2020-07-07 03:50

Superstiții în Vinerea Patimilor. Ce trebuie să faci ca să-ți meargă bine

 |  16:17
Superstiții în Vinerea Patimilor. Ce trebuie să faci ca să-ți meargă bine

De Vinerea Patimilor se leagă o serie de superstiții din popor. Se spune că în această zi nu e bine să muncești, să speli sau să coși. De altfel, cei care vor ține post negru în Vinerea Mare, vor fi feriți tot anul de boli.

Vinerea Mare (Vinerea Paștilor, Vinerea Seacă, Vinerea Patimilor) este zi de mare doliu a întregii creștinătăți. pentru că în această zi a fost răstignit și a murit Mântuitorul lumii.

Acestei zile i se spune și Vinerea Seaca, pentru că bătrânele țineau post negru, iar seara, la Denia Prohodului Domnului, luau anafura de la biserica. De altfel, există credință conform căreia cei care țin post negru vor fi feriți de boli tot anul și vor avea spor în toate.

Potrivit site-ului crestin ortodox ,în popor, se crede că dacă plouă în Vinerea Mare, anul va fi mănos, iar dacă nu, nu va fi roditor. Unii cred că, dacă se scufundă în apă rece de trei ori în această zi vor fi sănătoși tot anul. Femeile nu umplu borș în această zi, să nu se scalde Necuratul în el; nu coc pâine sau altceva, să nu ardă mâinile Maicii Domnului; nu cos, ca să nu orbească; nu țes, nu torc, nu spală, pentru a nu o supăra pe Sfânta Vineri; afumă casa cu tămâie, înconjurand-o de trei ori, în zorii acestei zile, pentru ca gângăniile și dihaniile să nu se apropie de casă și de pomi. Copiii adună flori de pe câmp și le duc la biserică.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-04-11Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz