2020-05-25 14:49

 |  10:01

Alexandru Vlahuță - scriitorul care a descris ca nimeni altul „România pitorească”


Prieten apropiat al lui Mihai Eminescu, Alexandru Vlahuţă (1858-1919) a fost unul dintre scriitorii importanţi ai României, fiind o personalitate marcantă a vieții culturale în perioada premergătoare Marii Uniri de la 1918. Opera sa, pe nedrept intrată în ultimele decenii într-un con de umbră, era foarte apreciată în epocă. „România pitorească”, probabil cea mai cunoscută lucrare a sa, este considerată un veritabil atlas geografic comentat al României începutului de secol XX.

Criticul și istoricul literar Garabet Ibrăileanu spunea despre Vlahuță că „ne-a făcut să vedem și să iubim și mai mult țara, frumusețile ei, locul unde s-a desfășurat istoria acestui neam”.

Vlahuță s-a născut la 5 septembrie 1858, la Pleşeşti, în județul Vaslui, comună care astăzi, în semn de prețuire, îi poartă numele.

În luna noiembrie a anului 1879 se stabileşte la Târgovişte, unde a activat ca profesor de latină şi de limba română la Gimnaziul Văcărescu. În aprilie 1880 debutează ca poet în paginile revistei „Convorbiri literare“. Din 1884 și până în 1893 a funcţionat ca profesor la diverse instituţii de învăţământ bucureştene - Şcoala Normală a „Societăţii pentru Învăţătura Poporului Român“, Azilul „Elena Doamna“, Liceul „Sfântul Gheorghe“.

Editează revista Vieaţa (1893 - 1896), apoi Sămănătorul (1901), împreună cu George Coşbuc. Din 1901 a funcţionat ca referendar la Casa Şcoalelor. Vlahuţă a murit la Bucureşti la 19 noiembrie 1919. În semn de recunoaștere a activității sale literare, în anul 1948 a fost ales membru post-mortem al Academiei Române.

Casa în care a locuit marele scriitor este astăzi Muzeul Memorial "Alexandru Vlahuţă", iar un liceu cu profil uman din Bucureşti îi poarta numele.

În anul 1943, un bust al lui Alexandru Vlahuță, realizat de sculptorul Oscar Han, a fost amplasat în Grădina Cișmigiu – Rotonda Scriitorilor.

Aflată în prezent pe lista monumentelor istorice, statuia este realizată din marmură de Ruşchiţa și are o înălțime de 0.90 m, iar soclul din piatră de Vraţa, sau de Câmpulung, are o înălțime de 2,40 m.

Un alt bust al scriitorului, operă a aceluiași Oscar Han, a fost realizat din piatră artificială și amplasat, în anul 1953, în Parcul Regele Mihai I al României (Herăstrău) din Capitală.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-10-19Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine