2019-08-20 17:01

Alienarea parentală, recunoscută în România. Abuzul emoţional asupra copiilor, condamnabil

 |  21:01
Alienarea parentală, recunoscută în România. Abuzul emoţional asupra copiilor, condamnabil

P24

Drama Victoriţei Ioan ei a început în 2010 cand a pierdut custodia celor doi copii ai săi. De cinci ani, ea cere instanţelor de judecată reîncredinţarea minorilor. Prin hotărâri lipsite de coerenţă, instanţele din Ploieşti au decis încredinţarea copiilor tatălui, deşi sunt mai multe dovezi că îşi vizitează copiii şi că a avut un comportament corespunzător. De această dată, ea invocă alienarea parentală, un concept modern care recunoaşte abuzul emoţional.

La doar 21 de ani, Victoriţa a fugit de acasă să se căsătorească cu Eugen. Ea îşi justifică gestul prin faptul că fusese înfiată la vârsta de şase ani, iar părinţii erau deosebit de protectori faţă de ea. Dragostea a durat câţiva ani, iar în 2010, s-a ajuns la divorţ. „În acea perioadă am avut căderi de calciu, iar soţul meu îmi injecta calciu, care în mod ciudat mi-a creat o stare de euforie inexplicabilă. Pe acest fond, am cedat copiii. El mi-a spus că-i va ţine până mă pun pe picioare. În acea vreme eram ajutată şi de părinţii mei, iar acum face orice să nu mi-i dea înapoi”, a relatat pentru PUTEREA Victoriţa Ioan.

Ea spune că în timpul proceselor au existat câteva erori de redactare a hotărârilor judecătoreşti prin care i se permitea să stea cu copiii de două ori pe lună de sâmbăta de la ora 10:00 până duminica la ora 18:00. „În loc de cuvântul «până», s-a redactat cuvântul «şi», iar fostul meu soţ s-a prevalat de această eroare. A trebuit să deschid alt proces pentru rectificare şi mi s-a redus timpul cu o oră. Dar în hotărâre nu se spunea nimic de vacanţele copiilor, ci doar de Sărbătorile de Paşte şi de Crăciun, când trebuia să stau cu copiii prin rotaţie. Până când fata a împlinit 10 ani, vorbea cu mine, dar tatăl nu-i lăsa să stea la mine”, povesteşte mama.

Abuzul emoţional

Victoriţa Ioan are o fată şi un băiat de 11, respectiv 9 ani. Problemele au început cu fata după ce a împlinit 10 ani. „După vârsta de 10 ani, nu mai vorbea cu mine. Copilul s-a schimbat complet. Amândoi erau setaţi pe «nu vreau». Am avut consiliere psihologică trei luni, dar tatăl lor nu i-a adus mai mult de 10 ori. Mama mea s-a dus odată la şcoală şi le-a dat 300 de lei, bani pe care i-a împărţit în clasă de frică să nu i se reproşeze acasă de ce i-a primit. La fel făceau şi cu cadourile de la noi. Odată le-am dus tablete noi nouţe, pe care le-au dat altor colegi, spunând că sunt defecte. I-am dat băieţelului un joc adorat de copii şi am văzut că fratele fostului meu soţ anunţa pe facebook că-l vinde. Copiii sunt traumatizaţi psihic. M-aş mulţumi să stau cu ei  şi 2-3 ore dar să-i simt la pieptul meu, să-i pot lua în braţe. Ura lui faţă de mine este adevăratul motiv. Regret enorm că am semnat pentru cedarea lor şi am pierdut anii copilăriei lor”, se destăinuie Victoriţa. Ea recunoaşte că le dă pensia alimentară stabilită de instanţă, deşi ar putea face mai mult pentru copii. „Situaţia lui este rea. Copiii stau cu sora lui, care a născut de curând şi întreţine un părinte bolnav. El are o concubină cu un copil, care nu acceptă să aibă grijă de copiii mei. Nici nu stă cu ei, deşi are un apartament obţinut de la ANL, care stă gol sau îl foloseşte numai când vine un control de la Protecţia Copilului. Le bagă în cap şi se vaită că ia de la gura copiilor pentru avocaţi şi procese şi nu mai are bani pentru ei, dar nici nu le permite să primească bani de la mine. Aşa că ei sunt forţaţi să schimbe 2-3 mijloace de transport până la şcoală”, spune mama.

Varianta tatălui

Încă de la începutul discuţiei, Eugen Ioan a spus că nu vrea să intre în detalii. El nu recunoaşte faptul că nu stă cu copiii, dar susţine că stă cu ei până se culcă. „Copiii nu vor să meargă la mama lor. Ea i-a părăsit când erau mici. Din punctul meu de vedere, au avut tot sprijinul meu. Le bagă în cap «strâmbe» despre mine. Eu nu am avut nici o contribuţie la comportamentul lor actual. Ei stau cu sora mea cât sunt eu la serviciu. Mama lor le dă bani copiilor din clasă, numai ca să-i facă de râs pe copiii ei. Am fost căsătoriţi 14 ani, dar părinţii ei o împingeau de la spate să....”, a spus Eugen Ioan. El nu a vrut să continue, dar ştim că părinţii Victoriţei nu au vrut să-l ajute financiar din cauza comportamentului său.

În privinta sindromului alienării parentale, instituţiile  tind timid să recunoască acest abuz emoţional, recunoscut de altfel şi de psihologi şi practica uniunii europene, se spune în Manualul alienare părintească/Recunoașterea fenomenului de alienare părintească. 

Valentina Petrescu, primul judecător carea a motivat alienarea parentală

Cazul Victoriţei Ioan este atipic. În practica judiciară se constată că cele mai multe cazuri de alienare parentală se produc asupra tatălui copiilor. Judecătoarea Valentina Petrescu este primul magistrat care a motivat o decizie de alienare parentală în 2012. Tocmai de aceea, în acest caz, este de neînţeles lipsa de coerenţă a hotărârilor intanţelor de judecată din Ploieşti. Un extras din motivarea judecătoarei Valentina Petrescu: „Copilul are dreptul de a avea doi părinţi pe care trebuie să fie lăsat să îi iubească fără frică sau fără a se simţi vinovat faţă de celălalt părinte, de a dezvolta în mod independent o relaţie de calitate cu fiecare dintre cei doi părinţi, de a nu fi expus la discuţiile în contradictoriu purtate de părinţi, respectiv de a nu fi pus să aleagă care dintre cei doi părinţi are dreptate, de a nu fi expus la comentarii sau comportamente negative din partea unui părinte cu privire la celălalt părinte, de a fi protejat de remarci alienatoare cu privire la celălalt părinte, precum şi de atitudini care desconsideră pe celălalt părinte, de a nu fi obligat să povestească despre activităţile pe care le desfăşoară cu celălalt părinte, respectiv de a fi obligat să spioneze pe celălalt părinte sau noua familie a celuilalt părinte”.

Extrase din Codul Civil românesc

• „Nouă instituţie (noul Cod Civil-n.r.) recunoaşte în mod explicit dreptul fundamental al copiilor de a fi crescuţi şi îngrijiţi de către ambii părinţi, indiferent de raporturile juridice dintre aceştia, prevăzându-se faptul că după divorţ autoritatea părintească revine ambilor părinţi. De asemenea noul cod civil a adus noutăţi legate de preferinţa de plată a obligaţiei de întreţinere în natură şi de obligaţia instanţei de a stabili explicit locuinţa minorului”.

• „Menţinerea acestei prevederi de încredinţare a copilului doar către mamă ar reprezenta o diferenţă gravă de tratament între reclamant şi toţi ceilalţi părinţi care divorţează în condiţiile noului cod civil, cu atât mai mult cu cât, atât vechea cât şi noua legislaţie prevăd faptul că, în materia relaţiilor dintre părinţi fi copii o hotărâre nu este niciodată definitivă, putând fi supusă revizuirii atunci când condiţiile sub care hotărârea a fost dată s-au schimbat”.

• „Tot noul cod civil are un articol special care menţionează imperativ posibilitatea restaurării autorităţii părinteşti pentru părinţii cărora le-a fost retrasă această autoritate. Chiar dacă art. 512 din noul cod civil se referă la părinţii decăzuţi din drepturile părinteşti pe motivul că la un anumit moment au reprezentat un pericol pentru copil, este evident că reinstaurarea totală a autorităţii părinteşti e cu atât mai necesară în cazul părinţilor care s-au preocupat întotdeauna cu responsabilitate de creşterea şi educarea minorului şi nu au reprezentat niciodată un pericol pentru copii”.

Abuzul emoţional asupra copiilor se pedepseşte

„Exercitarea abuzivă de către părinte a drepturilor ce i-au fost conferite faţă de persoana copilului încredinţat celuilalt soţ, de natură a stânjeni sau periclita procesul de creştere, educare, instruire şi formare a acestuia, îndreptăţeşte instanţa sesizată prin cererea celuilalt părinte să dispună limitarea, suspendarea sau chiar suprimarea acestui drept al părintelui, în funcţie de natură şi gravitatea abaterilor constatate”. (din Legea nr. 272/2004)


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-02-23Parerea ta...

ATENT
23 Feb 2016

In sfarsit se face dreptate
NARCIS13
26 Feb 2016

De ce nu o întreabă nimeni motivul pentru care şi-a lasat fata in strada şi a plecat zicându-i ca se duce la doctor şi nu sa mai întors
LAURA45
26 Feb 2016

Da,asa este,sper ca in sfarsit sa se faca dreptate,atat tatal cat si copii merita acest lucru.Ea este o.......Minte cu nerusinare,fata ei ar trebui sa spuna tot.Nu va suparati doamna Victorita Ioan cu ce va ocupati cand mergeti in Anglia?Nu iti este teama ca se va afla adevarul despre tine?Nu esti nici pe departe ceea ce vrei sa pari.Fratilor,care cunoasteti persoanele implicate haideti sa spunem adevarul.
DRAGOS PIT
26 Feb 2016

Au!Vrei sa fi vedeta?De fapt nu ar fi prima data.Cercetati cazul mai bine si lasati bieti oameni in pace,toata stima pentru ei.Sa fereasca Dumnezeu sa ajunga copii pe mana asteia.
COSTY COSTIN
26 Feb 2016

Aveti mare grija cu nebuna asta,a fost internata la un spital de specialitate,chiar ea a spus ca a internat-o mama ei.Nu inteleg cat tupeu au nesimtitele astea sa-i acuze pe acesti oameni.Mincinoaselor!
VASY VASY
26 Feb 2016

Ziar de rahat,daca cercetati cazul mai bine veti afla cu stupoare ca femeia asta minte cu nerusinare,ea a fugit de acasa la o varsta mult mai frageda si asta nu pentru ca o sufocau parinti ei cu iubire si pentru ca se purtau urat cu ea.Tot timpul s-a plans de parinti ei,ba chiar a ajuns sa spuna la toata lumea ca ea va fi linistita ca vor muri parinti ei.Cercetati mai bine
MIHAI.MIHAI
26 Feb 2016

Bai oameni buni de ce nu o intreaba nimeni ce lucreaza ea in anglia si daca isi iubeste atat de mult copii sa i lase acolo unde sunt acum ca sunt mult mai fericiti decat cu ea ... pacat ca in lumea asta exista atatea mame denaturate
NERUSINATILOR
27 Feb 2016

Ati fost pusi sa o denigrati femeia asta pentru ca va finanteaza. Macar din respect pentru copii nu ar trebui sa vorbiti asa. Ganditi-va cum vor creste copiii astia in atata ura si minciuni. Mi-e rusine ca existeati. Numai la interesele voastre va ganditi.
DANYELA
28 Feb 2016

Cunosc cazul foarte bine,lucrurile au fost expuse foarte prost,singurele victime sunt copii si bieti oameni care ii creste,femeia este cu adevarat o victima,dar este victima propriei mama,ea sustine ca este obligata de mama ei sa recurga la astfel de mizerii,ea recunoaste ca copiilor le este bine acolo unde sunt,doar ca mama ei ii va ridica orice sprijin daca nu face ce ii spune ea.Daca vreti sa aflati adevarul il puteti afla foarte usor,trebuie doar sa cautati
LARISA
05 Apr 2016

LAURA45....DE ce te intetrseaza ce face ea in anglia ..... vrei sa te duci si tu dupa ea mai oameni buni vedetiva de familia voastra de copii vostri nu va mai dati cu pararea ....ce spuneti voi este invidie asa sa va ajute bunul dumneze cu ginditi voi de alti
VOILETA
05 Apr 2016

Ar fi bine sa va rugati la dumnezeu sa aveti sanatate si intelegere ca vi se pote intimpla si voua ....nu sa judecati pe alti
NARCISA
06 Apr 2016

Davar dumnezeu ce-a ce simte ea sa simtiti si voi ....sa aveti parte nu mai de rau nu o mai juedecati fara sa stiti adevarul ...el are grije de copii ))))))) copii stau la sora lui andrea care sta cu chirie in vest si care a ajutato doamna victorita a inbracato a incaltato si andrea sa se gindeasca ca are si ia o fetita si poate se intoarce roata.....si domnul ioan mai bine iar da copii ca si asa el nu are timp de ei ca este ocupat cu noua familie si care noua sotie nui primeste copii ca zice ca seamana cu masa
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray