2019-12-13 14:59

80.000 de bugetari rămân fără bani în 2011, dacă fondul de salarii scade la 39 miliarde de lei

 |  16:37
80.000 de bugetari rămân fără bani în 2011, dacă fondul de salarii scade la 39 miliarde de lei

Discuţiile de la Ministerul Muncii pe Legeasalarizării s-au încheiat fără rezultate, sindicaliştii afirmând că dacă sepăstrează actuala proiecţie bugetară, pentru 80.000 de bugetari nu vor fiasigurate salariile în 2011, ceea ce ar însemna noi diminuări salariale sau noidisponibilizări. Vicepreşedintele Alianţei "Sed Lex", RăzvanBordeanu, a declarat, joi, la finalul, discuţiilor de la Ministerul Muncii, că dacăva scădea fondul de salarii la 39 de miliarde de lei, 7% din bugetari,reprezentând aproximativ 80.000 de oameni, nu vor avea asigurate salariile înanul 2011, ceea ce ar însemna noi diminuări salariale sau noi disponibilizări. "Pelerinajulla Ministerul Muncii va continua, pentru că azi nu am primit niciunrăspuns", a spus Bordeanu. Pe dealtă parte, reprezentantul Federaţiei Sanitas, Adrian Bârea, a precizat că s-adiscutat foarte puţin despre Legea salarizării în întâlnirea de joi, dar căreprezentanţii Guvernului au în vedere să folosească în 2011 ca bază de calculsalariile din luna decembrie plus o majorare medie de 16%. "Nu ştim dacăaceastă majorare se aplică unitar sau diferenţiat. 99,9% dintre salariaţiibugetari au coeficienţi cuprinşi între 1 şi 8, restul fiind excepţii, şi înaceste condiţii este clar că salariul minim pe economie reprezintă 33% dinsalariul mediu, faţă de 50% cât ar trebui să fie", a mai spus Bârea. El aadăugat că deocamdată nu sa stabilit cât va fi coeficientul 1 din legeasalarizării, întrucât nu a existat o ofertă din partea Guvernului. Bârea a maispus că există două oferte din partea patronatelor pentru salariul minim peeconomie, una de 650 de lei şi alta de 705 lei, însă Guvernul nu s-a pronunţat.

PreşedinteleFederaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Simion Hancescu, a declarat căsindicatele îşi menţin solicitările făcute până acum de stabilire acoeficientului 1 şi a salariului minim la o valoare 750 de lei, atrăgândatenţia că cei care în prezent au salariu de 600 de lei sunt de fapt asistaţisocial.

Hancescua precizat că eventuala majorare cu 16% a salariilor ar putea fi discutatăsăptămâna viitoare, adăugând că un articol din ultimul proiect de lege privindsalarizarea ar stabili că nimeni nu va avea salariul minim brut mai mic de 850de lei. Sindicaliştii nu sunt de acord cu această prevedere, afirmând căaplicarea ei ar însemna că foarte mulţi salariaţi, de la femei de serviciu,muncitori şi până la cadrele didactice, să aibă acelaşi salariu.

PreşedinteleUGIR-1903, Cezar Corâci, a declarat, după discuţiile de la minister, căpatronatele ar putea accepta un salariu de 705 de lei cu condiţia casindicatele să accepte o cădere minoră a coeficienţilor pentru absolvenţii destudii superioare. El a adăugat că sectorul privat a înţeles situaţia actualăşi este alături de cetăţeni, acesta fiind motivul pentru care ar acceptamajorarea valorii salariului minim.

MinistrulMuncii, Ioan Botiş, a concluzionat, la finalul discuţiei, că cei mai mulţi susţino majorare a salariului minim la 650 de lei, Corâci atrăgând atenţia căsectorul privat susţine majorarea acestuia până la 705 lei. MinistrulFinanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat, joi, că salariile în 2011vor creşte cu certitudine, evitând să spună o cifră în acest sens, dar aprecizat totuşi că varianta de 15% poate fi luată în calcul.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638948-11-08Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray