2020-04-07 17:33

650.000 de piese din categoria “Tezaur”, ascunse de ochii publicului. Muzeul Naţional de Istorie, închis pe bucăţi de opt ani

 |  18:48
650.000 de piese din categoria “Tezaur”, ascunse de ochii publicului. Muzeul Naţional de Istorie, închis pe bucăţi de opt ani

O parte a Muzeului Naţional de Istorie a României este închisă de pesteopt ani, din cauza unor lucrări de reabilitare întârziate. Contractul cu firma “Romconstruct” nu poate fi reziliat.Piesele de valoare din colecţia muzeului sunt depozitate în lăzi, departe deprivirile vizitatorilor. Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional nu poatespecifica o dată la care vor fi reluate lucrările de reabilitare a clădirii.Muzeul Municipiului Bucureşti, care ar putea găzdui colecţiile, este la rândulsău în construcţie.

Mai multe secţii din cadrul Muzeului Naţional de Istorie a României, din Capitală, este închisă depeste opt ani. Cu toate acestea, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţionalsusţine că lucrările nu au fost abandonate, însă admite, în acelaşi timp, că nuse poate stabili o dată pentru finalizarea proiectului. “Lucrările de renovare nu au fost abandonate, ele au fostîntrerupte la sfârşitul anului 2006 din lipsa fondurilor de la bugetul de stat.Nu există posibilitatea lansării unei estimări pentru redeschiderea secţiilorde istorie, întrucât reluarea finanţării lucrărilor este necesar să serealizeze printr-o hotărâre a Guvernului, în vederea alocării de fonduri dinrezerva bugetară, deoarece valoarea fondurilor de care mai este nevoie pentrudefinitivarea acestor lucrări este foarte mare. Aceste fonduri nu pot fiaccesate în acest moment de restricţii financiare din motive obiective”, se arată într-o adresă a Ministerului Culturii şiPatrimoniului Naţional, semnată de ministrul Kelemen Hunor şi adresată ziarului“Puterea”.

Potrivit conducerii ministerului de resort, contractul cufirma “Romconstruct”, cea care s-a ocupat de lucrările dereabilitare a Muzeului Naţional de Istorie, nu a fost reziliat nici până înprezent. “Contractul cuRomconstruct a fost încheiat pentru întreaga lucrare, dar pe linii de alocaţiibugetare. În momentul în care nu au mai fost bani de la buget, lucrările au fost sistate. Lamomentul respectiv s-a încercat rezilierea contractului prin conciliere, însănu s-a ajuns la un acord comun. În prezent există în curs de derulare un proces. În fapt, în lipsa fondurilor,contractul este caduc”, au explicatreprezentanţii Ministerului Culturii.

Muzeul Bucureşti care ar putea găzdui colecţia este în şantier

O bună parte din colecţiile care, în mod normal, ar fitrebuit expuse în cadrul muzeului sunt depozitate în lăzi, departe de privirilevizitatorilor. “În partea muzeului de peStrada Poştei se află o zonă mai aproape de finalizare, unde s-ar putea organizamici expoziţii, însă nu s-au instalat încă sistemele antiefracţie şi de climă,care necesită lucrări separate de contractul încheiat cu Romconstruct în anul2002, care se vor angaja ulterior definitivării lucrărilor de consolidare aclădirii. Nu există o altă aripă a muzeului disponibilă pentru expunere, pentrucă în cele două jumătăţi de aripă, care sunt afectate de procesul deconstrucţie, sunt depozitate obiectele de patrimoniu”, ne-au mai declarat oficialii ministerului.

Teoretic, “colecţia ascunsă” arputea fi expusă la Muzeul Municipiului Bucureşti, însă şi acesta este înrenovare. “Colecţiile foarte valoroaseale Muzeului Naţional de Istorie a României cuprind 650.000 de piese din caremare parte sunt încadrate în categoria juridică Tezaur. Tot acest patrimoniueste înscris în proprietatea publică a statului. Muzeul Municipiului Bucureştieste înscris în proprietatea privată a statului. În prezent se află şi el înlucrări de reparaţii şi este mult mai mic decât necesarul de expunere alMuzeului Naţional de Istorie a României, prin urmare nu poate găzduicolecţiile. În general, toate colecţiile muzeelor mari, ale căror clădiri intrăîn proces de consolidare şi reamenajare, sunt depozitate în alte spaţii alemuzeelor”, se mai arată înrăspunsul Ministerului Culturii.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638935-11-12Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine