2019-07-19 11:26

ADHD afectează major performanţele şcolare ale copiilor

 |  21:01
ADHD afectează major performanţele şcolare ale copiilor

Valentina Grigore

Aproximativ 200.000 de copii din România suferă de deficit de atenţie şi hiperactivitate, tulburare de comportament care este supranumită şi ADHD. Dintre aceştia, doar 8.000 se regăsesc în evidenţele specialiştilor şi urmează un tratament. Acestea sunt principalele concluzii ale studiului „Analiza serviciilor de sănătate mintală pentru copiii din România”, realizat de „Salvaţi Copiii” şi CURS.

Majoritatea copiilor care suferă de ADHD au un randament mult mai scăzut la şcoală faţă de copiii fără ADHD. 61,8% dintre copiii cu deficit de atenţie şi hiperactivitate reuşesc să termine liceul (față de 98,7% dintre copiii fără ADHD), mai puţin de 9,1% termină o facultate (faţă de 68% dintre copiii fără ADHD), 45,5% întâmpină dificultăţi de învăţare (față 1,3% dintre copiii fără ADHD), şi 70,9% primesc suspendări şi exmatriculări (faţă de 21,3% dintre copiii fără ADHD), se arată în acelaşi studiu.

Ţinând cont de aceste discrepanţe majore între copiii cu ADHD şi cei fără, nu de puţine ori cei dintâi au parte de atitudini discriminatorii din partea colegilor de clasă, prietenilor, dar chiar şi din partea profesorilor. În contextul începerii noului an şcolar, psihologii ne atrag atenţia că ADHD nu trebuie privită de către oameni ca fiind o boală, ci este o tulburare de comportament care, tratată corespunzător, îi va ajuta pe copiii cu ADHD să se adapteze mult mai uşor la mediul educaţional.

Evaluare psihologică

Copiii afectaţi se pot adapta mai uşor dacă urmează un program terapeutic din timp. Realizată din timp, adică înainte cu cel puţin un an de începerea anului şcolar, evaluarea psihologică poate depista cu succes copiii care prezintă semne de hiperactivitate şi deficit de atenţie. Ca urmare a evaluării, copiii pot fi incluşi într-un program terapeutic orientat pe diminuarea deficitului de atenţie, educarea comportamentului şi gestionarea emoţiilor. În primă instanţă este recomandat ca terapia copilului să se realizeze individual, urmând ca apoi să fie inclus într-un grup”, specifică psihologul Nicoleta Burlacu.

Fără terapie, cei mici pot dezvolta comportamente antisociale

Un elev cu ADHD va fi marginalizat la şcoală şi va dezvolta, în timp, comportamente antisociale. Deficitul de atenţie este mult mai frecvent la băieţi decât la fete, raportul fiind de 4:1. Acest lucru este îngrijorător prin faptul că părinţii unui băiat care prezintă simptome specifice ADHD-ului să nu ia în serios aceste manifestări, considerând, în mod fals, că este normal să fie mai obraznic, mai dezordonat, mai neatent, mai neinteresat de şcoală, doar pentru simplul fapt că este băiat. „La un copil cu ADHD întâlnim: lipsa atenţiei asociată cu hiperactivitate-impulsivitate. Atunci când un părinte observă la intrarea în şcoală o parte din următoarele comportamente: pierde lucruri, nu respectă reguli de bază, are dificultăţi în organizarea şi finalizarea sarcinilor sau activităţilor, este distras de zgomotele exterioare, încearcă să atragă atenţia şi să intre în discuţiile adulţilor, nu reuşeşte să-şi menţină concentrarea la sarcini care necesită un efort intelectual mai mare sau chiar să evite aceste sarcini, este nevoie să caute sprijin de specialitate”, consideră psihologul Nicoleta Burlacu.

De asemenea, specialistul consideră că un copil cu ADHD care nu este diagnosticat şi tratat la timp se va confrunta cu multe probleme acasă şi în societate. Din cauza comportamentului la şcoală va fi izolat de grup şi va fi respins de colegi. Cadrele didactice îşi vor forma o imagine negativă despre acel copil şi îl vor considera „oaia neagră a clasei” şi vor crede că orice stricăciune la nivelul clasei este făcută de acel copil. Acasă, simţindu-se ei însuşi vinovaţi de educaţia şi comportamentul lui, părinţii îşi vor revărsa şi ei nervii pe copil. Cu timpul, atât situaţia de la şcoală, cât şi cea de acasă vor înrăutăţi simptomele, iar în lipsa tratamentului, copiii cu ADHD devin agresivi, dezvoltând comportamente antisociale.

Profesori şi părinţi

Cadrele didactice precum şi părinţii trebuie să aibă foarte multă răbdare cu aceşti copii şi să îi antreneze în activităţi foarte simple. „Câteva activităţi care pot să le atenueze comportamentul la şcoală sunt: ştersul tablei, împărţirea materialelor atunci când se desfăşoară o activitate artistică, lăudarea atunci când oferă ajutor unor colegi sau cadrelor didactice”, crede psihologul Nicoleta Burlacu.

În acelaşi fel, acasă, părinţii trebuie să-i formeze un set de activităţi simple prin care să fie recompensat. „Gătitul împreună cu părinţii, curăţenia în casă, dusul gunoiului, spălatul pe mâini, pe dinţi ar putea fi activităţile pe care părinţii le pot propune copiilor cu ADHD. Chiar dacă aceste activităţi sunt de bază şi considerăm că un copil ar trebui să le facă la vârsta de 6 ani, pentru un copil cu ADHD sunt foarte greu de realizat”, explică Nicoleta Burlacu, psiholog clinician.

Program pentru identificarea celor afectaţi

Specialiştii atrag atenţia că, în prezent, nu există nici un program guvernamental care să identifice copiii cu ADHD. „Programul de intervenţie este individualizat pentru fiecare copil în funcţie de gravitate. În momentul de faţă nu există un program guvernamental care să identifice copiii cu ADHD înainte sau după vârsta de 6 ani. Singurul tratament care este decontat de Casa de Asigurări de Sănătate este medicaţia, dar nu este suficient. Un copil care are ADHD şi este tratat doar cu medicamente nu reuşeşte să aibă rezultatele dorite şi părinţii renunţă”, adaugă psihologul Nicoleta Burlacu.

Tratament

La ora actuală există trei tipuri de forme de tratament: terapie comportamentală (utilizarea recompenselor şi a consecinţelor într-un mod constant modelează comportamentul într-un mod pozitiv), medicaţia şi terapia combinată cu medicaţia.

Tulburare de comportament

ADHD afectează major performanţele şcolare ale copiilor
zoom

ADHD – acronimul din engleză „Attention Deficit Hyperactivity Disorder” - este o tulburare psihiatrică regăsită mai ales la copii, care se manifestă prin imposibilitatea de concentrare în anumite situaţii sau finalizarea unei acţiuni sau/şi a unei sarcini. Din ianuarie 2014 nu mai este considerată o boală, ci o tulburare de comportament. „În acest moment, ADHD este considerată o tulburare de comportament care necesită, pe lângă o evaluare amănunţită a copilului, şi o intervenţie specifică de monitorizare a acestuia de către un psiholog specializat”, afirmă psihologul clinician Nicoleta Burlacu.

Adaptare

Elevii care suferă de ADHD se pot adapta mai uşor mediului educaţional dacă urmează un program terapeutic cu cel puţin un an înainte de începerea anului şcolar. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-09-15Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


loading...


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray