2020-02-19 17:52

14 milioane de euro, gaură dată la turism de Ministerul Muncii

 |  17:44
14 milioane de euro, gaură dată la turism de Ministerul Muncii

Zeci de hoteluri au fost închisedupă ce Ministerul Muncii a desfiinţat biletele de odihnă pentru sectorulbugetar. Prestatorii de servicii turistice au pierdut aproximativ 14 milioanede euro. Hotelurile sindicatelor au pierdut32.000.000 de lei. Cele mai afectate au fost unităţile de cazare de pânăîn 3 stele. Hotelierii nu au investit în modernizare, pentru că bugetarii nuaveau pretenţii. Un profesor debutant va trebui să facă mari eforturi pentru amerge în concediu, cu un salariu de 600 de lei.

Mai multe unităţi hoteliere depe litoral, dar şi din zona montană s-au închis, ca urmare a deciziei MinisteruluiMuncii de a desfiinţa biletele de odihnă, cu reduceri de 50% pentru serviciileachiziţionate, destinate bugetarilor. Numeroase unităţi de cazare mizau pebanii încasaţi de la cadre didactice, medici, funcţionari publici, mineri saualte categorii de bugetari. Desfiinţarea biletelor de odihnă le-a provocathotelierilor pierderi de aproximativ 14 milioane de euro. Potrivit conduceriifederaţiei sindicale “Cartel Alfa”, doar hotelurile Sind au pierdut 32.000.000 de lei, după tăierea biletelorpentru perioada iulie-august. “Cu siguranţă, tăierea tichetelor de vacanţă este o lovitură grea pentruhotelieri. Erau bilete oferite de Ministerul Muncii şi distribuite prinsindicate. Anul trecut am primit 350.000 de bilete. Oricum erau puţine pentrucâţi angajaţi lucrează în sistemul bugetar. Cel mai mult vor pierde hotelurileSind România, ce aparţin federaţiilor sindicale. Din tichetele primite, 70.000 -80.000 ajungeau la hotelurile Sind. Există astfel de hoteluri în toate staţiunileimportante. Sunt 38 de astfel de hoteluri. Anul trecut, preţul unui bilet afost între 400 şi 650 de lei. Dacă se face un calcul simplu, se va vedeavaloarea pagubei înregistrate de hotelieri”, ne-a declarat vicepreşedintele “Cartel Alfa”, Petru Dandea.

Profesorii sunt una dintre categoriile bugetare cele maiafectate. “În mod cert, numărulcadrelor didactice care şi-au mai permis un concediu a scăzut semnificativ,poate chiar la minim, după retragerea biletelor de odihnă sau de tratament. Erauna dintre puţinele beneficii pe care le aducea sistemul bugetar. Posibilitateade a merge în concediu a scăzut cel mai mult pentru profesorii debutanţi, careau rămas cu un salariu de 600 de lei după tăierea de 25%. Evident, acest lucrui-a afectat şi pe hotelieri”, ne-a declarat preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ,Aurel Cornea.

Sunt însă şi sindicalişti care susţin că un bun managernu ar fi mizat doar pe clienţi din domeniul bugetar. “Mi se pare exagerat să spui că ai dat faliment din cauzaeliminării biletelor de odihnă. Cu siguranţă este o bombă pentru hotelieri, daraceştia ar fi trebuit să ia măsuri, mai ales pe «seceta» asta”, ne-a declarat preşedintele Blocului Naţional Sindical,Dumitru Costin.

Peste 30% din bugetul hotelierilor a fost afectat

Tăiarea biletelor de odihnă pentru bugetari areefecte devastatoare asupra hotelierilor, ne-a declarat Linica Stan, directorTHR Marea Neagră. “Noi avem aproape 10 hoteluri unde se pot utilizaaceste bilete de odihnă. Anul trecut, un asemenea bilet valora circa 400 delei. Peste 70.000 de bugetari ar fi utilizat aceste bilete de odihnă pentrucazarea în hotelurile de la Marea Neagră. Tăierea acestor bilete conduce la închiderea unor unităţi hoteliere”,ne-a explicat Linica Stan. Ea a precizat că în fiecare staţiune de pe Litoralexistă hoteluri care au contracte cu sindicatele pentru cazarea bugetarilorprin aceste bilete de odihnă. “Peste 30% din bugeteste afectat prin tăiereabiletelor de odihnă”, ne-a mai declarat directorulsocietăţiide turism de pe Litoral.

Pede altă parte, directorul general al Eximtur, Lucia Morariu, a adăugat cătăierea acestor facilităţi se aplică numai pentru lunile iulie şi august. “Cu acele bilete gratuite, bugetarii se cazează la hoteluri care au unconfort redus. Proprietarii acelor hoteluri nu au efectuat investiţii, pentrucă bugetarii care se cazează gratis nu au pretenţii. Şi turismul balenar esteafectat de această măsură. Pentru a compensa tăierea tichetelor de vacanţăexistă programul “Hai la băi”, prin care turiştii beneficiază depreţuri echilibrate. Oricum, în luna septembrie, bugetarii pot merge în vacanţăîn staţiunile balneare”, ne-a mai spusLucia Morariu.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-02-16Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine