2020-02-21 20:57

Tot ce trebuie să știți despre AERUL CONDIȚIONAT înainte de a-l cumpăra. Ce spune medicul despre curățarea filtrelor aparatului de AC

 |  19:35
Tot ce trebuie să știți despre AERUL CONDIȚIONAT înainte de a-l cumpăra. Ce spune medicul despre curățarea filtrelor aparatului de AC

Odată cu sezonul de vară nu ne dorim doar vacanță și plajă. Atunci când vrem să scăpăm de temperaturile toride, aliatul numarul 1 este nimeni altul decât aerul condiționat. Însă, legat de aceste sisteme există anumite aspecte foarte importante pe care cu toții ar trebui să le cunoaștem. Există inclusiv o serie de avertismente din partea medicilor pe care trebuie să le respectam asa incat aerul conditionat să nu se transforme din aliat in dusman al sanatatii noastre.

Desigur, dorința principală și unul dintre argumentele de bază în decizia de cumpărare este raportul calitate-preț. „Vorbim despre calitate premium la un preț accesibil. Calitatea premium ar fi: integral inverter (ventilatorul unității interne este de asemenea inverter), plăci electronice de calitate pentru controlul absolut în 99 de trepte de putere a compresorului, consum redus de energie, eficiență ridicată, sisteme de filtrare a aerului, control inteligent, funcționare la temperaturi negative”, spune specialistul Ilarion Anton.

Și totuși, înainte de achiziția propriu-zisă a aparatului de aer conditionat, trebuie luată în calcul și adaptarea la spațiul în care urmează a fi montat. „Se calculează un necesar de BTU (British Thermal Unit) pentru suprafața care urmează a fi răcită/încălzită; acest necesar se determină în funcție de volumul total al spațiului (L x l x h), destinația camerei (de locuit sau birouri), numărul de persoane din încăpere și alți factori care țin de construcție: izolație bună a pereților, orientare geografică, suprafață vitrată, etajul (dacă este ultimul sau nu). Este recomandată instalarea unui aparat pentru fiecare cameră dintr-un apartament.”, spune Ilarion Anton.

Legat de modul în care poziționăm aparatul, în funcție de canapea / pat / masă, este recomandat ca persoanele din cadrul spațiului să nu fie expuse în mod direct/frontal fluxului de aer generat de ventilatorul unității interne.

“Dacă suntem atenți cum, cât, când folosim aceste aparate putem evita eventualele probleme de sănătate care pot apărea. Pot apărea banalele răceli, pneumoniile, paralizia "a frigore" la nivelul feței, junghiurile intercostale, durerile la nivelul musculaturii, diverse nevralgii. De obicei, aceste probleme apar dacă nu respectăm anumite reguli în ceea ce privește reglarea și pozitionarea acestor aparate de aer condiționat, astfel încât diferența de temperatură dintre exterior și interior sa nu depășească mai mult de 7-8 grade, curenții de aer rece să nu fie îndreptați către persoanele din încăpere”, explică Dr. Ramona Andronache.

Atenție la îngrijirea aerului condiționat!

 

“Aparatele de aer condiționat trebuie întreținute corespunzător, prin igienizarea anuală executată de un instalator profesionist: curățare unitate interioară cu soluții specifice, curățare/spălare filtre, odorizare după caz. Instalatorii specialiști dispun de echipamentele necesare atât efectuării operațiunilor de igienizare, cât și de aparatele de control a presiunii agentului frigorific din instalații. Practic, operațiunea de mentenanță include și verificarea funcționării aparatului în parametri normali (deci nu doar o simplă curățare)”, explică specialistul Skyworth.

Pe de altă parte, medicul Ramona Andronache punctează: „Foarte importantă este și curățarea sau schimbarea periodică a filtrelor. Neigienizarea lor periodică atrage după sine cantonarea bacteriilor, respectiv a fungilor la nivelul acestor filtre. Odată cu curenții de aer respectivele bacterii pot fi difuzate în încăpere și prin inhalarea lor ne putem confrunta cu diverse rinite alergice, conjunctivite, infecții respiratorii, infecții în sfera ORL, otite, sinuzite. Ca o concluzie, folosirea corectă a acestui aparat de aer condiționat îl face să fie prietenul nostru și nu dușmanul nostru.”


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-05-16Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine