2020-01-25 13:30

30% din costurile totale au fost alocate pentru noua Grădină Zoologică din Băneasa

 |  21:01
30% din costurile totale au fost alocate pentru noua Grădină Zoologică din Băneasa

P24

Bioparcul din Pădurea Băneasa avansează încet din lipsa fondurilor, anunţă Primăria Capitalei. Bioparcul ar trebui să fie o grădină zoologică de ultimă generaţie, urmând a fi construit în vecinătatea actualei Grădini Zoologice, dar va fi de 10 ori mai mare. Costul estimat este de 473 de milioane lei, iar Consiliul General a alocat în acest an 6,8 milioane lei, pe lângă cele 7 milioane alocate în 2014.

Din cele 473 milioane lei, costuri estimate pentru întregul proiect al Bioparcului, circa 215 milioane sunt destinate amenajării terenului, 130 milioane pentru racordarea la utilităţi, 90 de milioane pentru spaţii de cazare şi spaţii comerciale, 18 milioane lei pentru spaţiile administrative şi 18 milioane lei pentru proiectare. Parcul ar urma să fie construit pe o suprafaţă de 57 ha, faţă de actuala Grădină Zoo, care are 5,8 ha. Proiectul s-a născut în urma revendicării a 3,5 ha de teren, ceea  ce ar reduce drastic parcul zoologic actual.

„Proiectul este relativ întârziat din cauza subfinanţării. Menţionăm că proiectul este unul foarte complex, desfăşurându-se în mai multe etape, într-o perioadă mare de timp, condiţionat fiind de existenţa finanţării. Până în acest moment, Primăria Municipiului Bucureşti a cheltuit suma de 5.630.000,00 lei, bani utilizaţi pentru prima etapă a proiectului, şi anume elaborarea Proiectului general Bioparc - Planul Colecţiei de animale, Master Plan şi arhitectura specifică Zoo, în concordanţă cu cele mai bune practici de mediu şi protecţia faunei. A fost declarată câştigătoare oferta depusă de asocierea formată din  S.C. CMS INTERNATIONAL INC S.R.L., WILMOTTE & ASSOCIES S.A. şi  MAGUARI - ONEZOO CONSULTANTS. Contractul de achiziţie publică a fost atribuit în urma rundei de licitaţie, pentru suma de 5.630.000, 00 lei”, citează HotNews.ro un răspuns oficial al Primăriei Capitalei.

Se aşteaptă fondurile europene

Amenajarea Bioparcului va începe după aprobarea finanţării externe, fie din fonduri europene, fie de alte instituţii financiare internaţionale. „Aceste lucrări vor fi realizate după elaborarea proiectului tehnic. Pentru elaborarea proiectului tehnic va fi organizată o altă procedură de licitaţie la nivel internaţional. După finalizarea proiectului tehnic, în funcţie de finanţare, vor fi demarate procedurile pentru lucrări, care se vor desfăşura în mai multe etape”, spune Primăriea Capitalei.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat anul trecut că proiectul va fi gata până în anul 2020. „Pentru secţiunea de amenajare-populare costurile sunt estimate la 750 euro/mp. Dacă se respectă parametrii asumaţi, estimăm că la finalul celor 8 ani se va ajunge la un număr de 7.000 de animale din cadrul a 500 de specii. În interiorul parcului se vor amenaja construcţii comerciale reprezentate de spaţii de cazare, unităţi de alimentaţie publică, zone de agrement în suprafaţă de aproximativ 25.000 mp cu un cost mediu de 500 euro/mp. La suprafaţa menţionată se adaugă o suprafaţă de 3.000 mp care va fi dedicată mediului cultural, cercetării, diverselor colaborări cu instituţii de profil din ţară şi de peste hotare. Vor fi amenajate şi spaţii tehnice şi administrative pentru activitatea Bioparcului”, se arată în hotărârea adoptată de CGMB anul trecut.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-04-15Parerea ta...

AS FROM USA
16 Apr 2015

excelenta analiza....meserie
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine