2020-04-06 21:25

Alegerile prezidențiale: 18 milioane de români sunt așteptați la vot

 |  10:34
Alegerile prezidențiale: 18 milioane de români sunt așteptați la vot

Aproximativ 18 milioane de români sunt așteptați să participe la alegerile prezidențiale din 2014. Ei pot vota atât în localitatea de domiciliu, cât și în afara ei. Cetățenii români din străinătate pot vota în secțiile de vot înființate pe lângă misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României.

Cetățenii români cu drept de vot îl aleg pe președintele României prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat. Pot vota toți cetățenii României care au 18 ani ani, împliniţi până în ziua alegerilor inclusiv, indiferent dacă au domiciliul în țară sau în străinătate. Debilii sau alienații mintal, precum și persoanele condamnate la pierderea drepturilor electorale nu pot vota.

Votul are loc, de regulă, la secția de votare unde alegătorii sunt arondați potrivit domiciliului. Cei care votează în altă localitate decât cea de domiciliu o pot face în baza unei declarații în scris pe proprie răspundere prin care se angajează că nu au mai votat și nu o vor mai face în acel tur de scrutin.

Potrivit Mediafax, cetăţenii români cu domiciliul în România care în ziua votării se află în ţară îşi pot exercita dreptul de vot la secţiile de votare din România în baza unuia din următoarele acte de identitate, valabile în ziua votării: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate ori paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din şcolile militare.

Alegătorii români care votează în străinătate o pot face la secțiile de vot înființate pe lângă misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României, informează Mediafax.  Astfel, cetăţenii români cu domiciliul în România care în ziua votării se află în străinătate pot vota în baza unuia dintre următoarele acte de identitate: paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar sau titlul de călătorie, cărţii de identitate şi a cărţii electronice de identitate, valabile în ziua votării. De asemenea, cetăţenii români cu domiciliul în străinătate care în ziua votării se află în străinătate, precum şi cetăţenii români cu domiciliul în străinătate care în ziua votării se află în ţară pot vota în baza unuia din următoarele acte de identitate: paşaportul simplu, paşaportul simplu temporar, paşaportul simplu electronic, cu menţionarea ţării de domiciliu.

La intrarea în secția de vot, alegătorul prezintă actul de identitate pentru a putea fi verificată prezența sa pe lista electorală permanentă. Alegătorul semnează în listă la poziţia destinată acestuia. În cazul în care votează în altă localitate decât cea de domiciliu, el poate da în scris o declarație pe proprie răspundere prin care se angajează că nu a mai votat și nu va mai vota în acel tur de scrutin. Președintele biroului electoral al secției de votare sau un membru desemnat de acesta îi încredințează buletinul de votat și ștampila cu mențiunea „VOTAT”. Alegătorul va aplica ștampila pe buletinul de vot pe care apoi îl va introduce în urna desemnată de conducerea secției de votare.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-11-02Parerea ta...

CALORIFER
01 Noi 2014

Cetatenii municipiului Oltenita NU beneficiaza de apa calda si caldura , dar AU primar PSD ! Cum ar putea cineva sa mai voteze reprezentatul acestui partid ?
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine