2020-01-25 13:51

25 de ani de la primul transplant reuşit cu celule stem din sânge din cordonul ombilical

 |  16:27
25 de ani de la primul transplant reuşit cu celule stem din sânge din cordonul ombilical

Luna aceasta s-au împlinit 25 de ani de la primul transplant cu celule stem din sânge din cordonul ombilical realizat cu succes. În 1988, Matthew Farrow, din Carolina de Nord, SUA, era un copil de 5 ani care suferea de anemia Fanconi. Medicul american Hal Broxmeyer a stocat sânge din cordonul ombilical, recoltat de la sora nou născută a lui Matthew, iar transplantul de celule stem a fost efectuat la Spitalul Saint-Louis, din Paris, de către doctorul Eliane Gluckman.

Transplantul cu celule stem din sânge din cordonul ombilical a făcut parte din tratamentul pe care Matthew Farrow l-a primit în copilărie şi care l-a vindecat de anemia Fanconi, care, de regulă, devine fatală până la împlinirea a 30 de ani a unui pacient. Matthew a împlinit anul acesta 30 de ani, este sănătos, căsătorit şi are copii, iar în iunie s-a mutat în Orlando, SUA, pentru a milita pentru recoltarea de celule stem din sânge din cordonul ombilical şi a contribuit la informarea oamenilor privind beneficiile acestui procedeu.

"Mulţi oameni nu realizează potenţialul acestui domeniu, până când nu trece timpul. Cazul lui Matthew Farrow este un exemplu elocvent privind avantajele pe termen lung ale recoltării de celule stem din sânge din cordonul ombilical. Au trecut 25 de ani de la acel eveniment medical şi nu a intrat într-un con de umbră, tocmai pentru că din acel moment au fost deschise multe porţi pentru mulţi copii şi tineri cărora transplantul de celule stem le-a adus o schimbare în bine în viaţă", a declarat dr. Bogdan Ivănescu (foto), preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor Acreditate de Celule Stem (ARBACS).

Anemia Fanconi este o boală congenitală familială, care debutează clinic în primii 10 ani de viaţă, mai ales în jurul vârstei de 7 ani. Până în prezent, sunt descrise 15 gene anormale responsabile de anomaliile din această anemie, una dintre ele fiind gena care determină cancerul mamar (BRCA2). Principalele trăsături ale anemiei Fanconi (descrisă în urmă cu mai puţin de 100 de ani de către medicul al cărui nume îl poartă) sunt anemia aplastică la copil, multiple anomalii congenitale, predispoziţie pentru leucemie şi alte cancere.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2013-10-31Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine