2020-07-02 19:37

Achiziţie publică pentru dotarea Stadionului Arena Naţională în caz de calamitate

 |  21:01
Achiziţie publică pentru dotarea Stadionului Arena Naţională în caz de calamitate

Primăria Capitalei a publicat anunţul de licitaţie deschisă pentru dotarea taberelor de sinistraţi în caz de dezastru şi calamităţi naturale. Peste 1 milion de euro se vor aloca pentru cumpărarea a 12.600 de paturi numai pentru Arena Naţională. Urmează achiziţiile şi pentru dotarea celor 12 săli de sport amplasate în curtea unor şcoli, cu o capacitate de 3.000 de oameni. Alte 500.000 de euro se cheltuiesc pentru forarea unor puţuri de mare adâncime în curtea şcolilor. Doar 0,7% din bucureşteni vor putea fi adăpostiţi în caz de calamitate naturală.

Încă odată primarul general Sorin Oprescu se contrazice în afirmaţii. Până acum ne spunea că în Bucureşti sunt indicatoare care îndrumă oamenii spre adăposturile sigure în caz de calamitate naturală. Numai că acestea lipsesc cu desăvârşire. Un raid în zona Piaţa Iancului, loc indicat cu precizie de Sorin Oprescu, ne arată că nu există nici un astfel de indicator. Acum Primăria Capitalei anunţă prin sistemul electronic de achiziţii publice (SEAP) organizarea unei licitaţii deschise pentru 12.600 de paturi de campanie, pentru care va plăti peste 1 milion de euro din bugetul locl. Contractul va fi atribuit ofertantului cu preţul cel mai scăzut. Termenul-limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare la licitaţie este 3 noiembrie 2014, la ora 16.00. Ofertanţii trebuie să prezinte câte o mostră din produsul solicitat pentru a se verifica dacă acesta corespunde caracteristicilor din caietul de sarcini. Durata contractului este de 30 de zile, iar câştigătorul licitaţiei trebuie să livreze paturile în maxim 30 de zile de la data emiterii comenzii.

Condiţii impuse în caietul de sarcini

Fiecare pat de campanie va avea cadru din oţel, care trebuie să susţină o greutate maximă de 120-150 kg. Dimensiunile trebuie să fie de 1,88 metri lungime şi 65 cm lăţime. Fiecare pat trebuie să fie dotat cu săculeţ pentru depozitarea obiectelor de uz personal. Paturile trebuie să aibă ataşată câte o lampă solară cu braţ flexibil. Fiecare lampă trebuie să aibă trei leduri, o autonomie de 12 ore până la următoarea reîncărcare şi sistem de prindere tip “clips” pe patul de campanie, astfel încât să poată fi asigurată o sursă de lumină independentă.

Ce spune legea

Stadionul Naţional a fost ales ca adăpost pentru sinistraţi, pentru că este în administrarea Primăriei Capitalei, are o mare capacitate de găzduire a persoanelor sinistrate şi nu se află la prea mare distanţă de centrul oraşului. De asemenea, căile de acces sunt facile, dispune de infrastructură internă complexă şi modulară. Baza juridică a deciziilor este Legea nr. 481/2004 privind protecţia civilă, art. 21 privind atribuţiile autorităţilor publice centrale şi locale. La alin.3 se spune că “autorităţile administraţiei publice centrale şi locale poartă întreaga răspundere pentru asigurarea condiţiilor de supravieţuire a populaţiei afectate de urmările calamităţilor naturale şi a celorlalte situaţii de protecţie civilă”. Atribuţiile primarului sunt stipulate la art.27, în care acesta este obligat să ia “măsurile necesare pentru asigurarea hrănirii, a cazării şi a alimentării cu energie şi apă a populaţiei evacuate”.

Puţurile de mare adâncime, ultima redută

Întrebat când va fi pregătită Capitala pentru situaţiile de urgenţă în caz de dezastru şi calamităţi naturale, primarul general a spus: “În caz de dezastru, pe Arena Naţională se montează paturi, pături, şi se încălzeşte incinta. Să sperăm însă că nu se va întâmpla asta niciodată, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să ne pregătim astfel încât să se asigure condiţiile pentru fiecare persoană adăpostită acolo. Au început şi lucrările la puţurile de mare adâncime. După nenumărate contestaţii făcute de puţari (sic!) s-a câştigat licitaţia şi s-au apucat să sape. Acum să văd cât durează că stau călare pe ei, la propriu. Acestea sunt măsuri pe care sunt obligat să le iau în condiţii de dezastru. Cred că, în două-trei luni, având în vedere că s-au făcut toate completările necesare şi s-au împărţit trusele de supravieţuire în şcoli, practic am fi exact pe obiectivele pe care ni le-am propus”, a comentat Sorin Oprescu, la ultima şedinţă a Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

Sălile de sport

Potrivit unui protocol semnat între Municipalitate şi Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, sălile de sport din 12 şcoli vor fi dotate cu materiale şi echipamente pentru situaţii de urgenţă. Şi acestea vor fi dotate cu paturi, pături, generatoare independente de energie şi truse individuale de supravieţurie. În curtea şcolilor vor fi puţuri de mare adâncime, care vor asigura necesarul de apă necontaminată. Municipalitatea a prevăzut circa 500.000 de euro pentru lucrările de forare. În cele 12 şcoli vor putea intra circa 3.000 de sinistraţi.

Lista şcolilor intrate în program

- Şcoala nr. 40, str. Periş nr. 27, sector 2

- Şcoala nr.117, str. Fabricii nr. 22, sector 6

- Colegiul Naţional “Iulia Haşdeu”, Bdul Ferdinand nr. 91, sector 2

- Şcoala nr. 80, Calea Dudeşti nr. 191, sector 3

- Colegiul Tehnic Anghel Saligny, Bdul Nicolae Grigorescu nr.12, sector 3

- Şcoala nr. 96, str. Rezonanţei nr. 2, sector 4

- Şcoala nr. 103 , str. Vigoniei nr. 3-5, sector 5

- Şcoala nr.165, Aleea Slătioara nr. 8, sector 4

- Şcoala nr. 143, str. Banu Mărăcine nr.16, sector 5

- Şcoala nr. 45 “Titu Maiorescu”, str. Calea Dorobanţilor nr. 163, sector 1

- Liceul Teoretic “Eugen Lovinescu”, str.Valea lui Mihai nr. 6, sector 6

- Colegiul Tehnic de material rulant pentru transporturi feroviare, Calea Giuleşti nr.10, sector 1


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-09-23Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz