2020-08-04 20:50

Un minut de sport ne poate schimba viaţa

 |  17:48
Un minut de sport ne poate schimba viaţa

Lipsa timpului ar trebui să fie ultima scuza pentru lipsa mişcării, dar nici măcar nici măcar un ultim loc nu poate ocupa acest motiv, din moment ce studiile constatata că doar 1 minut de sprinturi, împreună cu 9 minute de exerciţii uşoare, duce la îmbunătăţirea considerabilă a sănătăţii, iar rezultatele se aseamănă cu un antrenament de 50 de minute într-un ritm moderat.

"Cei mai mulţi oameni invocă "lipsa de timp" ca motiv principal pentru a nu fi activi fizic. Studiul nostru arată că o abordare bazată pe un interval special poate fi mai eficientă, astfel puteţi obţine beneficii de sănătate şi de fitness comparabile cu cele din abordarea tradiţională, însă în mai puţin timp", a declarat co-autorul studiului Martin Gibala, profesor de kinetoterapie la Universitatea McMaster din Ontario, citat de Mediafax. La studiu au participat 25 de bărbaţi care până atunci nu s-au antrenat fizic, ei fiind repartizaţi aleatoriu în două grupuri: la antrenamente pe baza unui interval de sprint şi la antrenamente de anduranţă. Ei efectuau exerciţiile de trei ori pe săptămână timp de 12 săptămâni, pe o bicicletă staţionară. Un grup mai mic de oameni nu a efectuat niciun exerciţiu fizic în cele 12 săptămâni, pentru a servi drept grup de control.

Antrenamentul sprint a constat în: încălzire, timp de 2 minute; sprinturi timp de 20 de secunde; recuperarea într-un ritm lent, timp de 2 minute; iarăşi sprinturi timp de 20 de secunde; recuperarea timp de 2 minute; ultimele sprinturi timp de 20 de secunde şi de recuperarea timp de 3 minute. Antrenamentul de anduranţă a constat în: încălzire timp de 2 minute; echitaţie într-un ritm moderat, timp de 45 de minute, şi recuperare timp de 3 minute.

După programul de 12 săptămâni, cele două grupuri au înregistrat îmbunăţiri similare. Mai precis, ambele grupuri au avut o îmbunătăţire de 19 la sută pe un test numit vârf VO2, care măsoară cantitatea maximă de oxigen consumat de către organism pentru 30 de secunde de exerciţiu. Cele două grupuri au avut, de asemenea, îmbunătăţiri similare într-un test de sensibilitate la insulină, care măsoară cât de bine răspunde organismul la insulină, un hormon care reglează zahărul din sânge. În cele din urmă, o biopsie a ţesutui muscular al participanţilor a relevat îmbunătăţiri similare în markerii funcţiei musculare în cele două grupuri.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-05-18Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz