2020-01-25 13:57

Tot ce trebuie să ştie viitorii părinţi despre celulele stem

 |  17:28
Tot ce trebuie să ştie viitorii părinţi despre celulele stem

Transplantul cu celule stem este o procedură utilizată în mod curent de 25 de ani, în întreaga lume, numai în 2014 fiind înregistrate peste 40.000 de transplanturi în Europa şi asta pentru că studiile clince şi educaţia la nivelul maselor au determinat tot mai mulţi părinţi să apeleze la o bancă de celule stem în momentul naşterii copiilor. Nu mai este de mult o procedură experimentală, astăzi medicii ştiu exact care sunt indicaţiile de transplant, fiind standardizate reuşite în boli precum leucemie, thalasemie, siclemie până la afecţiuni ale măduvei osoase până la boli metabolice ereditare.

Viitorii părinţi trebuie să cunoască o serie de informaţii importante înainte de a decide partenerul alături de care vor recoltă şi care sunt întrebările cheie la care ar trebui să primească un răspuns.

1. Recoltarea celulelor stem

Procesul de recoltare al celulelor stem este unul simplu şi constă în extragerea unei cantităţi de sânge din cordonul ombilical al noului născut, imediat după ce cordonul a fost tăiat. Celulele stem din sângele cordonul ombilical reprezintă celule tinere, fără memorie şi care se pot diferenţia în diferite tipuri de celule specializate ale corpului uman, având un potenţial ridicat de înmulţire.

2. De ce trebuie recoltate imediat după naştere celulele stem

Răspunsul este unul foarte simplu: deoarece numărul de celule stem tinere aflate în cordonul ombilical este unul remarcabil. În plus, celulele au avantajul de a nu fi fost expuse la mediul înconjurător, fiind astfel necontaminate.

3. Stocarea materialului biologic în condiţii optime

Băncile de celule stem dispun de sisteme complex de stocare dispus în 6 eşantioane, bineînţeles, dacă şi volumul de sânge permite: 3 eşantioane principale independente şi alte 3 mini eşantioane destinaste testelor de compatibilitate, testelor ADN sau pentru identificarea malformaţiilor genetice ale celulelor stem. Este bine să nu ne lăsăm influenţaţi de numărul mare de esantione stocate, pentru că acest sânge are o cantitate limitată. Stocarea sângelui din cordonul ombilical se face după investigaţii medicale pentru a fi siguri că standardele de calitate impuse au fost respectate.

4. 85 de boli standardizate tratabile cu ajutorul celulelor stem

Viitorii părinţi ar trebui să ştie că până în prezent sunt aproximativ 85 de boli care pot fi tratate cu ajutorul celulelor stem. Printre ascestea se număra diverse tipuri de leucemii, anomaliile moştenite ale globulelor roşii, diverse tipuri de cancer ale măduvei osoase dar şi alte tipuri de cancer.

5. Celulele stem pot fi utilizate şi în cazul în care o rudă bolnavă este compatibilă

Statisticile arată că şansele ca membrii familiei să fie compatibili sunt aproximatov de 25%, acest lucru însemnând că au 1 şansă din 4, dacă facem o comparaţie cu probabilitatea de a găsi o altă persoană compatibilă în populaţia generală, adică 1 şansă din 200.000.

6. Ce fel de certificări are banca de celule stem

Certificarea este extrem de importantă atunci când vorbim despre recoltarea de celule stem.

7. Transportul probelor către bancă

Părinţii ar trebui să se asigure de modalitatea în care probele ajung la banca de celule stem şi cum sunt menţinute pe toată durata transportului, deoarece temperatura nu trebuie să iasă din intervalul 2°C - 26°C, optimul fiind de 16°C - 18°C. De aceea, cutiile de transport sunt special create pentru a asigura şi a putea fi monitorizată această temperatură pe toată perioada transportului. Firma de curierat va fi anunţată şi va veni să ridice kit-ul cu probele biologice recoltate la naştere şi le va duce la avion ajungând astfel într-un interval de maxim 24 de ore la laboratoarele companiei.

8. Cum sunt procesate probele biologice

Procesarea şi prepararea celulelor stem trebuie să se facă în camere sterile care să dispună de aparate de aer condiţionat de înaltă performanţă, care sunt separate prin încuietori speciale. De asemenea, cel mai util este că stocarea probelor să se facă în vapori de azot (nitrogen) pentru a elimina posibilitatea infestării probelor cu nitrogen lichid. Laboratoarele băncii numărul 1 din Germania sunt prevăzute cu rezervoare special create pentru criogenizare şi criostocare a probelor în vapori de azot lichid.

9. Taxe suplimentare ascunse

Părinţii ar trebui să citească de fiecare dată contractele cu băncile de celule stem şi să se asigure că existe asigurări împotriva falimentului, transparenţa totală atunci când ne referim echipa medicală, la banca de celule şi la procedurile de prelevare.

10. Cât timp sunt viabile celulele stem

Celulele stem pot fi păstrare zeci de ani dacă sunt conservate în condiţii bune. Acestea se păstrează sub forma criogenata la 196 de grade Celsius şi pot fi depozitate până la 25 de ani. Până în prezent, în condiţiile criogenizarii şi depozitarii probelor, la parametrii termici şi presionali constanţi, se presupune că au speranţa de viaţă aunui om obişnuit.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-11-24Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine