2020-02-21 13:48

15 aprilie 2000 - moment istoric. Echipa profesorului Irinel Popescu a realizat prima operaţie reuşită de transplant hepatic

 |  16:33
15 aprilie 2000 - moment istoric. Echipa profesorului Irinel Popescu a realizat prima operaţie reuşită de transplant hepatic

15 aprilie 2000 reprezintă un moment istoric pentru România, este data la care echipa profesorului Irinel Popescu a realizat prima operaţie reuşită de transplant hepatic din spaţiul românesc (de la donator decedat). Odată cu salvarea de la moarte a lui Gheorghe Penea, prof. Irinel Popescu a introdus transplantul de ficat ca metodă terapeutică în România, trecând de la etapa de pionierat, la stadiul de procedeu de rutină.

Cei 15 ani de transplant hepatic în România au însemnat un număr de 669 de operaţii la 639 de pacienţi, toate aceste realizări spectaculoase fiind celebrate printr-un simpozion aniversar în ziua de 17 aprilie, între orele 09.00 şi 11.00, în Aula Academiei Române, susţinut de prof. Irinel Popescu, acad. Victor Voicu, prof. Domenico Forti, prof. Christoph Broelsch, prof. Mihai Lucan, prof. Radu Deac şi prof. Dan Tulbure.

Prof. Domenico Forti, împreună cu echipa de medici români, a realizat primele operaţii de transplant hepatic de la donator decedat. Prof. Christoph Broelsch, alături de aceeaşi echipă de medici, a realizat primele operaţii de transplant hepatic de la donator în viaţă, prima pacientă a cărei viaţă a fost salvată astfel fiind Timea Balogh.

Cei 15 ani de transplant hepatic în România vor fi sărbătoriţi în cadrul celei de-a XI-a ediţii a Zilei Naţionale a Transplantului, care va avea loc pe 17 aprilie la Biblioteca Academiei Române - Amfiteatrul „Ion Heliade Rădulescu”.

Donarea de organe reprezintă un subiect încă sensibil şi insuficient înţeles şi promovat. Tocmai de aceea, a XI-a ediţie a Zilei Naţionale a Transplantului va fi sărbătorită sub sloganul „Donează pentru viaţă!” şi reprezintă o conştientizare a faptului că transplantul salvează vieţile unor oameni care altfel nu ar avea altă şansă.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-04-16Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine