2020-02-28 17:54

Ce este, cum se transmite şi cum să te protejezi. Tot ce trebuie să ştii despre virusul Zika

 |  17:46
Ce este, cum se transmite şi cum să te protejezi. Tot ce trebuie să ştii despre virusul Zika

Transmis de ţânţarul care domina primele pagini ale publicaţiilor din lumea întreagă, virusul Zika este probabil una dintre cele mai mari griji pentru viitoarele mame. consecinţele devastatoare ale înţepăturii acestui ţânţar nefiind deloc de ignorat. Dr. Silviu Istoc, medic specialist obstetrica-ginecologie îţi spune tot ce trebuie să ştii despre acest virus: ce este, la ce să te aştepţi în urma înţepăturii şi cum te poţi proteja de el.

Virusul este transmis direct prin ţânţarii Aedes, acelaşi tip de ţânţari care provoacă şi febra galbenă. Numele vine de la Pădurea Zika din Uganda, unde au fost găsite primele maimuţe infectate în 1947. Virusul a apărut în America de Sud, Brazilia fiind cea mai afectată tara, cu mii de copii născuţi cu microcefalie.

Pentru cei infectaţi cu virusul Zika, simptomele nu sunt foarte puternice. Însă pentru femeile însărcinate efectele pot fi devastatoare şi includ chiar şi pierdea sarcinii sau naşterea copilului cu dimensiuni anormal de mici ale craniului, boală cunoscută drept microcefalie, şi anomalii ale dezvoltării cerebrale la fetuşi şi nou-născuţi de mame care fuseseră însărcinate în timpul epidemiilor de Zika. Microcefalia este asociată cu retard mintal şi convulsii şi în unele cazuri poate fi fatală. „Deoarece virusul Zika a fost asociat cu un risc crescut pentru fetus, se presupune că efectele sunt într-adevăr cauzate de virus. Dar încă există multe necunoscute - inclusiv cât de mult aceste infecţii sunt transmise la fetus sau dacă anumiţi fetuşi sunt infectaţi, dar nu dezvolta microencefalie, cât de des apare pierderea sarcinii în cazul femeilor infectate cu Zika. Deşi virusul rămâne în sângele persoanei infectate de la câteva zile până la o săptămână, nu există o dovadă clară care să sugereze riscuri pentru sarciniile viitoare”, explică dr. Silviu Istoc.

Cum se transmite virusul Zika

Zika se transmite în general prin intermediul înţepăturii de ţânţar infectat. Atunci când un ţânţar intra în contact cu o persoană infectată, insecta se infectează şi ea şi devine purtător. Au fost, însă, confirmate şi cazuri de transmitere pe cale sexuală, ca şi prin transfuzii de sânge. În fiecare caz confirmat până acum, un bărbat care a călătorit în regiunile afectate de Zika a transmis virusul către partenera, însă nu se ştie dacă femeia poate transmite virusul bărbatului. Virusul Zika poate fi transmis de asemenea de la mama la copil în timpul sarcinii şi naşterii, prin placenta, dar conform Colegiului American de Obstetrica şi Ginecologie nu există studii clinice care să măsoare riscul fetusului dacă mama este infectată. ”Virusul Zika a fost detectat în ţesutul fetal, lichidul amniotic şi în placenta şi urme ale virusului au fost găsite şi în laptele matern, dar din moment ce cantitatea e foarte mică, este foarte puţin probabil să reprezinte o ameninţare”, adăugă dr. Istoc.

Care sunt simptomele virusului Zika

În marea majoritate a cazurilor (70-80%), infecţia trece neobservată. Când se manifestă, simptomele sunt de tip gripal (febră, dureri de cap), cu erupţii cutanate. Infecţia cu virusul Zika se poate manifesta şi printr-o conjunctivită sau o durere în spatele ochilor, precum şi prin edeme pe mâini sau picioare. Simptomele pot dura de la câteva zile la o sapamana. În momentul de faţă nu se ştie dacă femeile însărcinată sunt mai predispuse la boală sau nu. Deocamdată nu există nici un tratament specific.

Cum te testezi de virus

Virusul Zika se poate detecta din sânge, lichidul amniotic sau din urină, iar rezultatele se obţin în câteva ore. Întrucât virusul reacţionează şi la contactul cu alte virusuri, este posibil că testul să iasă pozitiv, dar de fapt să nu existe o infecţie cu Zika. De aceea testarea ar trebui realizată doar de persoanele care au fost expuse şi au simptome. „Femeile însărcinate care au fost în zonele expuse la virusul Zika ar trebui să se testeze între 2 şi 12 săptămâni după ce s-au întors sau imediat ce apar simptomele. Chiar şi femeile aflate în perioada prenatala ar trebui testate, iar apoi la mijlocul celui de-al doilea trimestru. Chiar dacă nu apar simptome, fetusul ar trebui examinat, iar acest lucru se face prin ecografie. Dacă apar probleme la ecografie, amniocenteza ar trebui să fie următorul pas”, completează dr. Istoc.

Cum reducem riscurile

„Se recomandă o atenţie sporită în ceea ce priveşte relaţiile sexuale cu un partener care a vizitat regiunile afectate de Zika. Cuplurile ar trebui să folosească metode de protecţie în timpului oricărui tip de relaţie sexuală pentru a minimiza riscul transmisiilor sau să menţină abstinenta în perioada sarcinii. Nu este clar cât timp ar trebui să utilizeze bărbaţii metode de protecţie deoarece retenţia în sperma a virusului nu este clară”, explică dr. Istoc. Femile însărcinate (indiferent de trimestru), dar şi cele care au în plan conceperea unui copil trebuie să discute cu doctorul lor înainte de a călători în zonele afectate şi cel mai bine ar fi să amâne astfel de vizite.

Pentru reducerea riscurilor iată ce ar trebui să faci:

▪ Să porţi bluze cu mânecă lungă şi pantaloni lungi

▪ Să foloseşti spray de ţânţari special pentru gravide, care conţine DEET, un ingredient activ.

▪ Dacă foloseşti spray cu factor de protecţie, spray-ul de ţânţari se utilizează la final

▪ Să pot trata hainele cu permetrina, un tip de insecticid sigur. Acesta nu se aplică direct pe piele, ci doar pe haine.

▪ Stai cât mai mult înăuntru în camere cu aer condiţionat şi plase de ţânţari.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-03-29Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine