2020-08-04 15:12

Vrei un păr frumos? Iată ce trebuie să faci!

 |  19:43
Vrei un păr frumos? Iată ce trebuie să faci!

O vorbă veche spune că “Nu înseamnă că dacă ai păr alb ştii să şi gândeşti”, iar una a zilelor noastre ar preciza că “trebuie să gandesti dacă îţi doreşti un păr frumos şi sănătos”. Lăsând gluma la o parte, este cât se poate de adevărat, iar medicii dermatologi confirmă acest lucru, că problemele scalpului şi ale părului nu dispar de la sine fără o îngrijire adecvată, în permanentă şi pe termen lung, nu doar atunci când ne procopsim cu o mătreaţă năbădăioasă sau cu un aspect foarte gras al părului. Mai cu seamă vara trebuie să avem grijă cum ne îngrijim părul, iar regulă din popor, în varianta octogenară a lui, conform căreia părul trebuie spălat de două ori pe săptămână, este o aberaţie demontată de dermatologi şi de specialiştii în domeniu.

Au trecut demult vremurile în care femeile îşi spălau părul cu grăsime de leu, copită de măgar, un sâmbure de curmală şi o labă de femelă de ogar, ca în Evul Mediu. Astăzi avem şampoane performante, măşti pentru păr, balsamuri, loţiuni şi serumuri menite a ne scăpa de problemele părului şi ale scalpului şi doar o persoană ignorantă se poate plânge, în zilele noastre, de acestea, când informaţia se află peste tot în jur. Aşadar, sfaturile specialiştilor în domeniul frumuseţii părului şi al scalpului, susţinute de cele ale dermatologilor, pun pe primul loc, în topul regulilor de înfrumuseţare, grija constantă şi nu doar cea periodică şi de scurtă durată. Fuga de apă şi săpun sau şampon, după caz, este o mare problemă a românilor, după cum arată numeroase studii sociale, realizate la nivel de ţară. Iar de aici şi până la apariţia mătreţei, a pruritului, a sebumului excesiv, a căderii părului său a dermatitei seboreice este doar un pas.

 

Reguli esenţiale în îngrijirea părului

1. Alege un şampon/săpun adecvat nevoilor părului tău!

Fie că ai părul gras, uscat, vopsit sau unul care se confruntă cu o cădere masivă, primul şi cel mai important lucru pe care trebuie să-l faci este să-l speli cu produse adecvate problemei sale. Inovaţiile în frumuseţe au avansat în ultimii ani, pe piaţă se află produse cu formule speciale, care au la bază ingrediente naturale, de bună calitate şi atent selecţionate de specialiştii din domeniu, aşa încât să rezolve capriciile fiecărui tip de păr în parte. Aşadar, dacă pielea capului este uscată şi deshidratată, trebuie evitată folosirea unor şampoane şi produse de styling care accentuează problema. Se recomandă alegerea unor şampoane blânde, cu formule destinate scalpului uscat, sensibil, dar şi măşti, serumuri şi loţiuni care să hidrateze atât pielea capului, cât şi părul. Principalele caracteristici ale părului uscat sunt porozitatea firelor de păr, lipsa luciului şi aspectul tern, vârfurile care se rup la o simplă trecere a degetelor, firele subţiri şi casante sau încurcarea permanentă a părului. Astfel, un şampon care echilibrează PH-ul pielii capului şi hidratează în profunzime firele de păr, de la rădăcină şi până la vârf, este potrivit acestui tip de problemă.

2. Acordaţi o atenţie sporită părului gras!

Pe de altă parte, părul gras pare şi mai problematic, însă cercetările au dovedit că produsele destinate fix acestei situaţii nu fac decât să o agraveze. Şampoanele şi loţiunile destinate părului gras, cele regăsite pe rafturile marilor magazine, nu de o foarte bună calitate şi care nu intră în sfera produselor profesionale, nu fac decât să usuce excesiv scalpul şi să stimuleze producerea unei cantităţi şi mai mari de sebum. Stresul, modificările hormonale, temperaturile ridicate şi chiar moştenirea genetică sunt doar câteva dintre cauzele scalpului gras şi produsele neadecvate pot irita şi mai tare pielea capului, creând implicit, un aspect îngrozitor părului. În situaţia în care părul se îngraşă excesiv de la o zi la alta, îşi pierde volumul, scalpul este deosebit de gras, nu vă sfiiţi să spălaţi părul zilnic, dacă aspectul lui o cere şi mai ales pe timp de vară! Uitaţi “babismele” conform cărora distrugeţi părul dacă îl spălaţi în fiecare zi, pentru că nici vorbă de aşa ceva, ba dimpotrivă! Un scalp care produse sebum în exces şi este mereu uleios, grăsime care trece şi pe firele de păr şi creează un aspect nesănătos şi urât al părului, nu trebuie lăsat aşa! Aşa cum pielea corpului necesită, mai ales vara, o spălare cel puţin zilnică din cauza transpiraţiei excesive, tot aşa şi părul trebuie curăţat. Sebumul, praful, poluarea din mediu, resturile de fixativ, ceară de păr sau alte produse de coafare nu fac decât să creeze o peliculă la nivelul scalpului şi să o împiedice să respire. Această sufocare afectează rădăcina părului, iar de aici până la căderea lui nu este decât un pas! În acest caz, specialiştii recomandă folosirea produselor pentru utilizare frecventă, care curăţă fără să agreseze şi lasă părul curat, fără a-l usca! Totodată, exista măşti şi balsamuri speciale care se aplică inclusiv pe pielea capului, nu doar pe păr, dar şi serumuri şi loţiuni care nu se clătesc şi care ajută scalpul să-şi regleze producţia de sebum. Nu vă feriţi să cereţi sfatul dermatologilor şi al specialiştilor din domeniu!

3. Nu evitaţi balsamurile şi măştile!

Există păreri, eronate de altfel, conform cărora mătreaţa sau dermatita seboreică exclud aplicarea măştilor şi balsamurilor de păr, după şamponare! Nimic mai fals! O problemă a scalpului de o astfel de gravitate necesită variante cumulate de soluţionare, iar măştile special formulate în această direcţie sunt de un mare ajutor! Sunt recomandate produsele medicinale, dermatologice, care să nu conţină parfum, cumpărate din farmacie şi nu din supermarket. Neurodermita şi psoriazisul sunt doar două dintre problemele pielii care cauzează mătreaţă, precum şi Malassezia furfur, un microorganism fungic nedăunător, aflat la nivelul scalpului, dar care devine agresiv atunci când pielea capului este agresată de anumite cosmetice nepotrivite. Aflaţi că există produse de gomaj destinate scalpului, care efectuează o eliminare delicată a celulelor moarte, dar şi balsamuri menite a rezolva problema scalpului sensibil, aplicate direct pe pielea capului, întocmai ca o cremă de fată sau de corp.

 

4. Şi părul necesită protecţie împotriva radiaţiilor

Nu doar pielea şi ochii trebuie protejate de soare, ci şi părul, iar pentru asta există produse cu factor de protecţie solară care se aplică pe păr înainte de a merge la plajă. Totodată, pălăria de soare este esenţială şi nu puţine sunt cazurile de arsuri solare înregistrate la nivelul pielii capului. Aşadar, părul nu poate fi considerat o barieră împotriva radiaţiilor! Nu doar că nu ne fereşte de arsuri, dar ne vom alege, la sfârşitul verii, cu un păr care are aspect de mătură dacă nu-l protejăm! Uleiul de cocos aplicat pe par înainte de expunerea la soare poate fi de ajutor, însă acest lucru nu exclude purtarea unei pălării cu boruri largi! De altfel, există în farmacii sau în saloanele de înfrumuseţare, spray-uri speciale pentru păr, cu SPF ridicat, care nu îl îngraşă, dar formează o peliculă la nivelul său, o barieră împotriva radiaţiilor şi a uscării excesive.

5. Evitaţi folosirea elasticelor de păr!

Este drept că părul lung este greu de suportat pe spate, atunci când este caniculă, însă specialiştii ne sfătuiesc să evităm pe cât posibil folosirea elasticelor subţiri pentru prinderea lui, pentru că îi slăbesc rădăcina şi să nu ne mire că va începe să cadă abundent. Alegerea unor benzi elastice late este una recomandată, precum şi prinderea lejeră a părului, nu o coafură care să strângă foarte tare părul, pentru că ne vom alege şi cu dureri puternice de cap, nu doar cu pierderea podoabei capilare.

6. Evită apa fierbinte!

Duşurile foarte fierbinţi ale părului usucă excesiv scalpul, aşa că trebuie evitate indiferent că vorbim despre vară sau iarnă! Ideal este să optăm pentru apă călduţă atunci când ne spălăm părul, dar şi pentru o temperatură moderată a foehnului atunci când îl uscam.

7. Faceţi cure cu vitamine pentru păr!

Puţini dintre noi reuşesc să-şi asigure din alimentaţie necesarul zilnic de vitamine şi minerale, aşa că se impune asimilarea acestora din suplimente alimentare. Vitaminele A, E, H, complexul de vitamine B, keratina, Magneziu, Fier, Zinc, sunt doar câteva dintre vitaminele esenţiale unui par sănătos, putând fi luate separat sau în formule complexe, recomandate, conform prospectului, părului, unghiilor şi pielii.

8. Renunţaţi la zahăr!

Nu doar produsele de îngrijire de bună calitate sau respectarea unui regim alimentar corect ne ajută să avem un păr sănătos, ci şi excluderea din alimentaţie a acelor elemente care îi fac rău, zahărul şi alcoolul fiind două dintre ele. Motivul este acela că zahărul împiedică absorbţia proteinelor şi a vitaminelor esenţiale părului, iar băuturile alcoolice reduc considerabil absorbţia vitaminelor B şi C şi a Zincului. În plus, vina acestora este că duc la acumularea toxinelor în organism şi, implicit, la căderea părului.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-07-13Parerea ta...

DRUMEA ANASTASIA
20 Mar 2016

este adevarat
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz