2020-08-04 15:14

Agenţia Naţională de Transplant: În ultimele zece zile nu s-a mai făcut niciun transplant

 |  13:52
Agenţia Naţională de Transplant: În ultimele zece zile nu s-a mai făcut niciun transplant

Agenţia Naţională de Transplant (ANT) a precizat, luni, că în ultimele zece zile nu s-a mai făcut niciun transplant, fapt fără precedent în România. Sursa citată menţionează că afirmaţiile „denigratoare şi calomnioase” privind activitatea de transplant induc panică în rândul pacienţilor.

„La singurul donator în moarte cerebrală declarat la Satu-Mare, în cursul zilei de sâmbătă, 26 noiembrie, medicul legist a refuzat să îşi dea acordul, de teamă să nu fie implicat în scandalul mediatic la care asistă”, a afirmat directorul executiv al ANR, Radu Deac, potrivit News.ro.

Acesta a mai spus că „afirmaţiile denigratoare şi calomnioase” la adresa activităţii de transplant sunt de natură să inducă panică în rândul pacienţilor.

„Aceasta va atrage o reticenţă în obţinerea consimţământului de donare, cu scăderea dramatică a activităţii de transplant şi creşterea imediată a mortalităţii în rândul celor care aşteaptă să fie transplantaţi. Cei care doresc să continue această campanie de denigrare îşi asumă în primul rând în faţa pacienţilor şi în al doilea rând chiar în faţa legii responsabilitatea din acest punct de vedere”, a completat Radu Deac.

Referitor la acuzaţiile care au fost aduse ANT în ultimele zile, acesta a precizat că la nivelul agenţiei există proceduri şi protocoale de alocare a organelor, astfel încât afirmaţia că la Agenţia Naţională de Transplant alocarea de organe nu se face după criterii clare, ci doar pe baza unei „cutume”, nu are acoperire.

În ce priveşte alegerea pacienţilor receptori, care vor primi un organ transplantabil, conducerea ANT a susţinut că decizia aparţine în exclusivitate echipei multidisciplinare de transplant responsabilă de reuşita sau nereuşita transplantului. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-11-28Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz