2019-10-23 03:04

A CRESCUT din păcate numărul cazurilor de VIOLENŢĂ DOMESTICĂ în România

 |  18:36
A CRESCUT din păcate numărul cazurilor de VIOLENŢĂ DOMESTICĂ în România

Numărul cazurilor de violenţă domestică au crescut în 2018 faţă de anul precedent, arată datele statistice ale Inspectoratului General al Poliţiei Române. Doar 10 la sută din totalul agresiunilor care au loc între membrii familiilor au fost sesizate în Capitală.

"Referitor la violenţa domestică, în anul 2017, numărul de fapte penale sesizate în domeniul de referinţă a fost de 36.245, dintre acestea 3.794 au fost săvârşite în municipiul Bucureşti. În primele 10 luni din 2018, la nivel naţional au fost sesizate 32.696 de infracţiuni, 3.424 dintre acestea fiind comise în municipiul Bucureşti. Din analiza datelor statistice existente la nivelul Poliţiei Române, rezultă că acest gen de infracţiuni înregistrează un trend ascendent, respectiv de la 35.202 fapte penale în 2016 la 36.245 în anul 2017, procentual fiind înregistrată o creştere de aproximativ 3%", se arată în comunicatul remis Mediafax.

Creşterea este pusă pe seama faptului că din ce în ce mai multe victime aleg să sesizeze Poliţia atunci când au de suferit de pe urma unor agresiuni. Totodată, în anul 2018, s-a constatat o creştere a numărului de ameninţări pe care victimele au ales să le aducă la cunoştinţa autorităţilor.

"Avem un trend constant, dacă pot să spun aşa, dar am studiat fenomenul şi vedem că spre deosebire de anul trecut, avem o scădere cu 10 la sută la infracţiunile cu mare violenţă şi avem totuşi o creştere de 13 la sută la infracţiunile de ameninţare. Ce înseamnă acest lucru, victimele au învăţat că de la prima vorbă urâtă, de la prima ameninţare, de la prima jignire trebuie să reclame. Nu mai aşteaptă prima palmă sau să fie bătută în mod constant", a explicat comisarul şef Ramona Dabija, din cadrul Institutului de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii al Poliţiei Române.

Agresiunile fizice şi ameninţările care au loc între membrii unei familii pornesc de cele mai multe ori pe fondul consumului de alcool, explică reprezentanţii Poliţiei Române, dar şi din pricina lipsurilor materiale. Agresorii care ajung să comită fapte cu violenţă au un comportament violent şi în viaţa de zi cu zi astfel încât, spun oamenii legii, nu există nicio siguranţă că nu vor ajunge să apeleze la aceleaşi metode atunci când apar divergenţe în familie.

"Din studiile noastre, violenţa domestică are loc pe fondul consumului de alcool, pe fondul lipsurilor şi trebuie să ştim că în general agresorii au în spate un comportament neadecvat în societate. El nu apare peste noapte, el a dat nişte semne în societate, poate că victimele nu l-au văzut, dar nu este normal ca într-o famiie să jigneşti să vorbeşti urât şi să accepţi o palmă. Avem în statistici şi victime bărbaţi, şi copii, ne gândim în general la tot ce implică familia şi fraţi şi părinţi cu copii. În astfel de cazuri, putem recomanda în primul rând ca posibilele victime să nu accepte să fie tratate sub demnitatea lor, fiecare om este important, fiecare om are demnitatea lui. Să nu aceptăm şi asta transmitem şi tinerilor, să nu luăm în derâdere o vorbă urâtă. O vorbă urâtă spusă astăzi şi aceptată, o jignire mâine se poate transforma în ceva mult mai grav", a mai declarat Ramona Dabija.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-11-25Parerea ta...

ANONIM
25 Noi 2018

E DEMOCRATIE . DALE DRUMU DE LA 10 ANI LA DEMOCRATIE , SA FACA SI SA SE INTILNEASCA CU CINE VREA .SA POARTE FUSTE PINA LA CHILOTI , SA SE DUCA IN BARURI SI RESTAURANTE CU TIGANI DE GASCA . ELEVUL DA PROFESORUL AFARA DIN CLASA . SA IA LEGATURA PRIN INTERNET CU CINE VREA
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray