2020-06-05 08:34

31 iulie - termen-limită pentru depunerea declaraţiei unice

 |  20:18
31 iulie - termen-limită pentru depunerea declaraţiei unice

Românii mai au la dispoziţie o săptămână pentru depunerea declarației unice, termenul limită stabilit fiind 31 iulie, după ce termenul iniţial de 15 martie a fost amânat.

Declaraţia se completează şi se depune de către persoanele fizice care realizează, individual sau într-o formă de asociere, venituri sau pierderi din România și din străinătate, care datorează impozit pe venit şi contribuţii sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal.

Declaraţia se completează şi se depune şi de către persoanele fizice care nu realizează venituri şi care optează pentru plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate.

Declaraţia se depune până la data de 31 iulie 2019, inclusiv, de către persoanele fizice care au obligaţia declarării impozitului pe veniturile realizate din România sau/şi din străinătate în anul 2018, declarării impozitului pe venitul estimat/norma de venit a se realiza din România în anul 2019 sau a declarării venitului estimat pentru încadrarea ca plătitor de contribuţii sociale pentru anul 2019 şi, după caz, a declarării contribuţiilor sociale datorate în anul fiscal 2018.

Declaraţia unică se poate depune prin serviciul Spaţiul Privat Virtual sau poate fi transmisă ANAF prin intermediul serviciului "Depunere declaraţii", disponibil pe portalul www.e-guvernare.ro, pe baza unui certificat digital calificat. De asemenea, declaraţia unică se poate transmite şi prin poştă sau se poate depune la sediul unităţilor fiscale.

Cine trebuie sa depună Declaraţia unică

Potrivit prevederilor Codului Fiscal, Declaratia unica se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care realizeaza, individual sau intr-o forma de asociere, venituri/pierderi din Romania sau/si din strainatate, care datoreaza impozit pe venit si contributii sociale obligatorii.

Formularul se completeaza si se depune si de catre persoanele fizice care nu realizeaza venituri si care opteaza pentru plata contributiei de asigurari sociale de sanatate.

Potrivit ANAF, persoanele fizice au obligatia:

-declarării impozitului pe veniturile realizate din Romania sau/si din strainatate in anul 2018;

-declarării impozitului pe venitul estimat/norma de venit a se realiza din Romania in anul 2019;

-declarării venitului estimat pentru încadrarea ca platitor de contributii sociale pentru anul 2019 si, dupa caz, a declararii contributiilor sociale datorate in anul fiscal 2018.

Veniturile supuse declararii sunt:

-activitati independente, pentru care venitul net se stabileste in sistem real, pe baza datelor din contabilitate;

-venituri din drepturi de proprietate intelectuala, cu exceptia contribuabililor pentru care impozitul se retine la sursa;

-cedarea folosintei bunurilor pentru care venitul net se stabileste in sistem real sau pe baza cotelor forfetare de cheltuieli;

Dupa ce autoritatile anuntasera ca in acest an Declaratia unica se depune doar in format electronic, la finalul lunii mai a fost abrogata aceasta restrictie.

Astfel, depunerea formularului se poate realiza atat prin transmitere electronica, cat si prin depunerea pe hartie la registratura autoritatii fiscale sau formularele pot fi transmise prin posta.

In format electronic, se poate depune accesand butonul "Depunere declaratie unica" din partea dreapta sus a paginii principale a portalului ANAF, sau prin www.e-guvernare.ro.

Voucherul pentru bicicletă – obligaţie de a depune Declaraţia unică 

Si bucurestenii care au primit vouchere pentru biciclete in 2018 sunt obligati sa depuna in acest an Declaratia Unica si sa plateasca un impozit de 10%.

In caz contrar, vor primi o amenda cuprinsa intre 50 si 500 de lei. Potrivit ANAF, aceste venituri sub forma de vouchere reprezinta venituri din alte surse.

"Veniturile sub forma voucherelor pentru biciclete se incadreaza in categoria veniturilor din alte surse care se declara si se impoziteaza prin depunerea Declaratiei Unice de catre beneficiarul veniturilor (persoana fizica), in anul urmator celui de realizare a venitului.

Astfel, pentru veniturile de aceasta natura obtinute in anul 2018, persoana fizica are obligatia depunerii declaratiei unice in anul 2019, prin completarea Capitolului I - Date privind impozitul pe veniturile realizate si contributiile sociale datorate in anul 2018 - Sectiunea 1 - Date privind impozitul pe veniturile realizate din Romania in anul 2018", a raspuns ANAF la intrebari transmise de Profit.ro in luna aprilie.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-07-24Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine