2019-08-17 14:02

SUPERSTIȚII şi tradiţii de Sânziene

 |  17:27
SUPERSTIȚII şi tradiţii de Sânziene

Tradiţia spune că Sânzienele plutesc deasupra pământului, cântă, dansează, dau rod ogoarelor, întăresc căsătoriile, înmulţesc animalele, păsările sau vindecă boli.

“În imaginaţia populară, Sânzienele erau nişte fete foarte frumoase care trăiau prin păduri şi câmpii iar, faţă de Iele şi Rusalii, Sânzienele sunt binevoitoare, ajută la rodirea plantelor şi copacilor şi vieţuitoarele, în general. Totuşi, se răzbunau amarnic dacă nu le era respectată ziua. Sunt considerate zâne ale câmpului, dând puteri deosebite florilor care, pe 24 iunie, devin plante de leac. După această sărbătoare plantele nu mai cresc deloc. Dacă oamenii sunt răi, Sânzienele îi pedepsesc pe măsură – provocă secetă, iau mirosul florilor şi roadele din culturi. Se zice că în această noapte cerul se deschide pentru cei care ştiu să îl privescă. Este una dintre nopţile mari de peste an, în care cele două lumi comunică energetic”, a declarat, pentru MEDIAFAX, entograful Maximilian Menuţ.

În Ajun, fetele însoţite de băieţi adună flori de Sânziene, le împletesc în coroniţe adăugând şi flori roşii şi merg la joc, în jurul focului. Fetele poartă coroniţele tot timpul, iar la întoarcerea acasă le aruncă pe acoperiş. În cazul în care coroniţa rămâne pe acoperiş, fata să mărită în anul respectiv, dacă ajunge pe jos, fata o ia şi o aruncă până rămâne prinsă ca să ştie câţi ani mai are de aşteptat până se va căsători.

Sărbătoarea Sânzienelor are loc la trei zile după solstiţiul de vară, semn al focului şi al Soarelui. În cinstea acestuia se aprind focuri în întreg satul care sunt vegheate de localnici până la răsăritul soarelui.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-06-24Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray