2020-07-06 21:30

7.232 de oameni au semnat petiția "Salvați pădurea Băneasa - Opriti PUZUL COORDONATOR AL SECTORULUI 1"

 |  09:39
7.232 de oameni au semnat petiția "Salvați pădurea Băneasa - Opriti PUZUL COORDONATOR AL SECTORULUI 1"

Mii de bucureșteni îi cer primarului Sectorului 1, Daniel Tudorache, să oprească avizarea PUZ-ului Coordonator al Sectorului 1 și să anuleze contractul prin care s-a încredințat, fără niciun control, elaborarea acestui PUZ, proiect cu consecințe majore nu numai asupra celor 230.000 de locuitori ai Sectorului 1, dar și a tuturor bucureștenilor, prin distrugerea Parcului Herastrau si a Pădurii Băneasa, plămânul verde al Capitalei, potrivit campaniamea.declic.ro.

Motivele pentru care cer oprirea  PUZ-ului Coordonator al Sectorului 1 și încredințarea acestui PUZ de importanță publică printr-o procedură de achiziție publică transparentă, sunt:

1. Prin intermediul acestui PUZ, persoanele împroprietărite cu cele 22,6 ha din Parcul Herăstrău vor fi puse în poziție de forță și vor putea obține autorizații de construire pentru 80.000 mp de construcții, dintre care 40.000 mp blocuri de locuințe. 

2. Reîncadrarea unor porțiuni de sute de hectare din Pădurea Băneasa în zone construibile, atentându-se, prin încălcarea legilor de mediu, la sănătatea tuturor bucureștenilor

3. Acest PUZ este proiectat să dimensioneze Sectorul 1 pentru creșterea populației de la 230.000 de locuitori la 850.000 locuitori, după cum afirmă chiar elaboratorii PUZ-ului

4. A fost eliminată zona de protecție a lacurilor, fiind înlocuită cu zona V3b - Baze sportive și de agrement, deci construibile

5. Transformarea zonelor L1d (locuinţe individuale mici cu parcele cu înălțime P+2 și grad de ocupare a terenului de max < 20% situate în zona culoarelor plantate propuse pentru ameliorarea climatului Capitalei) în zone de locuințe individuale și colective cu regim înalt, ceea ce va afecta în mod negativ calitatea aerului în București (poluarea va stagna în oraș pentru că circulația aerului va fi blocată de blocurile înalte)

6. Creșterea agresivă a populației prin supradensificarea zonelor va conduce la înăsprirea condițiilor de trai și de mobilitate, în condițiile în care nu există nicio preocupare imediată a autorităților pentru rezolvarea traficului

7. Prin paramentrii maximali admiși vor disparea toate zonele de locuit de tipul case/vile, fiind înlocuite cu blocuri de 4 și 5 etaje

8. Zonele mixte de blocuri, pe lângă ca sunt supraînălțate, algoritmul de calcul nu permite predictibilitatea regimului de înălțime maxim, acesta variind în funcție de foarte mulți factori (alinierea între construcții, suprafața terenului, amplasare, configurația vecinătăților, etc)

9. Neglijența totală a procedurii de informare si consultare publică, contrar legilor in vigoare

10. Cooptarea în echipa de elaborare a PUZ-ului a trei firme cunoscute pentru elaborarea de PUZ-uri, multe în procedura de aprobare, ceea ce conduce la situații de incompatibilitate și creeaza suspiciuni

Disclaimer: Le mulțumim celor 6170 semnatari ai petiției "Salvați pădurea Băneasa - Opriti PUZUL COORDONATOR AL SECTORULUI 1". Dar lupta cu forțele distructive trebuie continuată pe încă un front! Trebuie salvat și Parcul Herăstrău. Pentru a nu multiplica semnăturile deja primite, cu convingerea că cine iubește pădurea Băneasa, iubește și Parcul Herăstrău, am hotărât să extindem petiția existentă.

Cine face PUZ-ul

Știți cine a făcut PUZ-ul de pe Calea Victoriei de care vorbeam ieri? VEGO Concept Engineering srl. Nu vă sună cunoscută firma VEGO? O să vă sune în curând. Știți cine a făcut PUZ-ul sectorului 1? VEGO Concept Engineering srl. Știți cine a făcut PUZ-ul sectorului 4? VEGO Concept Engineering srl, scrie reprezentantul USR, Shere Marinescu, pe pagina sa de facebook. 

Toate PUZ-urile astea imense au fost contractate cu primăriile de sector prin... încredințare directă. Deci nu că nu facem concursuri de urbanism dar nu facem nici licitații publice. Le dăm direct pe sume de nimic unor cunoscuți, acuza reprezentantul USR.PUZ-urile sectoarelor se află în dezbatere publică.

"Știți cât plătește primăria pe un PUZ de-ăsta de sector? Cam 130.000 de lei, adică sub 30.000 de euro. Cât să intre sub limita minimă de la care e nevoie de licitație publică. PUG-ul București (altă poveste) costă în jur de 4 milioane de euro (LE: 8,5 milioane de euro !!!). Dacă ar fi să înmulțim suprafața sectorului 6, să zicem, cu prețul minim pentru un plan de urbanism de 0,1 euro/mp ar ieși tot vreo 4 milioane de euro. Ca idee, dacă împarți suprafața sectorului 6 (41.600.000mp) la prețul plătit de primărie (30.000 de euro) îți iese 0,0007 euro/mp. Să zicem că nu e chiar un PUZ pe bune, e unul coordonator, mai simplu un pic, mai facem și reduceri de scară, mai tăiem și altele că ne știm, băi dar tot ajungi undeva pe la vreun milion, două. Hai niște sute de mii. De euro.  Știți cât a costat Primăria sectorului 1 PUZ-ul sectorului? Nimic! Un PUZ e legea în domeniul investițiilor în construcții într-un oraș. Cele mai mari interese economice sunt aici. Toți investitorii ar face orice să aibă influență asupra celor care întocmesc PUZ-urile. Și noi le dăm unor prieteni pe nimic că se descurcă ei economic după aia. Sigur că se descurcă. Ai un teren și nu îți convin limitele urbanistice? Știu eu pe cineva", mai comenteaza Shere Marinescu pe pagina sa. O căutare pe SICAP după Vego Concept Engineering arata ca, în ultimii doi ani, numai achiziții directe au fost contractate.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-03-04Parerea ta...

CIORDEALA
04 Mar 2020

Ce sa opriti . Limba lata sirma in cur , are citeva hectare padure Baneasa , mostenire de la masa .
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz