2020-04-05 10:50

Ții o anume dietă? Nu ar fi rău să încerci ALTCEVA

 |  01:07
Ții o anume dietă? Nu ar fi rău să încerci ALTCEVA

Unele diete nu sunt tocmai ceea ce par a fi. Adică sănătoase. De exemplu, dieta occidentală este bogată în mâncăruri prăjite, produse de tip fast-food, dulciuri bogate în zahăr, carne procesată, cereale rafinate, băuturi carbogazoase, lactate grase etc.

O astfel de dietă, așa-numită "occidentală" - adică bogată în carne roșie, grăsimi și zahăr și cu puține fructe și legume, "hrănește" bolile de inimă, cancerul, diabetul și nu numai, potrivit Daily Mail. Dieta occidentală bogată în grăsimi și zahăr poate duce la apariția de boli inflamatorii ale pielii, cum ar fi psoriazisul, arată un studiu tocmai realizat de către  cercetătorii de la Universitatea Davis Health din California. Studiul publicat vineri în Journal of Investigative Dermatology, sugerează că alimentația, mai degrabă decât obezitatea în sine, poate duce la inflamații ale pielii și la dezvoltarea psoriazisului. O boală cutanată comună și cronică, psoriazisul determină celulele pielii să formeze solzi și pete roșii, cu mâncărimi, uneori dureroase.

Factori de risc

Studiile anterioare au arătat că obezitatea este un factor de risc pentru dezvoltarea sau agravarea psoriazisului. Dieta occidentală, caracterizată printr-un aport dietetic ridicat de grăsimi saturate și zahăr, și un aport redus de fibre, a fost legată de prevalența crescută a obezității în lume. „În studiul nostru, am descoperit că expunerea pe termen scurt la dieta occidentală este capabilă să inducă psoriazis înainte de creșterea semnificativă în greutate corporală", a declarat Sam T. Hwang, profesor și președinte al Departamentului de dermatologie la UC Davis, autorul principal la studiului.

Hwang și colegii săi au descoperit că o dietă care conține atât grăsimi, cât și zahăr în exces e necesară pentru a induce inflamația observabilă a pielii. Doar în patru săptămâni, șoarecii cu dieta occidentală – folosiți de către cercetători în experiment au avut o umflare semnificativă a urechii și dermatită vizibilă, comparativ cu șoarecii alimentați cu o dietă controlată sau cei cu dieta bogată în grăsimi. „Faptul că ai o dietă nesănătoasă nu îți afectează doar talia, ci și imunitatea pielii tale", a spus Zhenrui Shi, cercetător asistent la Departamentul de Dermatologie din UC Davis și autor principal al studiului.

Aplicați alte reguli, alte diete…

Studiul a detaliat mecanismele prin care se produce inflamația în urma unei diete occidentale. A identificat acizii biliari ca molecule cheie de semnalizare în reglarea imunității pielii. Acizii biliari sunt produși în ficat din colesterol, și metabolizați în intestin de microbiota intestinală. Acestea joacă un rol important în absorbția lipidelor dietetice și în echilibrul colesterolului în sânge. S-a descoperit că un medicament utilizat pentru a scădea nivelul colesterolului prin legarea de acizii biliari din intestin - colestiramina, a contribuit la reducerea riscului de inflamație a pielii.

Concluzia sugerează că acizii biliari mediază dezvoltarea psoriazisului. Legarea colestiraminei de acizii biliari din intestin și eliberarea ulterioară a acesteia prin scaun permite reducerea inflamației pielii. De asemenea, sunt necesare studii suplimentare pentru a înțelege mecanismul din spatele inflamației pielii indusă de dietă și interacțiunea dintre metabolism, microbi și imunitate, au notat autorii studiului. Aşadar, dacă dieta occidentală e nocivă, nu ar fi rău să încercați să aplicați regulile dietei mediteraneene. Consumați grăsimi sănătoase (fără grăsimi trans şi saturate), alimente bogate în acizi graşi Omega 3, fructe, legume, ceai verde, ulei de peşte, vitamine din complexul B, coenzima Q10, turmeric etc.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-02-22Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine