2020-08-12 13:21

Acoperirea vaccinală în România este sub nivelul recomandat de Organizația Mondială a Sănătății

 |  21:01
Acoperirea vaccinală în România este sub nivelul recomandat de Organizația Mondială a Sănătății

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă o acoperire vaccinală de peste 95%. Cu toate acestea, România înregistrează procente sub 75% pentru mai multe tipuri de vaccin. Specialiştii spun că ar trebui să fie obligatorie vaccinarea împotriva următoarelor boli: difterie, pertusis, tetanos, rujeolă, rubeolă, oreion şi poliomielită şi atrag atenţia că scăderea imunizării creşte riscul apariţiei de epidemii.

Într-un context mondial îngrijorător, de reemergenţă a unora dintre bolile prevenibile prin vaccinare, este extrem de important ca populaţia să fie informată corect în privinţa imunizării prin vaccinare, din surse credibile şi avizate. În prezent, sunt două urgenţe majore de sănătate publică: epidemia de ebola şi reapariţia poliomielitei în Asia şi pericolul ca boala să revină şi pe continentul european.

Conform datelor Centrului Naţional de Supravegherea şi Controlul Bolilor Transmisibile despre acoperirea vaccinală la vârsta de 12 luni a copiilor născuţi în iulie 2013, rezultă că acoperirea vaccinală este sub ţinta recomandată de OMS. Astfel, rata medie de acoperire vaccinală este de 69,4% pentru vaccinul DTP4 (4 doze de vaccin împotriva difteriei, tetanosului şi pertusis), în timp ce procentul de acoperire pentru vaccinul contra rubeolei, rujeolei şi oreionului este de 75,4%, iar pentru hepatita B este de 91,3%. Faţă de copiii născuţi cu un an anterior (iulie 2012), acoperirea vaccinală a scăzut cu procente importante, spre exemplu rata a scăzut cu 4% în cazul vaccinului împotriva hepatitei B.

Aceleaşi date arată că 30,3% dintre aceşti copii au fost depistaţi ca fiind incomplet vaccinaţi în raport cu vârsta, în creştere faţă de anul precedent, când procentul era de 26%. Neprezentarea continuă să rămână principalul motiv al vaccinării necorespunzătoare în raport cu vârsta. Contraindicaţiile medicale ocupă al doilea loc în clasamentul motivelor vaccinării necorespunzătoare vârstei, urmate de disfuncţionalităţi în furnizarea vaccinului, în creştere marcantă faţă de anul precedent. 

„O rată de vaccinare inferioară recomandărilor OMS poate reprezenta un pericol pentru sănătate publică, crescând riscul izbucnirii unor epidemii. Este extrem de important ca populaţia să cunoască pericolele care pot apărea în cazul neacoperirii vaccinale corespunzătoare, deoarece vaccinurile oferă protecţie nu numai individului, ci şi colectivităţii, împiedicând transmiterea multor boli infecţioase. De asemenea, informarea cu privire la problematica imunizării trebuie să fie realizată exclusiv din surse credibile, de către profesionişti în domeniul medical sau de către persoane instruite în acest sens. Atragem atenţia că reticenţa cu privire la utilitatea vaccinării este cauzată de multe ori de o informare eronată sau incompletă, alimentată de surse neavizate”, a declarat prof. dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie. 

Pentru a facilita dialogul profesioniştilor români implicaţi în vaccinare, Societatea Română de Microbiologie a organizat, pe 21 martie, a treia ediţie a Conferinţei Naţionale Actualităţi în Vaccinologie – RoVaccin 2015. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-03-22Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz