2020-05-29 03:31

Altă prioritate guvernamentală în dezbatere publică. Strategia Naţională a Locuirii

 |  21:01
Altă prioritate guvernamentală în dezbatere publică. Strategia Naţională a Locuirii

P24

Strategia Naţională a Locuirii a fost în dezbatere publică din 28 iulie a.c. Vicepremierul Vasile Dîncu, ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, a anunţat că se analizează posibilitatea acordării unor “vouchere pentru locuire”, în anumite cazuri sociale, dar şi pentru acoperirea chiriei de către tineri angajaţi. “Prin această strategie, Guvernul României își propune să creeze premisele în vederea asigurării unei piețe funcționale și transparente a închirierii locuințelor”, a precizat Vasile Dîncu.

“Strategia Națională a Locuirii este una dintre prioritățile strategice ale actualului Executiv, pentru anul 2016. Prin această strategie, Guvernul României își propune să creeze premisele în vederea asigurării unei piețe funcționale și transparente a închirierii locuințelor. Ne dorim să avem în România o piață funcțională de locuințe care implică atât sectorul public, cât și pe cel privat, în care sectorul public joacă un rol esențial în furnizarea de sprijin direct în sectorul locuințelor pentru grupurile cele mai sărace și mai vulnerabile”, a comentat pe pagina sa de socializare Vasile Dîncu. “Strategia Națională a Locuirii urmărește asigurarea accesului la condiţii de locuire adecvate pentru toate categoriile de persoane, până în anul 2030”, susţine vicepremierul. El a anunţat că se analizează posibilitatea acordării unor “vouchere pentru locuire”, în anumite cazuri sociale, dar şi pentru acoperirea chiriei de către tineri angajaţi.

Vouchere de locuire

La dezbaterea publică a proiectului de hotărâre a Guvernului pentru aprobarea Strategiei Naţionale a Locuirii s- discutat “ideea de politici în domeniul subvenţionării pentru cazuri sociale, de chirii prin vouchere pentru locuire, chirii pentru tinerii angajaţi. (...) Am început să lucrăm cu specialiştii în finanţe asupra unor scheme de sprijin pe acest domeniu. Cred că este un lucru foarte important care, în multitudinea de ajutoare sociale pe care le-am gândit noi uneori mult prea extinse, nu l-am luat în calcul şi nu a fost luat în calcul, deşi este una din cele mai importante probleme ale unei familii”, a declarat Dîncu. Potrivit vicepremierului Dîncu, posibilitatea acordării unor vouchere pentru locuire face parte din "dimensiunea socială" a Strategiei Locuirii. “Aceste vouchere de locuire ar putea să se aplice în mai multe locuri. Noi am propus deocamdată şi analizăm împreună cu Ministerul de Finanţe şi cu Ministerul Muncii (...), de exemplu, modul în care ar putea să se aplice familiilor de pensionari, ca o formă de asistenţă socială, pensionari care la un moment dat sunt situaţii în care nu pot să-şi plătească utilităţile sau venitul lor este în peste 40% afectat de aceste cheltuieli de locuire. Asta ar fi o zonă socială, să spunem. Ar putea să se aplice şi în cazul mobilităţii forţei de muncă, pentru a facilita o mai bună distribuţie a forţei de muncă în teritoriu, poate fi aplicat şi ca deduceri fiscale. La Ministerul Muncii, (...) colegul meu Dragoş Pîslaru are un proiect interesant legat de mobilitatea forţei de muncă în România şi cred că în conexiune cu acest program am putea să gândim acordarea unor vouchere de locuire”, a explicat Vasile Dîncu.

Extinderea în mediul privat

El a precizat că aceste vouchere ar putea fi introduse şi în sistemul privat. “Evident că pentru a facilita angajarea tinerilor care nu au locuinţe, de asemenea, pot fi date aceste vouchere. Cred că aceste vouchere pot fi introduse şi în sistemul privat pentru a fi acordate de cei care angajează forţă de muncă tânără şi pentru care ar putea să primească, de exemplu, deduceri fiscale. Deci există o posibilitate destul de mare pentru a subvenţiona într-un fel, a acorda vouchere pentru locuinţe şi în cazul locuirii în general”, a afirmat vicepremierul. Conform lui Vasile Dîncu, nu s-a discutat până în acest moment despre bugetul necesar pentru un astfel de program. “Asta e o problemă care ţine de modul în care se articulează după aceea strategia”, a precizat el.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-11-10Parerea ta...

TILICA
10 Noi 2016

CEI TREI PADUCHI DIN CARE UNUL LAT NUMIT BORC PUN LA CALE STRATEGIA NATIONALA DE A-I EXPLOATA PE SARACI SAU PE SCLAVI. ASTA SE INTAMPLA INTR-O TARA BANANIERA CA RO CAND GUNOAIE UMANE SUNT IN POLITICA SAU DETIN PUTEREA.
UN BUCURESTEAN
11 Noi 2016

Cele mai proaste si mici sisteme de locuire se afla in Ro. Pe prim plan ar trebuui un prgram de inlocuire a blocurilor socialiste, care in curand vor avea peste 50 de ani, ca uzura. Reabilitrea nu a facut decat sa le mai prelungeasca putin existenta, dar conditiile tot proaste raman. Apoi, familiile de pensionari singuri, persoane singure ar putea ceda locuintele unor tineri in schimbul unor case de batrani civilizate, cele de acum sunt aglomerate si ghetouri ale mortii. In spatiu de 55-58 de mp/2 camere, peste un pensionar nu va veni sa locuiasca o familie de tineri, pentru ca vor fi inghesuiti si lipsiti de un minim confort. Dancu viseaza frumos, dar calitatea si dimensiunea locuirii din Ro nu sunt ca in alte tari europene, mai bune, ci niste adaposturi ca sa nu stam sub cerul liber.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine