2020-02-24 08:23

Adio, Cultură! Bibliotecile Capitalei supravieţuiesc eroic

 |  16:51
Adio, Cultură! Bibliotecile Capitalei supravieţuiesc eroic

Într-oRomânie în care zilnic se face apologia pauperizării generale, puţini oameni îşipun problema sărăcirii intelectuale şi culturale a populaţiei. BibliotecaMetropolitană din Capitală, înfiinţată în 1838, cel mai vechi şi solicitatserviciu civil de culegere şi difuzare a lecturii publice din România, supravieţuieşteeroic, cu mult sub normele europene, din cauza spaţiilor restrânse repartizatede primărie.

34de filiale în loc de 80...

În2004, biblioteca a pierdut foarte multe sedii din cauza retrocedărilor către foştiiproprietari. În prezent există 34 de filiale, din minimum 80 cât ar trebui săfie la o populaţie de 2 milioane de locuitori, pentru a corespunde standardelorUE. În total, fondul de carte al BMB cuprinde în jur de 1.300.000 de volume.„Meseria de bibliotecar public a fost trimisă în derizoriu, marginalizată şitratată cu dispreţ, chiar desfiinţată, în mediul rural, în 1974, considerăSergiu Găbureac, şeful serviciului de informare comunitară din cadrulBibliotecii Mitropolitane Bucureşti. Ani mai târziu, biblioteca publicăromânească a fost resuscitată şi şi-a căutat cu greu calea, ca instituţie dinsfera informaţiei, din sfera formării umane şi profesionale prinmetodele şi mijloacele specifice educaţiei permanente de tip european.”

Cu toate acestea,apetitul bucureştenilor pentru citit este destul de mare. Oamenii vin cu dragla bibliotecă. 17% din populaţia activă este abonată la biblioteca publică, întimp ce în alte capitale europene care au peste 160 de biblioteci publice doar10% frecventează astfel de instituţii. Majoritatea celor înscrişi sunt persoaneîn formare sau reconversie profesională din clasele mijlocie şi săracă,interesate de cărţi de specialitate care lipsesc din comerţ sau care au un preţprea mare.

Străinii ne privesccu milă...

Din păcate, în Bucureştiexistă biblioteci sau filiale, cu acces... în funcţie de capriciile unoradministratori de bloc (Nicolae Labiş, Mihai Eminescu, Al. Odobescu, AntonPann, Otilia Cazimir, Elena Farago) ori aflate în spaţii total nefuncţionale.„Străinii se uită la noi, bibliotecarii publici din România, cu sentimentevizibile de compătimire, cu uimire şi cu multă-multă înţelegere. Cu multă compătimire,întrucât nu pot înţelege cum de ne facem noi meseria în spaţiile meschineasigurate de administraţia publică locală, în subordinea căreia ne aflăm, încondiţii umilitoare de trai, cu o salarizare care nu onorează profesia debibliotecar public”, a mai spus Sergiu Găbureac.

Cu siguranţă, lipsacronică a spaţiilor de informare şi de socializare a membrilor comunităţilor acondus la creşterea acţiunilor antisociale în microcomunităţile româneşti.

Crâşmăîn locul bibliotecii

Tocmaiîn cartierele în care ar fi mai multă nevoie de informaţie şi acces gratuit lacărţi, prezenţa bibliotecii este restrânsă sau lipseşte. În principalele oraşeale ţării interesul faţă de biblioteca publică este mult mai mare, astfel că înConstanţa, Cluj, Neamţ, Vâlcea, Piteşti, Maramureş, Braşov au fost construitesedii noi, modern utilate, din acest punct de vedere, perfect integrate în UE.La Bucureşti, unele dintre cele 34 de filiale ale Bibliotecii Metropolitanefuncţionează în spaţii cu suprafeţele cuprinse între 50 şi 100 de mp. Sunt şicazuri în care sediile de bibliotecă au pierdut spaţiul în favoarea unorcârciumi sau depozite de băuturi.

Înzona Favorit – Drumul Taberei, până anii trecuţi, funcţiona o bibliotecăpublică, la parterul unui bloc de 10 etaje. Spaţiul respectiv a fost câştigatîn instanţă de asociaţia de proprietari. Câţiva dintre cei care veneau săîmprumute cărţi de aici au crescut, alţii sunt în vârstă. Stau pe băncile dinapropiere şi comentează: „Cartea luminează creierele. Cine citeşte îşi bucurăîngerul de pe umăr! Nu ştiu de ce au desfiinţat biblioteca noastră. N-aveau locsă ridice crâşma ceva mai încolo? Aveau. Bine că eu sunt bătrân şi o să mor,dar mi-e milă de tinerii din ziua de azi, care nici măcar nu ştiu cum miroase ocarte”, zice unul dintre foştii abonaţi ai bibliotecii defuncte. Bătrânul aredreptate. În locul unde altădată tronau operele lui Eminescu şi ale altor maripersonalităţi culturale care ne-au luminat minţile, sfârâie în tigăi cârnaţii şise coace pizza. Muzica bubuie în boxe. Clienţii, tineri în mare lor majoritate,discută despre fotbal, maşini şi piţipoance. Nu le mai trebuie cărţi...


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-07-20

Mai multe imagini:
Adio, Cultură! Bibliotecile Capitalei supravieţuiesc eroic
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine