, există mijloace de ameliorare a acestora, iar fitoterapia ne vine în ajutor cu remedii naturiste dintre cele mai eficiente.

Sindromul premenstrual (PMS=premenstrual syndrome) este o afecțiune medicală caracterizată prin apariția unui ansamblu de semne și simptome, la femeile de vârstă reproductivă, în zilele premergătoare menstruației. Se estimează că 3 din 4 femei sunt afectate de o anumită formă a PMS la fiecare menstruație. Practic, fiecare femeie prezintă cel puțin un simptom al sindromului premenstrual în decursul vieții. Vârful de incidență al sindromului premenstrual este între 20 și 40 de ani.

Deși intensitatea manifestărilor variază de la lună la lună, simptomele tind să se repete lunar după un tipar previzibil pentru fiecare femeie afectată. Aproximativ 8% din femei prezintă o formă severă de sindrom premenstrual – tulburare disforică premenstruală, cu semne și simptome accentuate: modificări severe ale dispoziției, depresie accentuată, furie, anxietate, respect de sine scăzut, sentimente de inutilitate, dificultăți de concentrare.

Ce este fitoterapia

Fitoterapia (phyton = planta + therapea = tratament) este o ştiinţă străveche, care foloseşte plantele medicinale, numite şi oficinale, în scopul vindecării. Odată cu descoperirile ştiinţifice ale secolului XX, fitoterapia a ieşit din empirism, punându-se bazele terapeuticii cu plante pe baze ştiinţifice. Fitoterapia este lipsită de efecte adverse, numai dacă se respectă dozele adecvate. Este complet falsă ideea conform căreia plantele nu fac rău. Un produs care, în doza necorespunzătoare nu face rău, nu va face nici bine în doza corectă.

Simptomele sindromului premenstrual

Semnele și simptomele sindromului premenstrual apar în a doua jumătate a ciclului menstrual, de obicei cu 7-10 zile înainte de menstruație. Peste 150 de simptome sunt descrise în cadrul sindromului premenstrual:

- Anxietate sau încordare

- Stare depresivă

- Modificări bruște ale dispoziției (furie sau iritabilitate)

- Modificări ale apetitului și apetit crescut pentru anumite alimente

- Tulburări ale somnului (insomnie)

- Izolare socială

- Incapacitate de concentrare

- Semne și simptome fizice:

- Oboseală

- Cefalee (durere de cap)

- Dureri musculare sau articulare

- Balonare abdominală

- Constipație sau diaree

- Sensibilitatea sânilor

- Episoade de acnee

Cauze

-  Modificările hormonale. Simptomatologia variază cu fluctuațiile hormonale și dispare în sarcină și menopauză

- Depresia nediagnosticată poate fi responsabilă pentru manifestările severe ale sindromului premenstrual, cu toate că nu poate fi incriminată pentru toate simptomele

- Schimbări chimice la nivelul sistemului nervos. Cercetările recente arată cu variația anumitor substanțe chimice cu rol de neurotransmițători (serotonină) care influențează dispoziția ar putea fi incriminată în apariția sindromului premenstrual

- Alimentația dezechilibrată. Deficitul de vitamina B6 sau a unor acizi grași esențiali, consumul de alcool și cofeină pot conduce la apariția sau agravarea simptomatologiei.

- Stresul. Stresul poate agrava manifestările sindromului premenstrual.

Tratament

- “Principiile de tratament ale sindromului premenstrual cunosc trei abordări: educația femeilor, modificarea alimentației și stilului de viață și tratamentul medicamentos. Educația pacientelor cu privire la sindromul premenstrual va determina o mai bună înțelegere a simptomelor, precum și certitudinea că suferința se va sfârși odată cu terminarea menstruației. Păstrarea unui jurnal lunar determină asumarea bolii prin monitorizarea simptomelor, creșterea capacității de reacție și de luptă împotriva bolii, precum și eliberarea stresului. O nutriție echilibrată contribuie la starea generală de bine atât fizică, cât și mentală. Scăderea cantității de alcool, cofeină, zahăr și sare poate conduce la ameliorarea simptomatologiei. Se recomandă o dietă săracă în grăsimi și bogată în fibre, precum și  administrarea unor suplimente alimentare care conțin vitamina B6, vitamina A și E, calciu, zinc și magneziu. S-a observat că intensitatea bolii scade prin fracționarea alimentației în șase sau mai multe mese mici pe zi, menținându-se astfel un nivel constant al insulinei”, ne-a declarat  dr. Elvira Bratilă, medic primar ginecologie-obstetrică.

- Anumite produse fitoterapeutice pot reprezenta o alternativă naturală de tratament pentru astfel de probleme, Femicur fiind unul dintre ele. “Având în compoziţie extract uscat de fructe de Vitex agnus castus, produsul ameliorează eficient simptomatologia sindromului premenstrual, reglează funcția ovariană printr-un mecanism de acțiune bine dovedit, reglează natural dezechilibrul hormonal estrogen-progesteron prin reglarea sintezei crescute de prolactină”, susţine dr. Elvira Brătilă.

- Un program regulat de exerciții fizice contribuie la menținerea stării generale de sănătate, precum și la ameliorarea simptomelor sindromului premenstrual. Somnul suficient este, de asemenea, important pentru succesul tratamentului. Privarea de somn poate exacerba oboseala și starea de iritabilitate.

- Terapia medicamentoasă include antiinflamatoarele non-steroidiene (aspirină, ibuprofen) care ameliorează cefaleea, durerile musculare sau articulare și crampele.

- Medicația antidepresivă se utilizează cu succes în cazuri atent selecționate, putând ameliora oboseala, problemele de somn, precum și apetitul exagerat.

- Diureticele scad retenția de fluide prezentă în sindromul premenstrual. Medicația hormonală, precum și pilulele contraceptive pot fi utile în strategia de control al sindromului premenstrual.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-03-28Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz