2019-08-17 18:08

85% din români susțin legea care interzice FUMATUL în spațiile publice închise

 |  20:52
85% din români susțin legea care interzice FUMATUL în spațiile publice închise

Susţinerea populaţiei pentru legea care a interzis fumatul în spaţiile publice închise este de 85 la sută, cei mai mulţi dintre fumători nefumând în casă, arată un studiu realizat în luna octombrie 2016 şi prezentat, luni, de Iniţiativa 2035 Fără Tutun.

Realizat de compania de cercetare Mercury Research, studiul a evaluat cantitativ atât aspecte epidemiologice, legate de prevalenţa declarată a fumatului în rândul celor intervievaţi, dar mai ales aspecte legate de comportamentul fumătorilor, percepţiile legate de fumatul pasiv, gradul de susţinere al iniţiativelor care reglementează promovarea produselor din tutun, precum şi opiniile asupra legislaţiei de interzicere a fumatului în spaţiile publice închise la aproximativ şapte luni de la aplicare.

Concluzia centrală este nivelul de susţinere fără precedent pentru politicile care vizează reducerea consumului de tutun în rândul populaţiei (85 la sută) şi nivelul de susţinere chiar mai ridicat decât înainte de adoptare (80 la sută) pentru legea care a interzis fumatul în spaţiile publice închise (legea nr. 15/2016), arată studiul citat.

Unul dintre chestionare a vizat comportamentul fumătorilor în spaţiul personal.

Astfel, în România, fumătorii îşi protejează mai mult casa de fumul de ţigară decât maşina. Trei sferturi dintre fumători evită să fumeze în casă. Persoanele care au absolvit cel mult opt clase fumează mai frecvent în casă (40 la sută) decât ceilalţi fumători.

Aproximativ jumătate (54 la sută) dintre fumători nu fumează în maşină. Acest obicei se regăseşte mai degrabă în rândul bărbaţilor fumători (51 la sută fumează în maşină) decât al femeilor (doar 27 la sută dintre fumătoare).

Pericolul FUMATULUI pasiv

 

Legat de fumatul pasiv, fumătorii sunt în mare parte de acord că fumatul pasiv afectează sănătatea celor din jur (93 la sută), iar copiii sunt mai afectaţi de acesta decât adulţii (95 la sută). Aproape trei sferturi (74 la sută) dintre fumători consideră că nu este normal să se fumeze în parcuri sau în aproprierea locurilor de joacă pentru copii. Femeile susţin într-o măsură mai mare decât bărbaţii faptul că fumatul secundar îi afectează pe ceilalţi sau că nu ar trebui să se fumeze în parcuri sau în apropierea spaţiilor de joacă pentru copii.

În ceea ce priveşte promovarea produselor de tutun, mai mult de jumătate dintre români (58 la sută) cred că pachetele atractive, reclamele şi promoţiile la ţigări atrag în general copiii şi tinerii. Sub o treime din populaţie (30 la sută) consideră că reclamele la produsele din tutun sunt necesare.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2017-01-16Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray